Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

FC Haka siirtyy ulkomaalaiskomentoon – uusi päävalmentaja vaikuttunut FC Hakasta!

FC Hakan uusi päävalmentaja on 43-vuotias Andrew ”Andy” Smith. Hän on aiemmin urallaan valmentanut Slovakiassa, Englannissa, Bulgariassa ja Portugalissa. Iso-Britanniasta kotoisin olevalla Smithillä on ollut huippuvalmentajien UEFA Pro -lisenssi vuodesta 2018.

Smithin apuvalmentajana aloittaa 35-vuotias Sander Guerreiro, jolla on Portugalin ja Hollannin kansalaisuus. Uusi valmennuskaksikko tuntee toisensa hyvin entuudestaan sillä miehet valmensivat viime kaudella yhdessä slovakialaisessa FK Dubnicassa. Tätä aiemmin Guerreiro on valmentanut kotimaansa Portugalin eri sarjatasoilla. Molemmat valmentajat allekirjoittivat seuran kanssa kahden vuoden sopimukset, mitkä pitävät sisällään option kolmannesta vuodesta.

– Yksi seuran tavoitteista on valmennuksen kehittäminen ja joukkueen pelillisten valmiuksien edelleen parantaminen. Tämän vuoksi Andyn ja Sanderin saaminen meille oli tärkeä askel. Heillä on selkeä visio siitä, miten he haluavat joukkueen pelaavan. Heidän perusajatuksensa on ”own the ball”. Sen yhdistäminen erittäin aktiiviseen pelaamiseen korkean prässin kanssa, on tapa, mihin haluamme pelillistä ilmettämme suunnata, Olli Huttunen valottaa valmentajarekrytoinnin taustoja.

Ennen valmentajan uraansa Smith pelasi jalkapalloa ammatikseen 15 vuoden ajan muun muassa Sheffield Unitedissa ja Bristol Cityssä sekä viimeisimpänä vuosinaan FC Hakalle hyvinkin tutussa Crusaders FC:ssa.

– Tämä on minulle, kuten kenelle tahansa valmentajalle, mahdollisuus kehittää pelaajia ja itseäni niin valmentajana kuin ihmisenä.

– Olen päässyt valmentamaan eri maissa. Se on ollut mahtavaa, olen oppinut paljon ja haluan kehittyä edelleen, Smith kertoo.

Valkopaitojen tuoreella päävalmentajalla on laajat verkostot eri puolilla Eurooppaa ja hän on niin pelaaja- kuin valmentajaurallaan päässyt oppimaan paljon eri jalkapallohuipuilta. Muun muassa FC Liverpoolin urheilutoimenjohtajan tehtävän viime kaudella jättänyt Julian Ward sekä viimeksi Glasgow Rangersin päävalmentajana toiminut Michael Beale kehuivat Smithiä varauksettomasti FC Hakan tarkistaessa herran taustoja.

– Valmennuksen pelaajatausta sekä kansainvälinen kokemus ja kontaktit auttavat varmasti avaamaan reittejä pelaajahankinnoille sekä lyhentävät matkaa pelaajille Hakasta Eurooppaan näyttämään osaamistaan.

– Myös taito yksilöiden kehittämiseen joukkuepelaamisen ohella oli tärkeä syy heidän valintaansa. Uskomme, että valmentajien intohimo ja vaatimustaso pelaamista kohtaan siirtyvät myös tulevaan joukkueeseemme.

– Haluamme nyt yhdessä rakentaa joukkueen, joka pystyy vastaamaan valmennuksen ajatuksiin. Olemme käyneet yhdessä läpi pelaajistoamme, ja olemme tyytyväisiä siihen pelaajarunkoon mikä meillä on tällä hetkellä. Kartoitus uusista pelaajista niin kotimaasta kuin ulkomailta on myös jo käynnistynyt, Huttunen kertoo.

FC Haka Oy:n hallituksen puheenjohtaja Marko Laaksonen kertoo, että valmentajarekrytointia tehtäessä on haluttu löytää vaihtoehtoja, joiden avulla seuran pitkän aikavälin tavoitteiden saavuttaminen on mahdollista.

-FC Hakan tavoite on pelata säännöllisesti eurokentillä. Nyt viidentoista vuoden tauon jälkeen ensimmäinen kerta toteutui tänä kesänä upean kuuden vuoden nousujohteisen jakson kruununa.

-Tiedämme kaikki sen, että FC Hakan täytyy tähän tavoitteeseen päästäkseen kehittyä joka vuosi toiminnan joka alueella. Viimeisen viiden vuoden aikana on panostettu paljon myynnin, ottelutapahtumien, olosuhteiden ja viestinnän kehittämiseen. Seuraavaksi selkeä painopistealue on nimenomaan kilpailutoiminta valmennuksen ja pelaajakehityksen näkökulmasta. Tätä kehitystä vauhdittamaan olemme nyt saaneet valmentajakaksikon, joilla on näyttöjä ja kokemusta todella korkeatasoisesta ympäristöstä sekä intohimoa ja johtamisosaamista viedä Haka pelillisesti ja pelaajakehityksessä seuraavalle tasolle.

-Tunnistamme sen, että joitakin kilpailijoita pienemmillä resursseilla toimiessa on osattava tehdä oikeissa kohdissa rohkeitakin valintoja ja pystyttävä löytämään kilpailuetua yhdessä tekemisestä, sitoutumisesta sekä viisaista ratkaisuista. Samalla on säilytettävä oma sydän ja toimittava omien arvojen mukaisesti joka ikisessä hetkessä. Tältä pohjalta FC Hakan kehittyminen ja matka Suomen huippua kohti jatkuu määrätietoisesti.

Smith ja Guerreiro saapuivat FC Hakan tiedotustilaisuuteen tiistaina ja vaikuttivat selvästi olevan innoissaan uudesta haasteesta urallaan sekä vaikuttuneilta siihen, millaiseen ympäristöön ovat saapuneet.

– Olen todella innoissani! Ihmiset täällä ja seuran visio tekivät minuun välittömästi vaikutuksen. Keskusteltuani seurajohdon kanssa, halusin välittömästi olla osa tätä projektia, Smith korostaa.

– Olen todella onnellinen ja innostunut aloittaessani tämän uuden vaiheen urallani! Olen valmistautunut tekemään paljon töitä, jotta seura saavuttaa tavoitteensa, Guerrero puolestaan kertoo niin ikään innoissaan.

******

Edessä siintävä kausi 2024 onkin FC Hakan suuri 90.vuotisjuhlakausi. Juhlavuoden kausikortit ovat myynnissä nyt – tule mukaan juhliin! Lue lisää kausikorteista täällä ja osta kausari omaksesi tiketti.fi/fchaka! Jouluun asti erikoishintaan 150€ (+palvelu- ja mahd. toimituskulut) oleva juhlavuoden huippukausari sisältää pääsyn kaikkiin FC Hakan kotiotteluihin sekä Veikkausliigassa että Suomen Cupissa ja lisäksi sisältää mahdollisuuden varata oman paikan pysyvästi katsomosta (norm. 250€). Ensi vuonna juhlitaan!

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT