Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Esko Malm, luja ja uskollinen

Esko Malm on minulle kuin vanhempi veli. Me synnyimme Tallinmäkeen. Esko Honkiniementielle ja minä parin sadan metrin päähän Kirjaskadulle kaksi vuotta myöhemmin.

Esko täyttää 23. elokuuta 80 vuotta. Ystävyytemme on kestänyt lähes seitsemän vuosikymmentä. Esko on aina auttanut kyselemättä. Niin kentällä kuin sen ulkopuolella.

Malm on pysynyt särkymättömänä kovassa leikissä. Hänellä on ollut hyvät tukijat, mutta hän on ollut myös itse uskollinen.

Malm kuuluu niihin koskilaisiin lapsiin, jotka potkaisevat palloa heti kun oppivat kävelemään. Esko poimittiin Saharan hiekkakentän laidalta Hakan poikien joukkueeseen, ja hänestä tuli 10-vuotiaana piirinmestari.

Vuorineuvos Juha Niemelä luonnehtii Malmia hetken mietittyään:

-Esko on luja. Hän oli luja pelaajana, kapteenina, valmentajana, puheenjohtajana, työssään ja ihmisenä. Kun Hakalla oli vaikeuksia, Esko pyydettiin apuun. Hän otti kesken kauden jopa valmentajan tehtävät, kun oli hätä.

Esko  on rauhallinen mies, joka ei metelöi eikä ole tehnyt turhia muutoksia elämässään. Hän asui melkein koko ikänsä Tallinmäessä samassa omakotitalossa, jossa syntyi, kunnes muutti puolisonsa Leenan kotitaloon Lempäälään.

Hän on edustanut vain Hakaa, palvellut samaa yhtiötä lähes 45 vuotta ja ollut Leenan kanssa naimisissa 53 vuotta. Lapsetkin ovat samat, ja heitä on kolme.

Esko ei ollut kentällä harhautusten mestari, mutta hän on pitänyt mielenliikutukset sisällään ja esittää kivikasvoa.

Esko Malm on Mr. Haka, joka pelasi 15 kauden aikana 252 SM-sarjan ottelua ja oli voittamassa mestaruuden kolmesti vuosina 1960, 1962 ja 1965, sekä Suomen Cupin neljä kertaa vuosina 1959, 1960, 1963 ja 1969. A-maaotteluita hänelle kertyi yksi.

Malmin valmennuksessa Haka voitti sekä Suomen mestaruuden että Cupin 1977.

Leena Malm odotti jo 70-luvun lopulla toiveikkaana, että palloilu vähenisi ja aviomies pääsisi leikkaamaan pihanurmikkoa, mutta Malm pestattiin 1979 A-maajoukkueen päävalmentajaksi, joka johti maajoukkuetta myös Moskovan olympialaisissa 1980.

Sitten seurasivat monet tehtävät Hakan johdossa 90-luvun alkuun asti.

Haka oli 60-luvun paras seura Suomessa

Vuorineuvos Juuso Walden rakennutti Tehtaan kentälle valot syksyllä 1960, ja ensi-iltaan saapui vastustajaksi Helsingin Allianssi. Se oli koottu Stadin parhaista pelureista.

Sulfiitintuoksuisessa syyssäässä hakalaiset tallasivat stadilaiset alleen numeroin 4-0. Siihen loppui Allianssin taru. Esko teki yhden maalin.

Hakan marssi menestykseen jatkui; kolme mestaruutta ja kolme cupin voittoa takasivat 60-luvun parhaan suomalaisjoukkueen tittelin.

Monen mielestä Malm on hidas, mutta hetkinen! Nyt tulee yllätys. Malmin nimissä on kaikkien aikojen nopeimmin tehty jalkapalloilun mestaruussarjan kauden avausottelun maali. Malm ampui Tehtaan kentällä vappuna 1962 pallon Kuopion Palloseuran verkkoon, kun ottelua oli pelattu vain 18 sekuntia. Tosin hyvästä syötöstäni.

Malm muistetaan pelaajana, joka pelasi Hakassa ensin hyökkääjänä, ja viimeiset vuodet keskuspuolustajana.

Haka voitti 1960 ensimmäisenä seurana Suomessa sekä mestaruuden että cupin. Joukkue hävisi vain viimeisen ottelunsa KuPSille.

Seuratalossa oli vielä samana iltana kansanjuhla, sillä joukkue teki Kuopion matkan lentokoneella.

Haka hävisi koko kauden aikana vain viimeisen ottelun Kuopiossa KuPS:lle 2-1. Maalisuhde oli 78-23 on edelleen pääsarjan ennätys. Parhaat maalintekijät olivat Eero Nieminen 16, Esko Malm 14 ja Juhani Peltonen 13. Valmentajana toimi Valter Heinonen. Lokakuussa Haka voitti Suomen cupin.

Kun koko Koski liputti

Hakan ensimmäinen Euroopan cupin eli nykyisen Mestareiden liigan kotiottelu oli Tehtaan kentällä 2. marraskuuta 1961 belgialaista Standard Liegeä vastaan.

Koko kylä liputti. Valkeakosken Sanomat julkaisi ottelupäivänä iltalehtipainoksen. Erikssonin puistosta purettiin röttelöt.

Haka pärjäsi Euroopan huipulle hyvin, vaikka belgialaiset voittivat 2-0.

Malm sai usein katsomot räjähtämään, kun hänen kuuluisa kanuunapotkunsa lähetti pallon kohti vastustajan maalia kuin tykinkuulan. Vaasassa maalivahti Carl-Gustav Nabbin maalipotku lensi kesäkuussa 1963 yli puolikentän. Malm täräytti vastapalloon 50 metristä verkkoon eikä Nabb ehtinyt edes liikahtaa.

Erotuomari Arvo Jokinen Vaasasta juoksi Malmin perässä Lapualla hurmioituneena huutaen miehen nimeä, kun Malm oli tehnyt seitsemännen maalinsa Virkiän verkkoon 1960.

Olympiastadionilla 14 052 katsojan edessä Malm ampui lokakuussa 1963 Suomen cupin finaalissa 35 metristä vapaapotkun Lahden Reippaan verkkoon. Se riitti mestaruuteen.

Hakan puheenjohtaja Atte Nyman maksoi meille mielellään tuplabonukset cupin voitosta.

Mestaruus ratkaistiin syyskuussa 1965 Stadionilla HJK:n ja Hakan ottelussa. Mursumainen Pena Niittymäki tallasi Kaitsu Pahlmanin näkymättömäksi, ja häikäisevän röyhkeä keskushyökkääjä Asko Mäkilä laukoi pallon Paavo Heinosen vartioimaan verkkoon.

Sitten Esko Malm kumautti pallon 20 metristä ylänurkkaan, ja Hakan voitto varmistui numeroin 2-0.

Suomen jalkapallomuseon syntyyn Malmilla on suuri ansio. Hän nuiji Hakan puheenjohtajana johtokunnan pöytäkirjaan ehdotuksen museosta 1988. Pääkonttori hoiti loput.

Vaikeuksista voittoon

Hakalle 70-luvun alku oli vaikeaa murroskautta. Haka putosi 1972 SM-sarjasta. Puheenjohtajaksi valittiin 26-vuotias Juha Niemelä, joka näytti heti johtamistaitonsa. Haka nousi seuraavana syksynä takaisin pääsarjaan valmentajanaan Esko Malm.

Hakaan hankittiin Pekka Heikkilä, Matti Paatelainen, Esko Ranta ja Martti Kuusela. Heikkilä oli tinkimätön keskikentän taituri, Esko Ranta taisteli Pohjanpellon Pelen Teuvo Vilenin kanssa puolustajina kuin andalusialaiset kukot. Paatelainen oli moninkertainen maalikuningas.

Esko Malmin valmentama Haka voitti tuplamestaruuden 1977. Hakan omat kasvatit Teuvo Vilen, Heikki Huoviala, Jukka Pirinen, Markku Närvä, Uimosen veljekset, Olli Laakso, Jarmo Kujanpää ja Risto Salonen olivat permanentin parhaat kiharat. Rovaniemen lahja Juuso Helin oli tornin korkuisena ohittamaton.

Esko Malm teki Hakan väreissä liki 50 vuoden urakan, johon vain Olli Huttunen voi päästä.

Teksti: Matti Pitko
Kuvat: Hakan arkisto

*********************************************

Esko Malm lyhyesti

Syntynyt: 23.8.1940 Valkeakoskella.

Asuu: Lempäälässä rouvansa Leenan lapsuudenkodissa. Kolme lasta.

Ura: Teknikko. Yhtyneet-Paperitehtaat ja UPM 45 vuotta, viimeksi liikennepäällikkö.

Valittu Palloliiton Hall of Fameen.

Kuuluu Suomen jalkapallomuseon perustajiin.

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT