Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Jonas Häkkinen valmis auttamaan Hakan menestykseen – ”Tämä on kaikkien yhteinen juttu”

Jonas Häkkisen, 21, on yksi Hakan tämän kauden uusista kasvoista. Kanadansuomalainen siirtyi Hakaan täksi kaudeksi VPS:sta ja on sopeutunut hyvin uusiin maisemiin.

Häkkisen vanhemmat muuttivat aikoinaan työn perässä Kanadaan ja hän onkin kasvanut Vancouverissa. Jääkiekko on Kanadassa ehdoton ykköslaji, mutta Häkkisen lajiksi valikoitui jalkapallo.

– Urheilin melkein kaikkea ja eri lajeja, mutta jalkapallo oli aina lempilajini ja pärjäsin sinä parhaiten. Hiljalleen muut jäivät taka-alalle ja aloin tosissani panostamaan jalkapalloon, sujuvaa suomea puhuva Häkkinen kertoo.

Häkkinen kävi läpi MLS-seura Vancouver Whitecaps FC:n juniorimyllyn, muttei saanut edustusjoukkueeseen sopimusta. Sen jälkeen hän alkoi etsiä itselleen uutta seuraa ja agentin yhteydet toivat hänet lopulta vanhempiensa synnyinmaahan.

– Agentillani oli yhteyksiä Suomeen ja se oli minulle kiinnostava vaihtoehto. Olin ensin Närpes Kraftissa testissä viikon, jonka jälkeen menin VPS:aan testiin. Olin siellä pari kuukautta ja sain lopulta sopimuksen.

VPS:n kausi oli vaikea ja päättyi lopulta putoamiseen Veikkausliigasta. Häkkiselle kausi oli kuitenkin vahva ja hän kuului vaasalaisten runkopelaajiin koko kauden. Hyvät esitykset noteerattiin myös Palloliitossa, kun hän sai kutsun Juha Malisen valmentamaan alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen. Pikkuhuuhkajissa Häkkiselle on kertynyt tähän mennessä neljä maaottelua.

– Pikkuhuuhkajissa on ollut kiva pelata. Siellä on hyvä taso ja vähän erilaisia pelaajia kuin seurajoukkueessa.

Häkkinen on luonnollisesti myös oikeutettu edustamaan Kanadaa maajoukkuetasolla ja teini-iässä hän kävi kertaalleen Kanadan maajoukkueen leirillä. Nuorten maajoukkueissa kaksoiskansalaisuuden omaava pelaaja voi vaihtaa vielä edustusoikeuttaan, mutta pelattuaan kilpailullisen ottelun aikuisissa, maata ei voi enää sen jälkeen vaihtaa. Häkkinen ei osaa vielä sanoa valintaansa, jos sekä Kanadan A-maajoukkueen tai Huuhkajien kutsu tipahtaisi postiluukusta.

– En pysty tuohon sanomaan vielä mitään, kun ei ole tullut sellaista tilannetta eteen. Molemmat ovat minulle tärkeitä. Pelaajalle on aina tärkeä, että joukkue haluaa hänet. Tällä hetkellä minusta tuntuu, että Suomi haluaa minut.

VPS:n putoamisen jälkeen Häkkinen päätti vaihtaa maisemaa ja sen myötä Haka tuli mukaan kuvioon.

– Halusin pelata Veikkausliigassa ja minulle tuli mahdollisuus tulla Hakaan testiin. Olin todella kiinnostunut tulemaan, sillä joukkueella oli hyvä kausi alla Ykkösessä ja valmentajana on entinen huippupelaaja.

Häkkinen on sopeutunut hyvin uuteen ympäristöön.

– Kaikki on mennyt tosi hyvin. Joukkueessa on tosi hyvä henki ja minut otettiin hyvin vastaan. Seurassa on mukavia ihmisiä ja kaikesta huomaa, että tämä on kaikkien yhteinen juttu.

Hakan pohjoisamerikkalaiset ovat jo löytäneet hyvän yhteisen sävelen.

– Jacob Bushue ja Michael Hartmann asuvat lähellä ja heidän kanssaan on tullut hengailtua paljon ja olemme käyneet heittämässä muun muassa frisbeegolfia. Muutenhan Valkeakoski on aika rauhallinen paikka. Kaikin puolin hyvä fiilis.

Talven peleissä Häkkinen tilkitsi Hakan alakertaa Niklas Fribergin toppariparina, mutta nuorempana hän pelasi pääasiassa pykälän ylempänä keskikentällä.

– Minut siirrettiin 16-vuotiaana toppariksi. Mielestäni se on minulle parempi paikka tällä hetkellä.

Päävalmentaja Teemu Tainio on kehunut erityisesti Häkkisen pallollista pelaamista. Häkkisen mukaan peruja siitä löytyy nimenomaan entisestä pelipaikasta.

– Keskikentällä pelaamisesta on varmasti ollut siinä hyötyä. Pelaan vähän eri lailla kuin ehkä tyypillinen toppari ja minulla on enemmän keskikenttäpelaajan ominaisuuksia.

Vahvan jalalla pelaamisen lisäksi Häkkinen löytää itseltään myös muita vahvuuksia.

– Puolustajan pitää luonnollisesti osata myös puolustaa. Mielestäni pystyn myös lukemaan peliä hyvin.

Nuorelta pelaajalta löytyy myös kehityskohteita.

– Fyysisyyttä ja voimaa pitää saada enemmän ja kehittää myös pääpallopelaamista.

Häkkinen muodosti talven peleissä Fribergin kanssa Hakan toppariparin ja kaksikon yhteispeli lähti heti sujumaan.

– Pelit menivät hyvin. Niklas on tosi hyvä toppari ja hän on vähän fyysisempi kuin minä ja hän on hyvä myös pallollisena. Sitten meillä on vielä ”Starkki” [Ville-Valtteri Starck], joten meillä on kolme hyvää topparia.

Starck oli suuren osan talvesta loukkaantuneena, mutta ehti pelata talven viimeisissä peleissä. Kesällä taistelu peliajasta tuleekin olemaan kova.

– Emme ole vielä ehtineet hirveästi treenaamaan yhdessä, kun Starkki palasi pelikuntoon juuri ennen koronaepidemiaa. Kaikki ovat kuitenkin yhdessä mukana ja toivovat toisen pelaavan hyvin.

Veikkausliigan kausi alkaa 1.7. ja cupin pelit pyörähtävät käyntiin jo kesäkuussa. Hiljalleen joukkueet pääsevät myös harjoittelemaan normaalisti. Häkkinen odottaa kauden alkua jo vesi kielellä.

– Pelaajat ja valmentajat ovat tosi innoissaan. Toivottavasti pääsisimme kohta harjoittelemaan jo kontaktin kanssa.

 

(Pelikuvat: Jussi Rämä)

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT