Hakan katseet kääntyvät jo revanssiin Honkaa vastaan

FC Haka matkusti juhannuksen kynnyksellä Espoon Tapiolaan kohtaamaan Hongan. Valkeakoskelaiset olivat valmiita kohtaamaan Hongan peräkkäisten otteluiden ensimmäisessä koitoksessa, kun vain Jesse Huhtala puuttui kokoonpanosta. Joukkue oli terve ja nälkäinen. 1-1 tulokseen päätyneen Lahti-ottelun jäljiltä päävalmentaja Teemu Tainio painotti kehittämiskohteiksi pallollisen pelaamisen sekä erikoistilanteiden puolustamisen. Näitä yksityiskohtia oli hiottu harjoituskentillä ennen Hongan kohtaamista.

Honka oli yllättänyt monet alkukauden vaikeuksillaan ja virhealttiilla pelaamisellaan. Espoolaiset lähtivät Hakaa vastaan etsimään uutta virettä ja toivoa joukkue sai varmasti siitä, että Tapiolan urheilupuistoon pääsi ensimmäistä kertaa yleisöä tällä kaudella. Hongan saldo kuluneelta kaudelta oli kahden voiton lisäksi peräti seitsemän häviötä.

Haka aloitti pelin kauden aiemmista tavoista poiketen 4-4-2 muodostelmassa. Puolustuslinjan muodosti Seth Saarinen, Luiyi de Lucas, Niklas Friberg ja Henri Malundama. Lahti-ottelussa pelannut Eero-Matti Auvinen puolestaan aloitti Honka-ottelun penkiltä. Ishmael Yartey, Andrija Bosjnak ja Aleksandr Vucenovic muodostivat aloituskokoonpanon jännittävän hyökkäyskolmikon, joilta toivotaan tälle kaudelle paljon tehoja.

Haka aloitti ottelun pirteästi ja sai aikaiseksi useampia nopeita hyökkäyksiä aikaiseksi. Hyvän pyörityksen jälkeen Haka sai erinomaisen maalipaikan 15.minuutilla, kun aiemmin mainittu Hakan hyökkäyskolmikko pääsi vauhtiin. Vucenovic keskityksestä Bosjnak pääsi puskemaan maalia kohti, mutta maalivahti Murrayn torjunnasta kimmonneeseen paluupalloon Yartey ei saanut osumaa. Pian tilanteen jälkeen niin ikään pirteästi aloittanut Vucenovic joutui jättämään pelin loukkaantumisen takia, ja korvaajaksi tuli Antto Hilska.

Alussa nähtiin hyökkäyksiä suuntaan ja toiseen, mutta Honka ei kuitenkaan saanut pallonhallintaa aikaiseksi ja sortui jatkuvasti harhasyöttöihin. Pallo oli espoolaisten hyppysissä vain hetkittäin, ja palautui usein nopeasti Hakalle. Haka hyökkäsi aktiivisesti molemmilta laidoilta ja pyöritti palloa rauhallisesti puolustuslinjan ja Mika Hilanderin kautta.

Ensimmäisen puoliajan helmi tuli 40. minuutilla ja Haka sai vihdoin ansaitun johtomaalin, kun Henri Malundaman tiukka veto otti kimmokkeen Rui Modeston jalasta ja jätti maalivahti Murrayn nuolemaan näppejään. Toiselle puoliajalle lähdettiin Hakan 0-1 johtoasemassa.

Toisen puoliajan alkuun Honka sai yllättäen 1-1 tasoitusmaalin, kun Jean Marie Dongou onnistui pallonriistossa Hakan epäonnistuneen pelinavauksen jäljiltä. Tasoitusosuma piristi espoolaisten peliä selvästi ja Hakan ote hiljalleen lipsui.

Mika Hilanderin näyttävä torjunta 69.minuutilla toi vain hetkeksi lohtua, kun seuraavalla minuutilla Honka otti 2-1 johdon itselleen. Turhauttavaa Hakalle on, kun maali tuli jälleen erikoistilanteen jälkimainingeista. Purkupallosta Hongan kapteeni Duarte Tammilehto sai keskitettyä maalin edustalle olevalle Matias Ralelle, joka puski pallon takatolpalta verkkoon.

Haka teki useita pelaajavaihtoja, mutta ei kuitenkaan lopulta onnistunut saamaan ensimmäisen puoliajan kaltaista kiitoa itselleen. Valkeakoskelaiset joutuivat lähtemään kotimatkalle pettyneinä johtoaseman menetettyään.

– Siinä oli kaksi täysin erilaista puoliaikaa. Ensimmäisellä puoliajalla olimme parempi joukkue, homma oli hyvin kontrollissa ja pääsimme johtoon. Toisella puoliajalla päästettiin täysin omilla hölmöilyillä kaveri mukaan peliin. He saivat kavennuksen myötä eloa, päävalmentaja Teemu Tainio kommentoi.

Lahti-tasapelin jälkeen Haka otti asiakseen harjoittaa pallonhallintaa ja pallollista tekemistä, joten ensimmäisestä puoliajasta joukkue saa varmasti mukaansa useampia positiivisia seikkoja. Toiselta puoliajalta käteen jäi paljon opittavaa, kun Haka sortui tuttuihin virheisiin.

– Tämä on neljäs peli, jossa päästämme erikoistilanteesta maalin. Se on erittäin huolestuttava juttu, Tainio pohtii.

Haka ei jää kuitenkaan tuleen makaamaan, vaan lähtee motivoituneena hakemaan espoolaisista revanssia. Tainio kääntää katseensa ensi keskiviikkoon, kun Haka kohtaa Hongan kotiyleisön edessä Tehtaankentällä.

– Ei tätä auta märehtiä. Pelaamme Honkaa vastaan alle viikon päästä taas, ja sitten mennään!

Kuva: Juhani Järvenpää