Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

VAR ensimmäistä kertaa Suomessa käytössä Tehtaan kentällä ensi viikon Cup -välierässä!

VAR (eng: video assistant referee) eli videoerotuomari tulee olemaan ensimmäistä kertaa Suomessa käytössä ensi viikon keskiviikkona 21.8. Tehtaan kentällä, kun FC Haka taistelee Suomen Cupin finaalipaikasta FC Interiä vastaan.

Videoerotuomari on jalkapallossa erotuomariston jäsen, joka avustaa erotuomaria tietyissä tilanteissa käyttäen hyväkseen ottelun videomateriaalia. Videokuvaa seurataan VAR -autossa, missä on videoerotuomarin lisäksi avustava videoerotuomari sekä Replay operator, joka auttaa valitsemaan kussakin tilanteessa oikeat kuvakulmat.

VAR:n käyttöönotto tehdään rauhassa, sillä vuonna 2024 se on käytössä Suomessa yhteensä 11 ottelussa ja vuonna 2025 niitä pelattaneen muutama enemmän. Suomessa käytössä ei ole VAR-keskusta vaan VAR-auto (esittelyvideo Youtubessa), minkä johdosta tällä hetkellä Suomessa VAR on käytettävissä vain yhdessä ottelussa kerrallaan.

Tänä vuonna VAR on käytössä myös 22.8. pelattavassa cupin välieräottelussa SJK-KuPS sekä tämän jälkeen vielä ainakin Naisten ja Miesten Suomen Cupien finaaleissa syyskuussa, Veikkausliigan karsintaotteluissa sekä Eurolopputurnauksessa.

VAR voi tarkistaa otteluissa neljänlaisia tilanteita:

  1. Kaikki maalit ja niihin johtaneet tilanteet (APP)
  2. Kaikki mahdolliset suorat punaiset kortit
  3. Kaikki mahdolliset rangaistuspotkut
  4. Väärä pelaaja on saanut henkilökohtaisen rangaistuksen (sama joukkue)

VAR tekee tilanteista ehdotuksen – päätöksen tekee AINA kentällä oleva erotuomari.

Kun päätös on ”faktuaalinen” (esim. tapahtuuko rike rangaistusalueen sisä- vai ulkopuolella, onko pelaaja paitsiossa vai ei), voi VAR ehdottaa suoraa päätöstä ilman, että erotuomari katsoo tilanteen näytöltä.

Kun päätös on tulkinnallinen – esimerkiksi varoitus tai punainen kortti, rangaistuspotkut ja rikkeet maaliin johtaneessa tilanteessa – käy päätöksen tekevä erotuomari katsomassa tilanteen näytöltä.

VAR ehdottaa – päätöksen tekee AINA erotuomari.

Lähde: Suomen Palloliitto

Kuva: Sanna Lahtinen-Mäkelä | @sannasportphotography

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT