Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Haka täydensi valmennustaan uudelle osa-alueelle

FC Haka on täydentänyt jo ennestään vahvaa valmennustiimiään Aleksi Tossavaisella. 31 -vuotias liikuntatieteiden maisteri toimii valkopaitojen henkisenä valmentajana.

– Aleksi täydentää hyvin meiltä henkisen valmennuksen puolta, se meiltä on puuttunut, taustoittaa Hakan toimitusjohtaja Olli Huttunen.

Tossavainen on opiskellut liikuntatieteiden maisterin tutkinnon Jyväskylässä ja täydentänyt opintojaan myöhemmin vielä kansainvälisellä urheilu- ja liikuntapsykologian maisterin tutkinnolla.

Ennen opintojaan mies on pelannut jalkapalloa Tampereen Pallo-Veikoissa Ykkösessä, mutta suuntasi lukion jälkeen Yhdysvaltoihin yliopistourheilijaksi, kun siihen mahdollisuus avautui. Viiteen Pohjois-Carolinassa vietettyyn vuoteen mahtui kolme polvileikkausta, mitkä lopulta päättivät haaveet jalkapalloilijan urasta.

–  Tästä tuli tietysti iso tyhjiö omaan elämään. Mutta kuten sanonta kuuluu, kun toinen ovi sulkeutuu, niin toinen aukeaa. Näin kiinnostus urheilupsykologiaan heräsi omalla kohdalla, mies itse kertoo kutsumuksena löytämisestä.

Vuodesta 2018 asti Eerikkilän Sport & Outdoor Resortissa työskennellyt Tossavainen toimii nykyisin ”Head of Psychological Performance” -nimikkeellä, vastaten Eerikkilän psyykkisen osa-alueen koulutuksesta ja valmennuksesta. Lisäksi mies toimii kouluttajana ammatillisissa tutkinnoissa, kuten VAT UEFA A. Hakan lisäksi miehen vastuulla on 2004 -syntyneiden poikien maajoukkueen henkinen valmennus.

Yhteistyö Hakan kanssa alkoi pitkälti miehen oman aktiivisuuden ansiosta.

– Tunsin ”Temen” ja Ossin jo entuudestaan, joten tiesin, että Hakassa tehdään jo todella laadukasta valmennusta, sekä ajatusmaailmamme sopisivat hyvin yhteen. Kävinkin esittelemässä, miten voisin tuoda lisäarvoa Hakan valmennustiimiin ja pääsimme nopeasti yhteisymmärrykseen.

Työ Veikkausliigajoukkueessa koostuu kolmesta eri osa-alueesta, joista ensimmäisessä käydään koko joukkueen kanssa valittuja psyykkisiä taitoja ja kirkastetaan minkälainen joukkue Haka haluaa olla. Toisekseen kapteeniston kanssa käydään läpi joukkueeseen ja johtajuuteen liittyviä asioita ja kolmanneksi osan pelaajien kanssa on yksilöllisiä keskusteluita aina tilanteen mukaan.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Hakan joukkueesta löytyy henkiseen valmennukseen erikoistunut valmentaja. Minkälaisia tavoitteita toiminnalle on asetettu?

– Tavoitteena joukkuetasolla on varmistaa, että pystymme luomaan ympäristön, joka tukee psykologisia perustarpeita ja valitut psyykkiset taidot näkyvät kentällä ja sen ulkopuolella. Tässä on erittäin tärkeää, että koko toiminta nivoutuu hyvin yhteen ja valmennustiimillä on selkeä yhteinen ymmärrys mitä haluamme. 

– Tässä pitää kiittää koko valmennustiimiä, sillä yhteistyö sujuu erittäin hyvin ja olemme mielestäni saaneet niin sanotusti omat osuuteni hyvin osaksi joukkueen arkea. Totta kai loppupeleissä kaikki haluamme, että pienet marginaalit alkavat peleissä kääntymään meille ja saamme tästä hyvän kauden niin pelillisesti kuin tuloksellisesti.

Tossavainen kertoo viihtyneensä Hakassa ja välittää vielä lopuksi kiitoksensa kaikille seuran sisällä.

– Kun joukkue on täynnä ammattilaisia, jotka haluavat kehittyä ja mennä eteenpäin, niin on ollut helppo tulla osaksi ryhmää. Joukkueessa ja oikeastaan koko organisaatiossa on ollut todella avoin ja välittävä ilmapiiri, joten jo ensimmäisestä päivästä asti on ollut todella tervetullut olo. Iso kiitos siitä kaikille!

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT