Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Ishmael Yartey haluaa näyttää faneille parastaan – ”Toivottavasti saamme yleisöltä hienon tuen”

FC Haka käynnisti viime kauden jälkeen kausikorttikampanjan, josta osa meni suoraan pelaajabudjettiin huippuvahvistuksen hankintaan. Hakan verkkoon osuikin iso vonkale, kun urallaan muun muassa Portugalin, Ranskan, Sveitsin ja USA:n pääsarjoissa pelannut ghanalaishyökkääjä Ishmael Yartey, 31, siirtyi Hakaan.

Yartey aloitti jalkapalloilun veljiensä vanavedessä kotimaassaan Ghanassa.

– Minulla on kuusi veljeä ja he pelasivat aina jalkapalloa, joten liityin heidän mukaansa ja pelasin heidän kanssaan. Kun aloin pelata enemmän tosissaan, niin he ja perheeni ovat tukeneet minua koko ajan urani varrella.

Yartey’n taidot huomattiin nopeasti ja hänet valittiin mukaan Ghanan alle 17-vuotiaiden maajoukkueeseen, joka pelasi myös vuoden 2007 MM-kisoissa Etelä-Koreassa. Sähäkän laiturin taidot huomattiin nopeasti ja hän joutui tahtomattaan kahden portugalilaisen suurseuran pelinappulaksi.

Sporting iski ensimmäisenä kiinni lahjakkaaseen laituriin ja houkutteli hänet akatemiaansa vierailulle. Sportingin akatemia on kasvattanut muun muassa Cristiano Ronaldon, Luis Figon, Nanin ja Ricardo Quaresman kaltaisia huippulaitureita maailmalle. Portugalin suurin seura Benfica sai kuitenkin vihiä asiasta ja iski pöytään isomman tarjouksen ja lopulta Sportingin vihreävalkoraita vaihtui Benfican punaiseen.

– Alun perin minun piti mennä pelaamaan Sportingiin, jolla on yksi Euroopan parhaista pelaaja-akatemioista. Cristiano Ronaldon aikoinaan Sportingiin tuonut johtaja näki minun pelaavan nuorten MM-kilpailuissa ja tuli Ghanaan juttelemaan vanhemmilleni, sillä hän halusi minut Sportingiin. Sen jälkeen matkustimme Portugaliin Sportingin akatemiaan. Hän kehui kuinka he ovat pystyneet historian varrella kehittämään hyviä laitureita ja näkivät minussa potentiaalia.

– Ollessani siellä, Benfica kuuli asiasta ja he matkustivat Ghanaan ja tekivät seuralleni isomman tarjouksen. Sen jälkeen seurani Ghanassa ilmoitti, että minun täytyy mennä Benficaan pelaamaan, sillä he suostuivat Benfican tarjoukseen. En aluksi halunnut mennä, mutta minulla ei ollut muuta mahdollisuutta, Yartey kertoo ensimmäisestä seikkailustaan ulkomailla.

Yartey pääsi Benficassa kovaan seuraan, sillä hän taisteli pelipaikasta Angel Di Marian, Cristian Rodriguezin ja Fabio Coentrãon kaltaisten laitapelaajien kanssa. Joukkuetta tähdittivät tuolloin muun muassa David Luizin, Rui Costan, Pablo Aimarin, Javi Garcian, Javier Saviolan ja Oscar Cardozon kaltaiset supertähdet.

– Benficalla oli niin paljon huippupelaajia ja ykkösjoukkueeseen murtautuminen oli todella vaikeaa. Oli upea tilaisuus päästä harjoittelemaan tuollaisten huippupelaajien kanssa ja opin silloin paljon, Yartey muistelee aikaansa Benficassa.

Yartey ei saanut jalansijaa Benfican ykkösjoukkueesta, vaan hän vietti seuraavat kaksi kautta lainalla Beira-Marissa ja Fatimassa. Vaikka debyytti jäi Benficassa tekemättä, muistelee hän aikoja lämpimästi.

– En kadu sitä, että Sporting vaihtui Benficaksi. Minua kohdeltiin Benficassa aina erinomaisesti. Harmittavasti en vain päässyt murtautumaan ykkösjoukkueeseen.

Kesällä 2011 suunta vaihtui, kun hän siirtyi sveitsiläisseura Servetten riveihin lainalle.

– Benfican akatemiassa minua valmentanut portugalilaislegenda João Alves meni sinne valmentajaksi ja halusi minut mukaansa. Menin juttelemaan Benfican johtaja Rui Costan kanssa asiasta ja hän puolsi lainaa, joten sen jälkeen menin Sveitsiin. Se oli hieno kausi ja yksi urani parhaista, kahdeksan maalia tuona kautena Sveitsissä paukutellut Yartey muistelee.

Servettessä vietetyn vuoden jälkeen ranskalaisseura Sochaux maksoi Benficalle 2,5 miljoonaa euroa ja Yartey siirtyi Ranskaan. Aika Ranskassa ei kuitenkaan mennyt suunnitelmien mukaan.

– Ranskan liiga on erittäin fyysinen ja siellä pelataan nopeaa jalkapalloa. Pelaaminen Ranskan liigassa oli hyvä kokemus, mutta seura osoittautui minulle lopulta vääräksi valinnaksi. Sochaux oli pieni seura, jossa oli nuoria ja kokemattomia pelaajia ja se taisteli sarjapaikastaan. Pelasimme hyvin puolustusvoittoisesti eikä joukkueen pelityyli suosinut vahvuuksiani. Olen enemmän hyökkäysvoimainen pelaaja, joka pyrkii järjestelemään maalipaikkoja ja tekemään maaleja, mutta siellä me keskityimme lähinnä puolustamaan.

Yhden kauden jälkeen sveitsiläisseura Sion sopi Yartey’n siirrosta 1,8 miljoonan euron hintaan, josta 800 000 euroa maksettaisiin heti ja miljoona kolmen seuraavan vuoden aikana. Sionissa asiat eivät myöskään menneet aivan nappiin.

– Edellinen visiittini Sveitsiin oli onnistunut, joten palasin sinne mielelläni. Seuran presidentillä oli kuitenkin paljon ongelmia pelaajien ja valmentajien kanssa. Siirryin Sioniin elokuussa ja joulukuuhun mennessä meillä oli jo neljäs valmentaja menossa. Yksi ehti olla valmentajanamme vain kolmen ottelun verran. Se oli vaikeaa, kun jokainen valmentaja on erilainen ja tuo uuden pelifilosofian mukanaan.

– Sitten Sion ja Sochaux ajautuivat ongelmiin siirtosummani kanssa ja kävivät taistelua oikeudessa enkä minä saanut enää pelata ykkösjoukkueessa, vaan minut siirrettiin kakkosjoukkueeseen pelaamaan. Se oli vaikeaa aikaa, sillä en olisi halunnut harjoitella ja pelata junioreiden kanssa ja motivaationi oli silloin aika kateissa.

Sionista Yartey’lle tuli mahdollisuus siirtyä lainalle USA:han Portland Timbersin joukkueeseen. Sen jälkeen tie vei vielä portugalilaiseen Gil Vicenteen, sveitsiläiseen Stade Nyonnaisiin ennen kuin hän tuli kesällä 2019 Suomeen tehtyään loppukauden mittaisen sopimuksen Veikkausliigassa tuolloin pelanneen KPV:n kanssa.

KPV:ssa Yartey säväytti tehtyään 11 ottelussa kuusi maalia. Vaikka loppukausi oli Yartey’lle henkilökohtaisesti menestys, niin KPV:n kausi päättyi putoamiseen.

– En tiennyt Suomesta muuta kuin, että siellä on kylmä enkä tiennyt suomalaisesta jalkapallosta mitään. Nautin ajastani KPV:ssa ja pelasin silloin hyvin. Harmi vain, että joukkue putosi tuolloin.

Hienon KPV-kauden jälkeen Yartey siirtyi Saudi-Arabiaan FC Hettenin joukkueeseen.

– Olen muslimi ja halusin kokea pelaamisen ja asumisen muslimimaassa. Se oli hieno kokemus minulle sekä jalkapalloilullisesti että myös elämän kannalta.

Aika Saudi-Arabiassa päättyi kuitenkin harmittavaan nilkkavammaan ja koronapandemiaan.

– Loukkasin nilkkani ja palasin Sveitsiin kuntouttamaan sitä. Sitten tuli koronapandemia enkä voinut enää palata Saudi-Arabiaan.

Yartey oli ilman seuraa, kunnes Haka tuli mukaan kuvioihin.

– Agenttini kertoi minulle Hakasta ja ajattelin, että miksipä ei, sillä pidin Suomesta. Juttelin päävalmentajan kanssa ja sain todella positiivisen kuvan hänestä ja seurasta. Hän kuulosti mukavalta ja positiiviselta ihmiseltä ja se motivoi minua tulemaan Hakaan, Yartey kertoo päätymisestään Valkeakoskelle.

Yartey koki heti tulleensa oikeaan paikkaan.

– Kun tulin tänne, niin se kuva minkä sain valmentajasta vahvistui. Hän on erittäin mukava ja on luonut joukkueen ympärille perheenomaisen tunnelman. Hänen työmoraalinsa on vaikuttava ja koko seura on kuin perheyhteisö. Kaikki pelaajista toimistohenkilökuntaan ovat tehneet oloni täällä erittäin mukavaksi, kiittelee Yartey.

Yartey on huomannut lyhyessä ajassa FC Hakan merkityksen Valkeakoskelle.

– Ihmiset ovat tulleet kaupungilla kertomaan minulle seurasta ja sen historiasta ja huomaan kuinka tärkeä seura on kaupungille. Yritän tehdä parhaani palkitakseni kannattajat tällä kaudella.

Jos pelikentän ulkopuolella Yartey on sopeutunut hyvin, niin myös kentällä palaset ovat hiljalleen loksahtamassa kohdilleen.

– Tähän mennessä olen yrittänyt sopeutua joukkueen pelityyliin. Mielestäni meillä on erittäin hyvä tapa pelata, ja jos pystymme toteuttamaan sitä kuten päävalmentaja haluaa, niin tulemme olemaan erittäin vaikeasti voitettava joukkue tällä kaudella.

– Minulla oli alla joitakin kuukausia, etten päässyt harjoittelemaan kunnolla, joten olen vasta pääsemässä täyteen kuntoon ja saamassa rytmistä kiinni. Kun sarjakausi alkaa, niin tulen olemaan valmis.

Talven harjoitusotteluissa Yartey on jo väläytellyt mitä kesällä tuleman pitää. Nopea ja taitava laitapelaaja on jo ehtinyt avata maalitilinsä Hakassa.

– Olen hyvä yksi vastaan yksi -tilanteissa ja aika nopea. Lisäksi minulla on hyvä vasen jalka. Tykkään tehdä maaleja ja järjestellä joukkuekavereille maalipaikkoja, Yartey kuvailee vahvuuksiaan.

Loppuun Yartey lähettää vielä terveisensä Haka-faneille.

– Haluan sanoa faneillemme, että jaksaisivat uskoa ja kannustaa joukkuettamme. Meillä on erinomainen valmentaja ja joukkue, joka tekee kovaa töitä menestyksen eteen. Toivottavasti saamme yleisöltä hienon tuen, kun yleisö pääsee taas seuraamaan pelejä paikan päältä.

 

Kuvat: Jukka Jaskara

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT