Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Atte Sihvonen päässyt hyvin sisään joukkueeseen – ”Mitä nyt tamperelaisilta tulee aina välillä kettuilua Turun murteesta”

Yksi FC Hakan uusista pelaajista tällä kaudella on keskikenttäpelaaja Atte Sihvonen. Turkulaislähtöinen Sihvonen on ottanut nopeasti paikkansa joukkueessa.

Sihvonen aloitteli jalkapallon pelaamisen 5-6-vuotiaana, kun kotitalon vieressä sijaitsi hiekkakenttä, jossa pääsi ottamaan ensituntumaa kuningaslajiin. Jalkapallon pelaaminen ei suinkaan ollut hänen ainoa harrastuksensa. Raamikkaana nuorukaisena hän pelasi myös koripalloa Kaarinan Urassa aina 14-15-vuotiaaksi saakka. Suosikkilaji oli kuitenkin aina selkeä.

– Olin pelannut futista pidempään. Jos oli harjoitukset päällekkäin, niin menin silloin futistreeneihin. Se on aina ollut lähinnä sydäntä, Sihvonen kertoo.

Hän näkee, että koripallon harrastamisesta on ollut hyötyä myös jalkapallossa.

– Siitä on ehdottomasti ollut hyötyä kuten kaikesta urheilusta ja eri pallopelien harrastamisesta. Ne kehittävät ja oppii erilaisia ulottuvuuksia.

Sihvonen pelasi junioriaikansa TPS:ssa, mutta junioriputken jälkeen ovet eivät vielä auenneet edustusjoukkueeseen. Hän pelasikin ensin Maskussa ja sen jälkeen Kakkosta SalPassa.

– Maskun ja SalPan aikoina muutkin asiat kiinnostivat kuin pelkästään jalkapallo. En pelannut silloin niin totisesti. Se oli enemmän sellaista kavereiden kanssa pelailua. En miettinyt, että tästä tulisi jossain vaiheessa ammattia. Tietenkin siitä oli haaveillut ja unelmoinut.

Askeleen ammattilaisuuteen hän otti, kun siirtyi Ykkösessä pelaavan EIF:n riveihin kaudeksi 2018.

– Kävin armeijan ja tein duunia, kun pelasin SalPassa. Sitten EIF:stä kysyttiin näytille ja päätin, että lähdetään kokeilemaan vähän ammattimaisuutta.

Samalla Sihvonen siirtyi ensimmäistä kertaa urallaan kotikontujen ulkopuolelle. Tammisaaressa alkoi kirkastua ajatus myös jalkapalloon panostamisesta.

– Se oli tietenkin iso asia lähteä Turusta. Mietin, että sinne lähdetään sitten täysillä tai muuten on turha lähteä. EIF:ssä oli yksi kaveri, joka ajoi päivittäin Turun ja Tammisaaren väliä, että hänen kyydissään pääsi Turkuun, jos oli tarve, mutta pääasiassa olin kuitenkin Tammisaaressa.

Aivan täysammattilainen Sihvonen ei EIF:ssäkään ollut, sillä hän teki pelaamisen ohessa myös hieman töitä toimien muun muassa paikallisessa hotellissa ja jäätelökiskan myyjänä.

– EIF:ssä oli hyviä kavereita, tein siinä vähän duunia ohessa ja se oli ihan hyvä paikka pelata. Se oli sellaista puolipäiväistä ammattilaisuutta.

Ennen siirtymistään EIF:n riveihin Sihvonen oli pelannut topparina, mutta Tammisaaressa paikaksi muodostui keskikentän pohja.

– Tammisaaressa silloinen päävalmentaja Gabi Xatart halusi kokeilla minua sillä paikalla. Sen jälkeen olen ollut siinä. Pystyn siinä käyttämään mielestäni omia avujani kaikista parhaiten.

Ulottuvana ja raamikkaana pelaajana Sihvonen voi hyödyntää aseitaan keskikentän keskustassa.

– Pelin avaaminen ja pelinrakentaminen ovat vahvuuksiani. Mielestäni minulla on hyvä syöttövalikoima ja osaan lukea peliä. Lisäksi tuon tiettyä fyysistä preesenssiä ykkös- ja kakkospalloihin.

Vahvat otteet EIF:ssä avasivat portit myös Veikkausliigaan. Seuraavat kaksi kautta hän vietti RoPS:ssa.

– Siellä oli silloin Koskelan Toni valmentajana ja hän otti yhteyttä. Kävin siellä viikon verran näytillä ja taisi pitää näkemästään, kun tein sinne sopimuksen ja sitten lähdinkin Rovaniemelle.

Sihvonen kuului molempina Rovaniemen kausinaan joukkueen runkopelaajiin pelaten yhteensä 43 ottelua Veikkausliigassa.

– Se oli hyvä kokemus ja jalkapalloilullisesti kehityin paljon. Sain siellä pelata ensimmäiset pelini Veikkausliigassa ja ne olivat hyviä kausia ja kokemuksia. Mukavat pari vuotta, vaikka jälkimmäinen olikin joukkueelta katastrofaalinen, mutta sellaista jalkapallo joskus on.

Kauden jälkeen Sihvosella oli kysyntää myös Veikkausliigassa, mutta päätti palata kasvattajaseuraansa tavoitteena nostaa TPS takaisin Veikkausliigaan.

– Olisi ehkä ollut mahdollisuus jatkaa Veikkausliigassa, mutta joukkueen huonon kauden jälkeen lähtökohdat olivat vähän heikot. TPS oli kiinnostunut ja siellä oli iso rooli tarjolla nostamaan TPS:aa takaisin Veikkausliigaan. Tavoitteena oli päästä pelaamaan TPS:ssa Veikkausliigaa 100-vuotisjuhlakautena, mutta se ei ihan riittänyt.

TPS on jo usean vuoden sukkuloinut Veikkausliigan ja Ykkösen välillä. Viime kaudellakin TPS taisteli loppuun saakka noususta, mutta kolmesta viimeisestä ottelusta saldona oli vain yksi piste, jonka vuoksi se jäi kolmanneksi ja nousuhaaveet kariutuivat.

– Alkukaudesta meiltä puuttuivat vielä oikeat pelaajat, mutta kesällä saimme tarvittavat palikat. Olimme hyvässä vireessä kesällä ja alkusyksystä, mutta viimeiset kolme peliä menivät heikosti. Emme olleet henkisesti tarpeeksi valmiita. Materiaali olisi kyllä riittänyt, mutta pääkoppa ei tainnut kestää, Sihvonen mietti syitä TPS:n nousuhaaveiden luhistumiselle.

Sihvonen oli koko kauden isossa roolissa TPS:ssa ja lukeutui pelipaikkansa parhaisiin Ykkösessä. Ei ollut siis ihme, että Veikkausliigajoukkueet olivat taas koputtelemassa hänen ovelleen kauden jälkeen. Lopulta hänen suunnakseen valikoituivat Valkeakoski ja FC Haka.

– Viime kauden jälkeen oli muutama yhteydenotto ja näin Hakan parhaana ja oikeana vaihtoehtona mihin siirtyä. Myös kahden vuoden sopimus osoitti, että Haka todella haluaa minut joukkueeseensa.

Sihvonen on päässyt hyvin mukaan joukkueeseen.

– Olen päässyt hyvin sisään. Mitä nyt tamperelaisilta tulee aina välillä kettuilua Turun murteesta, mutta on helpompaa, kun olemme Fribergin Niklaksen kanssa kahden miehen rintamassa, Sihvonen heittää.

Sihvonen on saanut hyvin vastuuta talven harjoituspeleissä ja Liigacupin otteluissa ottaen paikkansa Hakan keskikentän keskustassa. Hän on päässytkin hyvin mukaan joukkueeseen.

– Ihan hyvin on mennyt. Joulukuussa ehdin harjoitella joukkueen kanssa pari viikkoa ja sen jälkeen pelasimme harjoituspelit, jotka menivät ihan penkin alle. Niihin verrattuna olemme menneet hyvään suuntaan. Puolustuspelaaminen on hyvässä kuosissa ja myös hyökkäyspelaaminen on mennyt parempaan suuntaan.

Joulukuun Mikkelin turnauksessa Hakan joukkueesta puuttui vielä paljon sopimuspelaaja ja joukkueessa oli paljon testimiehiä. Joukkueen tultua kasaan tammikuussa, niin samalla myös tulokset ovat olleet parempia. Haka on alkuvuoden otteluissa tappioitta ja taskussa on paikka Liigacupin välierissä. Sihvonen avasi myös maalitilinsä Hakan paidassa lauantain ottelussa Ilvestä vastaan.

– Omalta kohdaltani ottelut ovat menneet ihan hyvin pelillisesti. Valmennus on tehnyt helpoksi meille pelaajille sen, mitä yritämme pelillisesti hakea. Olemme saaneet hyvin tuotua niitä asioita treeneistä myös peliin.

Hakan joukkue on koossa tulevaa kautta silmällä pitäen ja Sihvonen uskoo Hakan menestysmahdollisuuksiin.

– Näen, että nappisuorituksella voimme päästä ylempään loppusarjaan. Siihen on ihan hyvät mahdollisuudet, jos joukkueen kehittyminen jatkuu samalla tavalla kuin viimeiset 1,5 kuukautta.

Kuvat: Jussi Rämä

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT