”Jätkät tekivät tänään kaiken pyydetyn ja vähän lisääkin” – kolme pistettä jäivät Tehtikselle!

FC Haka – FC Inter 1-0

Sunnuntaina Tehtiksellä koitti matsipäivä, kun vieraaksi saapui Turusta FC Inter. Haka janosi kohtaamisesta kauden avauskotivoittoa ailahtelevaa Interiä vastaan.

Ennen ottelua vastustaja Inter löytyi sarjataulukosta 3. sijalta maalieron turvin, ollessaan tasapisteissä FC Lahden kanssa. Joukkue oli sarjataulukossa ennakkoon oletetuissa asemissa, mutta juhannuksen jälkeinen kuiva kausi piinasi turkulaisia. Viimeaikaiset tulokset olivat pitäneet sisällään yllättävät tappiot esim. HIFKiä ja IFK Marienhamnia vastaan sekä edellisessä ottelussa joukkue menetti johtoasemansa Honkaa vastaan, ottelun päättyen 2-2 tasapeliin. Edellisen voiton Inter oli ottanut ennen juhannusta SJK:sta.

Haka ja Inter kohtasivat sarjan alkukierroksilla toukokuussa, jolloin Inter oli maalin verran parempi (2-1). Hakalla oli tiukka ote kiinni vähintään yhdessä pisteessä, pelissä jossa mm. Luiyi de Lucasin puskumaali hylättiin ja lopulta viimeisten hetkien voittomaali turvasi pisteet Turkuun. Ei ollut syytäkään, miksi Haka ei olisi voinut tuottaa yhtä vakuuttavaa peliesitystä nytkään ja olla kiinni kotivoitossa.

Hakan avauskokoonpanoon oli tullut muutoksia sitten viime näkemän. Huomioitavaa oli, että avaukseen olivat nousseet Salomo Ojala ja Antto Hilska, joista Ojala ei pelannut totutulla pelipaikallaan, vaan oli sijoitettu poikkeuksellisesti keskikentän keskelle Laineen vierelle.

Haka aloitti pelin vauhdikkaalla otteella rakentaen peliä virtaviivaisesti erityisesti laitojen kautta – tästä parhaimpana esimerkkinä 10.minuutin kohdilla Samuel Chidi spurttijuoksu laitaa pitkin. Juoksu päättyi tyylikkääseen chippausviimeistelyyn, joka meni hienoisesti Henrik Moisanderin vartioiman maalin yli. Inter pääsi nopeasti peliin mukaan ja otti odotetusti pallonhallinnan itselleen, jolloin Hakalta vaadittiin myös kurinalaista puolustamista. Hakan tuli olla erityisesti Interin Källmanin kanssa varuillaan, jonka useat laukaukset jäivät puolimatkalle joko ”Hilan” hyppysiin taikka de Lucasin ja Fribergin oikea-aikaisiin katkoihin.

Intensiivinen alku hellitti ensimmäisen reilun parikymppisen jälkeen ja ottelu oli tasaista vääntöä. Haka sai erinomaisen maalipaikan 30. minuutilla, kun Salomo Ojalan laukaus kohti takakulmaa näytti jo menevän sisään. Maalivahti Moisander sai näppinsä kuitenkin väliin.

Intensiivisyydestä ei oltu tähän mennessä kuitenkaan nähty puoliakaan. Draaman hetkiä koettiin noin 38. minuutilla, kun Maximus Tainiolle näytettiin punaista korttia liukutaklauksestaan Interin Källmaniin hetkeä aikaisemmin. Tilanteen aiheuttamasta torikokouksesta aiheutui myös keltaiset kortit Interin Lassi Järvenpäälle ja Juuso Hämäläiselle sekä Hakan Antto Hilskalle. Haka reagoi punaiseen korttiin vaihtamalla pirteästi aloittaneen Salomo Ojalan tilalle tuli kapteeni Jacob Bushue. Inter pyrki hyödyntämään tilanteen, mutta valkeakoskelaiset eivät suostuneet lannistumaan takaiskusta huolimatta. Joukkueen taistelu jatkui ja mahtava asenne palkittiin ensimmäisen puoliajan lisäajalla, kun Niklas Friberg pääsi puskemaan Janne-Pekka Laineen antamasta tarkasta kulmapotkusta Hakan 1-0 johtoon.

Toiselle puoliajalle mentäessä johtoa tuli puolustaa tiiviisti. Tätä vahvistaen, Haka teki 56. minuutilla tärkeitä vaihtoja ja muokkasi muodostelmaansa, kun Aleksander Vucenovic ja Antto Hilska vaihdettiin Andrija Bosjnakiin ja Eero-Matti Auviseen. Haka siirtyi tällöin tuttuun kolmen puolustajan linjaan Malundaman noustessa korkeammalle laidalla. Vastahyökkäyksistä toivottiin saavan teräviä iskuja varmistamaan kolmea pistettä.

Taistelu oli intensiivistä puolin ja toisin, sekä kotiyleisöä kohautti myös useammat Hakaa vastaan tuomitut rikkeet. Erikoistilanteet Haka puolusti mallikkaasti, kuten oli koko pelin ajan puolustanut. Tässä osa-alueessa joukkue oli tehnyt suuria harppauksia eteenpäin verrattaen kauden aiempiin suorituksiin.

Haka teki viimeisen vaihdon vielä ottaessaan Jami Kyöstilän sekä Janne-Pekka Laineen sisään ja tilalle otettiin Seth Saarinen ja Tino Purme. Bosjnak ja Auvinen toivat lisää taisteluvoimaa, ja näin tekivät myös Saarinen ja Purme. Purme teki sähäköitä juoksuja väsynyttä Interin puolustusta vastaan.

Loppuhetkillä Inter hallitsi palloa vahvasti Hakan päädyssä ja parivaljakko Källman-Furuholm saivat aiheutettua jännittäviä tilanteita. Molemmat saivat aikaiseksi laukaukset, jotka ohjautuivat kuitenkin maalin ohitse. mutta valkeakoskelaiset pääsivät myös pallonriistoista sujuvasti hyökkäämään ja kuluttamaan aikaa Interin päädyssä. Myös hetkiä ennen ottelun päättymistä Bosjnakilla oli Chidin erinomaisesta läpisyötöstä avaimet viedä ottelu 2-0 lukemiin, mutta se ei onneksi jäänyt jossiteltavaksi tässä ottelussa.

Pelaajat olivat juhlatunnelmissa pelin jälkeen pukukopissa upean taisteluvoiton jälkeen. Valmentaja Teemu Tainio kehui suojattiensa asennetta vaikeiden ja kyseenalaisten tilanteiden jälkeen.

– Kopissa oli vapautuneita miehiä, varsinkin tuollaisen pelin jälkeen. Taas tapahtui kummallisia asioita tuolla viivojen sisällä, mutta me emme lannistuneet. Taistelimme aivan upeasti ja olen tosi ylpeä poikien puolesta.

Punaiseen korttiin Haka reagoi välittömästi vaihtamalla Ojalan keskikentältä Jacob Bushueen. Tainion ohjeet tilanteessa menivät joukkueelle selvästi perille.

– Meillä olisi punaisen kortin jäljiltä ollut kaksi keskikenttäpelaajaa, joten siihen oli pakko reagoida ja tsempata joukkuetta, että älkää passivoituko.

– Jätkät tekivät tänään kaiken pyydetyn ja vähän lisääkin, Tainio hehkutti.

Myös Tehtiksen yleisö sai valmentajalta lämpimät kiitokset. Kotiotteluita on loppuohjelmassa luvassa runsaasti, ja tämän päiväisestä tuloksesta joukkueen on hyvä jatkaa esityksiä kotonaan.

– Yleisö tsemppasi koko joukkuetta aivan varmasti. He ovat jaksaneet olla meidän tukena koko ajan, vaikka tuloksia ei ole tullut. Olen todella iloinen heidänkin puolesta.

– Kahdeksasta viimeisestä pelistä viisi tulee olemaan kotona, joten nyt oli ehdottomasti tärkeää saada kotiformi kuntoon, Tainio toteaa.

Kuvat: Jussi Rämä