Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Antto Hilska loi uuden jalkapalloidentiteetin Hakassa – ”Kovalla työllä noustu pohjalta”

Antto Hilskalla, 26, on menossa kolmas täysi kausi Hakassa. Hän on yksi niistä harvoista Hakan pelaajista, joilla on jo ennestään liigakokemusta ennen tätä kautta, mutta nyt hän on eri pelaaja kuin kaudella 2017, jolloin hänet nähtiin viimeksi Veikkausliigassa.

Hilskan jalkapalloura lähti liikkeelle Tampereelta Lamminpäästä, kun hän liittyi kuusivuotiaana PP-70:n harjoituksiin. Sieltä hänen tiensä vei TPV:n D-junioreihin ja Paltsareissa hän nousi aina edustusjoukkueeseen saakka. 17-vuotiaana hän teki ensimmäisen sopimuksensa Veikkausliigaan, kun hän solmi kolmen vuoden kontrahdin Tampere Unitedin kanssa. TamU:ssa liigapelejä ei kuitenkaan kertynyt vyölle, kun seura meni alta surullisten vaiheiden jälkeen.

– Jälkeenpäin olen miettinyt sitä kuinka sekaisin koko seura oli siinä vaiheessa. Minä olin kuitenkin vasta 17-vuotias ja asuin kotona enkä osannut laittaa asioita mittasuhteisiin. Myöhässä olleet palkat eivät vaikuttaneet minun tekemiseeni. Sitten, kun tuli lopullinen tieto asioista, niin ensiksi siinä olin että mitäs nyt, Hilska kertoo liigauransa alkuvaiheita.

Uusi seura löytyi kuitenkin nopeasti, kun hän sai tarjouksen JJK:sta ja tarttui siihen.

– JJK otti nopeasti yhteyttä ja mietittiin, että lähdenkö yksin vieraalle paikkakunnalle ja ympäristöön. Se oli kova paikka 17-vuotiaalle, mutta kaikki meni hyvin enkä muista, että missään vaiheessa olisi tullut sellaista tunnetta, että haluaisin täältä pois.

Jyväskylässä vierähtikin seuraavat viisi kautta. Kolme ensimmäistä hän pelasi Veikkausliigassa ja kaksi jälkimmäistä Ykkösessä. JJK-ajoille mahtui sekä ylä- että alamäkiä.

– Ensimmäinen kausi oli aika vaihteleva. Voitimme silloin pronssia ja se oli älyttömän kova juttu, mutta oma roolini oli silloin aika pieni. Parina seuraavana vuotena roolini kasvoi ja pelasin enemmän. Sitten kaudella 2014 putosimme divariin ja halusin päästä takaisin liigaan.

Seuraavaksi Hilska palasi kotikonnuille tällä kertaa Ilveksen joukkueeseen.

– Ensimmäinen kausi Ilveksessä oli ihan hyvä, mutta kausi 2017 meni ihan penkin alle omalta kohdaltani. Silloin ei onnistunut mikään ja oli pakko löytää jotain muuta.

Kesällä 2017 Hilska siirtyi Hakaan hakemaan uralleen uutta nousua ja on onnistunut tavoitteessaan mainiosti. Hilska on joka vuosi nostanut rooliaan Hakan joukkueessa ja nyt kentillä nähdään uusi versio Antto Hilskasta muutaman vuoden takaiseen verrattuna.

– Tällä hetkellä olen täysin eri pelaaja. Silloin viimeksi Veikkausliigassa ollessani en käytännössä pelannut juurikaan ja istuin pääasiassa katsomossa. Olin aivan pohjalla ja tarvitsin muutosta. Hakan kanssa pääsimme sopimukseen ja pääsin uuteen ympäristöön pelaamaan. Siitä alkoi samalla uuden futisidentiteetin rakentaminen. Tässä on kovalla työllä noustu pohjalta.

Ennen tätä kautta Hilskalla oli tilillään 79 ottelua Veikkausliigassa, joissa hän oli tehnyt yhdeksän maalia. Tähän kauteen hän ei ole asettanut suurempia henkilökohtaisia tavoitteita.

– Mitä enemmän ikää on tullut, sitä enemmän omat tavoitteet ovat muuttuneet joukkueen tavoitteiksi. Tavoitteena on pelata paljon ja tehdä paljon tehoja sekä auttaa joukkuetta.

Yhtenä isona tavoitteena on vakiinnuttaa Haka Veikkausliigassa ja nostaa se mukaan kärkikamppailuun.

– Unelmiahan on aina, että pääsisi ulkomaille ammattilaiskentille, mutta lähivuosien tavoite on Hakan kanssa vakiinnuttaa paikka pääsarjassa, ja olla mukana tässä projektissa nostamassa Hakaa takaisen kärkeen ja varteenotettavaksi liigajoukkueeksi. Siinä haluan olla ehdottomasti mukana.

Hilskalle onkin lyhyessä ajassa kasvanut vahva mustavalkoinen sydän.

– Kun tulin Hakaan tiesin kyseessä olevan perinteinen seura. Nyt kun täällä on pelannut, niin se tunne on vain vahvistunut ja tässä ympärillä on huikea seurayhteisö. Tässä seurassa on hienoa olla mukana, Hilska hehkuttaa.

(Kuvat: Jussi Rämä)

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT