Haka joutui taipumaan vahvalle HJK:lle

FC HJK – FC Haka 2-0

Haka matkusti lauantaina Helsinkiin, jossa se kohtasi suuren haasteen – sarjajohtaja HJK:n. Veikkausliigan historiallisessa klassikko-ottelussa odotukset olivat korkealla maalivirettä etsivälle Hakalle kuten myös HJK:lle, joka halusi tehdä korjausliikkeen AC Oulu –tappionsa jälkeen.

HJK:n kausi oli lauantaihin mennessä kulunut erinomaisesti ja pitkälti juuri niin, kuin helsinkiläisiltä oli lupa odottaa. Haka-ottelua ennen HJK:n saldo kuluneella kaudella oli kymmenen voittoa, sekä ainoastaan yksi tasapeli ja yksi häviö, joista tämä häviö tuli viime kierroksella. AC Oulu pääsi yllättämään voittaen 2-1, jolloin saatiin huomata, että myös HJK:n puolustuksella on heikot hetket, jotka täytyy tehokkaasti hyödyntää. Lisäksi HJK:n joukkuetta rasitti ottelut Mestarien liigassa Malmöa vastaan, joista toinen kohtaaminen on heillä edessä ensi tiistaina.

Haka ja HJK olivat kuluneella kaudella kohdanneet jo kertaalleen Tehtaankentällä, kun 10.kesäkuuta helsinkiläiset ottivat pisteet mukaan matkaan 1-2 voiton myötä. Peliesitys oli valkeakoskelaisilta pirteä ja ottelussa nähtiin varsinainen loppukiri, kun Ishmael Yartey antoi maalillaan 72.minuutilla vielä toiveita vähintään tasapelistä. HJK-ottelun jälkeen Hakan taival sarjassa oli ollut mutkikas, ja erityisesti maalinteko oli ollut vaikeaa. Erityisesti maalittoman KTP-tasapelin jäljiltä Hakan fokus keskittyi harjoituksissa oikeiden ratkaisujen tekoon vastustajan päädyssä sekä tarvittavaan aggressiivisuuteen hyökkäyksissä.

Näitä asioita lähdettiin HJK:ta vastaan hiomaan, jolloin oli luontevaa, että Hakan avauskokoonpano pysyi lähes muuttumattomana KTP-tasapelistä, vain Andrija Bosjnak vaihtui Aleksandr Vucenoviciin. Mestarien liiga –rupeamasta huolimatta HJK asetti otteluun vahvan aloituskokoonpanon ja teki pelaajiston kierrättämisen hallitummin kuin ennakkoon yleisesti kenties spekuloitiin. Aloitukseen kuuluivat esimerkiksi molemmat Riskin veljekset ja maalipörssin kärkikahinoissa mukana oleva Filip Valencic.

Peliä oli ennättänyt kulua vain alle kaksi minuuttia, kun Jair pääsi hyödyntämään HJK:n ensimmäisen maalipaikan ja sijoitti pallon yläkulmaan kulmapotkun purkutilanteesta. Heti maalin jälkeen peli oli kuitenkin tasaista ja hyökkäyksiä nähtiin kumpaankin päätyyn. Haka prässäsi ja puolusti tiiviisti, mutta prässi toimi tarvittaessa myös HJK:lla. Erityisesti 27.minuutilla, kun Riku Riski sai pelivälineen haltuun Hakalta. Riski pääsi etenemään laidalla ja syötti pallon hyvin sijoittuneelle Filip Valencicille, jonka komea kuti toi HJK:lle 2-0 johdon.

Haka jatkoi kuitenkin taistelua, josta ilmielävänä esimerkkinä toimi joukkueen kapteeni Jacob Bushue, joka näytti joukkueelle esimerkkiä tilanteiden loppuun viemisestä ja prässin onnistumisesta. Hakan ensiosuma oli lähellä 36.minuutilla, jolloin De Lucas pääsi kulmapotkusta hyvälle maalipaikalle, mutta ei saanut tarpeeksi voimaa puskuun. Jo seuraavan minuutin aikana Haka loi lisää painetta HJK-maalille, jolloin Seth Saariselle rakentui paikka etukulmasta. Tilanteessa pallo oli tovin aikaa HJK:n päädyssä, mutta tilanne loppui kuitenkin Vucenovicin ja viime kaudella Hakaa edustaneen maalivahti Tånnanderin törmäykseen. Hakan ensimmäisen puoliajan hyvä vire tuntui loppuneen tuohon törmäykseen ja pian tauolle lähdettiinkin 2-0 lukemissa.

Toisella puoliajalla Haka pääsi selkeästi paremmin peliin mukaan ja syötöt kulkivat paremmin, mutta hyökkäyksen viimeiset ratkaisut valitettavasti uupuivat edelleen. 60.minuutilla nähtiin hyvä maalintekoyritys Hussein Mohamedilta, mutta tilanteessa yläkulmaa hakenut pallo lensi kuitenkin hieman maalin yli. Juuri näihin tilanteisiin päävalmentaja Teemu Tainio peräänkuulutti tarkkuutta pelaajiltaan ottelun alla. Tarvittiin pieniä viilauksia hyviin suorituksiin.

HJK ei päässyt toisella puoliajalla valkeakoskelaisia yllättämään, erityisesti De Lucasin upeiden blokkauksien johdosta ja Hilanderin 75.minuutin upeaa jalkatorjuntaa lukuun ottamatta. Vaikkakin Haka pääsi hyvin rakenteluvaiheisiin pelin loppua kohden, se ei päässyt niitä kuitenkaan hyödyntämään.

Päävalmentaja Teemu Tainio antoi vastustajalle voitosta täyden kunnian.

– HJK on laadukas joukkue ja he tekivät kaksi hienoa maalia, mutta me päästimme ne helposti. Ensimmäisessä maalissa yritettiin suojata kulmaa, toisessa maalissa tuli huonossa paikassa pallon menetys. HJK:n tasoista joukkuetta vastaan noissa tilanteissa verkko heiluu nopeasti, Tainio summaa.

Hyökkäyksissä näkyi valitettavan tutut kipukohdat, jotka Tainio myöntää.

– Ylöspäin mennessä saatiin joitain puolikkaita tilanteita. Sieltä yläkerrasta puuttuu se viimeinen silaus. Tämä oli neljäs peli ilman maalia, ja se on huolestuttavaa.

HJK:n aloituskokoonpanon vahvuus saattoi yllättää monet, mutta syy oli selvä.

– Heillä oli kaksi peräkkäistä tappiota ja kolmatta ei voinut heille tulla. Paine oli kova heilläkin, Tainio kommentoi.

Ottelussa nähtiin ja kuultiin Hakapeliittojen vahva kannustus joukkueelle, jota myös Tainio tunnelmoi.

– On aivan mahtavaa, että he reissaavat mukana.

”Teme” korostaa kannatuksen merkitystä myös viikon päästä lauantaina pelattavassa kotiottelussa HIFK:iä vastaan.

– Ensi viikolla on sitten kotipeli, joka meidän täytyy voittaa. Faneilta tulee hyvää kannustusta, jota me tällä hetkellä tarvitsemme.

Kuvat: Mira Lönnqvist

HJK:n raportti TÄÄLTÄ.