Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Haka oli Logan Rogersonille tuttu jo ennen siirtoa

FC Hakan hyökkäysosasto vahvistui kesän aikana, kun uusiseelantilainen Logan Rogerson siirtyi HJK:sta Hakaan lainalle. Haka on monessakin mielessä Rogersonille hyvin tuttu jo ennestään.

Uudessa-Seelannissa rugby on kansallislaji ja selkeästi suosituin. Rogersonin oma rugbyura loppui kuitenkin jo lyhyeen.

– Isäni pelasi rugbya ja vei minut 4-5-vuotiaana harjoituksiin. Minua taklattiin siellä ja aloin tietenkin itkemään. Sen jälkeen isäni sanoi, että rugby jää siihen, Rogerson naurahtaa.

Lopulta Rogerson lajiksi tuli hieman vähemmän fyysisempi jalkapallo.

– Pari kaveriani pelasi jalkapalloa ja menin sitä kautta mukaan harjoituksiin. Rakastuin siihen heti enkä ole koskaan katsonut taakseni.

Uutta-Seelantia ei varsinaisesti tunneta jalkapallomaana, mutta Rogersonin mukaan suosio on tasaisessa kasvussa.

– Tällä hetkellä jalkapallo on varmaankin kolmanneksi suosituin laji rugbyn ja kriketin jälkeen, mutta jalkapallo kasvaa koko ajan. Tuntuu siltä, että entistä useampi nuori aloittaa jalkapallon rugbyn ja kriketin sijaan. Se on vähän turvallisempi laji kuin esimerkiksi rugby.

Rogerson aloitti jalkapallon Wanderers SC:ssä, jonka jälkeen hän pelasi Wellington Phoenixissa. Nuorten maajoukkuepelaajan taidot huomattiin myös ulkomailla ja kesällä 2018 hän siirtyi Saksaan Carl Zeiss Jenan joukkueeseen. Siellä kausi meni pieleen loukkaantumisen takia.

– Minulla oli paha polvivamma, jonka takia menetin puolet kaudesta. Toisen osan kaudesta en sitten pelannut. Joukkueella oli tuolloin vaikeaa eikä valmentaja nähnyt minulle käyttöä. Se oli tietenkin ikävää, mutta sellainen kuuluu jalkapalloon.

Vaikka pelillisesti anti jäi Saksassa köykäiseksi, niin kokemus oli kuitenkin kasvattava.

– Se oli ensimmäinen kerta, kun olin ulkomailla. Opin enemmän kentän ulkopuolella kuin kentällä. Kaikkiaan se oli opettavainen kokemus, Rogerson kertoo.

Saksan jälkeen Rogerson palasi kotimaahansa ja sai uralleen uuden vaihteen. Hän voitti Auckland Cityn kanssa Uuden-Seelannin mestaruutta. Aika kotimaassa oli muutenkin menestyksekäs, sillä hän oli johdattamassa Uuden-Seelannin U23-maajoukkuetta myös olympiakisoihin.

– Se oli minulle hyvä aika vaikean Saksan reissun jälkeen. Minulla oli Aucklandissa kaksi hyvää kautta ja se toimi minulle hyvänä ponnahduslautana, kolmasti myös Uuden-Seelannin A-maajoukkueessa esiintynyt Rogerson kertoo.

Rogersonin otteet herättivät myös FC Hakan kiinnostuksen taitavasta laiturista. Samoilla apajilla oli myös HJK, joka sai lopulta hänet riveihinsä.

– Tiesin Hakan olevan minusta kiinnostunut, mutta HJK on iso ja menestynyt seura. Minulla ei ollut mitään Hakaa vastaan, mutta jokainen pelaaja haluaa aina pelata korkeimmalla mahdollisella tasolla. Olen iloinen, että päädyin lopulta myös Hakaan.

Haka on Rogersonille tuttu muutenkin kuin pelkästään jalkapallosta. Uuden-Seelannin alkuperäisväestön haka-tanssi on urheilua seuraaville tuttu, sillä muun muassa maan rugby- ja koripallomaajoukkue esittävät tanssin ennen otteluja. Tarkoitus on saada vastustajasta henkinen yliote ennen koitosta. Alun perin se toimi maorien sotatanssina.

– Olen puoliksi maori, joten haka on minulle hyvin tuttu. Jollain tavalla minulla on siis ollut linkki hakaan koko elämäni ja nyt pelaan Hakassa, Rogerson naurahtaa.

Rogerson ei ole ensimmäinen uusiseelantilainen Hakassa, sillä nykyään HJK Klubi 04:ssä Chris James pelasi koskilaisjoukkueen riveissä vuonna 2017. Kuuleman mukaan James oli esittänyt haka-tanssin jossain vaiheessa ollessaan pelaajana Hakassa.

– Tunnen Chrisin hyvin ja uskon, että hän on saattanut tehdä sen. Ehkä se toimisi hyvänä nostattajana joukkueelle, Rogerson heittää.

Rogerson siirtyi HJK:hon talvella, mutta läpimurto helsinkiläisjoukkueen kokoonpanoon jäi tekemättä olkapäävamman vuoksi. Samasta syystä häneltä jäivät väliin myös Tokion olympialaiset, joihin hän oli viemässä Uutta-Seelantia.

– En ollut pelannut kolmeen kuukauteen loukkaantumisen takia, enkä sen takia pystynyt osallistumaan olympialaisiin. Se oli tietenkin valtava pettymys. Sellaista elämä kuitenkin on. Nyt olen iloinen, että olen Valkeakoskella ja olen päässyt pelaamaan.

Rogerson on pelannut Hakan paidassa nyt neljässä pelissä ja on päässyt hyvin joukkueeseen mukaan.

– Joukkue on ollut hyvin vastaanottavainen. Päävalmentaja on suomalainen pelaajalegenda ja pelannut korkealla tasolla ja pidän hänen tyylistään. Haluan oppia häneltä ja imeä oppia kokeneemmilta pelaajiltamme. Olen vielä nuori pelaaja, ja on tärkeä oppia myös muilta ja saada sitä kautta lisää sivuja omaan pelikirjaan.

Rogerson on ehtinyt jo väläytellä osaamistaan, mutta hänen mukaansa parempaa on luvassaa.

– Olen pääsemässä vasta täyteen kuntoon enkä ole ihan vielä siellä. Sopeudun vielä suomalaiseen jalkapalloon ja vauhtiin. Voin vakuuttaa, että lisää on tulossa, Rogerson lähettää terveisensä Hakan kannattajille.

Hakan ja Ilveksen odotettu Pirkanmaan derby pelataan tulevana lauantaina Tehtaan kentällä. Ottelu alkaa kello 17.00.

Kuvat: Jussi Rämä

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT