Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Donaldo Ackalla ei ole ollut sopeutumisvaikeuksia – ”Olen tykännyt kaikesta täällä”

FC Haka vahvisti kesällä miehistöään, kun keskikenttäpelaaja Donaldo Acka liittyi koskilaisjoukkueen mukaan. Acka on sopeutunut sekä joukkueeseen että kaupunkiin nopeasti.

Acka syntyi Albaniassa vuonna 1997, mutta kasvoi rajan toisella puolella Kreikassa. Pienestä pitäen jaloissa on pyörinyt jalkapallo ja hän aloitti jalkapallon kotikaupunkinsa AO Simantronissa, joka sijaitsee Pohjois-Kreikassa lähellä Albanian ja Pohjois-Makedonian rajaa.

Acka siirtyi sieltä Ethnikos Filippiadaan, josta tie vei Kreikan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelanneen AE Karaiskakisin joukkueeseen. Sen jälkeen pari kautta sujuivat Albaniassa FC Luftetarissa, jonka jälkeen hän jatkoi uraansa Romaniassa ensin Politehnica Iasissa ja myöhemmin Universitatea Cluj’ssa.

– Pelasin Kreikassa 18-vuotiaaksi, jonka jälkeen siirryin Albaniaan. Minulla oli siellä hyvät kaksi vuotta ja pääsin siellä pelaamaan muun muassa Eurooppa-liigan karsintaotteluita. Sieltä siirryin Romanian pääsarjaan, jossa pelasin ensin pääsarjassa puoli vuotta ja sen jälkeen loppukauden divarissa Universitatea Cluj’ssa, Acka kertaa uraansa ennen saapumistaan Hakaan.

– Ne olivat hyviä kokemuksia. On aina vähän erilaista, kun lähtee ulkomaille, mutta keskityin vain jalkapalloon ja harjoituksiin, Acka jatkaa.

Kesällä Acka etsi itselleen uutta seuraa. Kun Haka astui mukaan kuvioihin, oli hän valmis pakkaamaan laukkunsa ja muuttamaan Valkeakoskelle. Hänen tavoitteenaan oli päästä nimenomaan Pohjoismaihin ja Haka tarjosi siihen hyvän mahdollisuuden.

– Minulla oli myös toinen vaihtoehto, mutta halusin tulla Suomeen ja Pohjoismaihin pelaamaan. Pidän näistä maista ja kulttuurista.

Erityisesti pohjoismaalainen hillitty käytös ja rauhallisuus vetivät puoleensa.

– Pidän ihmisten ajatusmaailmasta ja he ovat rauhallisia sekä ystävällisiä. Balkanilla on joskus vähän erilainen meininki, Acka naurahtaa.

Kreikkalaisnäkökulmasta katsottuna Suomi ja Valkeakoski saattavat vaikuttaa eksoottiselta vaihtoehdolta, mutta Acka ei ole päätöstään katunut – päinvastoin.

– Olen tykännyt tosi paljon. Pidän joukkueesta ja siitä miten teemme töitä harjoituksissa ja puhallamme yhteen hiileen. Ihmiset ovat olleet mukavia sekä ystävällisiä ja Valkeakoski on mukava paikka. Minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa mistään. Olen tykännyt kaikesta täällä.

Jos on Acka viihtynyt pelikentän ulkopuolella, niin hänellä ei ole valittamista myöskään kentän puolella.

– Veikkausliigassa on kova taso. Joukkueissa on paljon taitavia pelaajia ja joukkueet ovat hyviä. Kaikki yrittävät voittaa pelejä.  Odotin, että jalkapallo on täällä nopeaa ja aggressiivista, ja sellaista se on ollutkin. Tämä sarja sopii hyvin pelityylilleni, jossa mennään kovaa ja taistellaan. Olen tykännyt pelata täällä.

Acka on ehtinyt jo säväyttää Hakan paidassa. Keskikentän pohjalla hän ohjaa aktiivisesti peliä eikä anna milliäkään periksi. Kreikan ja Albanian kansalaisuudet omaava peluri elää positiivisesti tunteella peleissä mukana. Onnistumisten ja maalien jälkeiset tuuletukset tulevat sydämestä ja hän lietsoo myös yleisön mukaan tarvittaessa.

– Olen taisteleva ja työteliäs keskikenttäpelaaja. Teen kovaa töitä sekä peleissä että harjoituksissa. Kova työ, se on avain kaikkeen, Acka antaa tärkeän muistutuksen myös junioripelaajille.  

Ackan vahvat otteet noteerattiin myös Veikkausliigan toimesta, kun hänet valittiin Veikkausliigan syyskuun joukkueeseen.

– Olin vähän yllättynyt. En osannut odottaa tuollaista huomionosoitusta. Yritän vain aina tehdä parhaani kentällä. Toivottavasti pystyn jatkamaan samalla tavalla ja sitä myöten auttaa joukkuetta.

Acka sai avattua myös maalitilinsä runkosarjan viimeisessä ottelussa, kun hän puskullaan sinetöi Hakan 2-0-voiton HIFK:sta.

– Ne olivat meille tärkeät kolme pistettä. On aina hieno tehdä maali ja sen jälkeen oli fantastinen fiilis. Toivottavasti pystyn tekemään maaleja tulevaisuudessa lisää.

FC Hakan kausi jatkuu lauantaina, kun Tehtaan kentälle tulee vastaan FC Lahti. Haka pääsee lähtemään otteluun hyvistä lähtöasetelmista, kun alla on neljä peräkkäistä nollapeliä ja joukkueen peli on kulkenut hyvin. Acka haluaa jatkaa putkea lauantaina.

– Meillä on nyt hyvä itseluottamus joukkueessa. Tärkeintä on varmistaa sarjapaikka mahdollisimman nopeasti ja sen jälkeen voimme päättää kauden vahvasti. Toivottavasti voitamme lauantaina.

FC Hakan ja FC Lahden välinen ottelu alkaa kello 17.00. Ottelun jälkeen Paviljongissa vietetään Oktoberfestiä, jossa viihdyttää suositun Club For Fiven Juha Viitala. Myynnissä on Oktoberfestin henkeen erikoisoluita ja -makkaroita ja lisäksi järjestetään huutokauppa, jossa tarjolla on ainutlaatuisia Haka-tuotteita.

Kuvat: Jussi Rämä

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT