Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

”Palkinto toimii yksittäisenä isona symbolina pelaajien ja kannattajien välisessä siteessä!”

Chopeen malja on vuosittain jaettava, Hakan kannattajien äänestämä vuoden pelaajan palkinto, mikä on jaettu vuodesta 2006, eli Hakapeliittojen perustamisvuodesta alkaen. Chopeen maljaksi palkinto nimettiin 2007, tapaturmaisesti kyseisenä vuonna kuolleen Hakapeliitan kunniaksi.

Tänä vuonna palkinto meni ylivoimaisella äänten enemmistöllä maalitykki Lee Erwinille, jolle palkinnon kävi viimeisen ottelun jälkeen ojentamassa Hakapeliittojen Mikko Koivisto. Mies kertoi skottihyökkääjälle myös palkinnon taustan luovutushetkellä.

– Erwin vaikutti silminnähden yllättyneeltä sen tarinasta ja luovutuksesta hänelle.

Kannattajille ja suurelle yleisölle palkinnon saaja ei kuitenkaan tullut yllätyksenä. Koivistolla itselläänkin on vahva mielipide siitä, kuinka hyvä pelaaja on kyseessä.

– Erwinin monipuolisuus teki hänestä niin hyvän. Hän teki 20 maalia, mutta oli alustamassa monta lisää sijoittumisillaan ja avaavilla syötöillään. Aivan ylikylän jalkapalloilija Veikkausliigaan!

Se, ettei Erwin jatka Hakassa, ei ollut Koivistolle iso yllätys, mutta uuden sopimuksen suunta yllätti miehen. Toki ymmärrystäkin löytyy, samoin, kuin positiivinenkin puoli asiassa.

– Suhtauduin Hakan mahdollisuuksiin optimistisesti, erityisesti kun Euro -paikka klaarattiin, mutta toisaalta realiteetit oli helppo tunnustaa ajoissa. Uskon, että toimisto teki kaikkensa Leen pitämiseksi Koskissa. Tärkeintä, ettei mennyt esimerkiksi Klubiin!

– Kaikkea hyvää Leelle, ei mulla ainakaan henkilökohtaisesti mitään miestä vastaan. Olisi hienoa nähdä hänet vielä Hakan paidassa.

Yleisesti ottaen pelaajien ja kannattajien välit ovat erityisen lämpimät ja myös Chopeen maljaa arvostetaan pelaajien keskuudessa.

– Olen käsityksessä, että pelaajat ottavat sen kunnianosoituksena. He ovat tehneet kauden aikana jotain sellaista erityistä, joka ei välttämättä näy tilastoissa, mutta on jäänyt kannattajien mieleen. Palkinnon saanut pelaaja on aina pelannut ja antanut itsestään Hakan logolle ja Valkeakoskelle.

– Palkinto toimii yksittäisenä isona symbolina pelaajien ja kannattajien välisessä siteessä. Ilman kannattajia jalkapallo ei ole mitään.

– Kyllähän kannattajien ja pelaajien side on erityinen. Kun rakastamamme seuran pelaajat taistelevat joka tilanteessa, on meidän tehtävämme luoda heille äänekästä tukea. Myös häviöpelin jälkeen lauletaan, joskin flegmaattisen matsin jälkeen koen kannattajakatsomon oikeudeksi antaa myös kritiikkiä kentälle, joka ulkopuolisen silmin saatetaan kuvitella selän kääntämisenä tai vastaavaksi. Siitä ei kuitenkaan ole ikinä kyse, Koivisto täsmentää.

Kysyttäessä, miehen on vaikea valita yhtä ainoaa suosikkia kaikkien palkinnon voittajien keskuudesta. Mielessä käyvät niin Mikko Vilmunen, Juho Pirttijoki, kuin Kalle Multanenkin. Lopulta valinta kohdistuu kuitenkin Jami Kyöstilään, joka omasi ison työmoraalin ja huomioi kannattajat hienosti.

Erityismaininnan saa myös entinen kapteeni Mikko-Petteri Latosaari, joka ei kuitenkaan ikinä Chopeen maljaa voittanut.

– Mikko-Petteri Latosaari oli spesiaali jätkä. Hakan juonioriputki läpi, useampi kausi edustuksen kapteenina ja entinen Hakapeliittakin vielä. Hieno mies!

”Mikkis” tosiaan oli intohimoinen Hakapeliitta ennen pääsyään edustusjoukkueeseen mukaan.

– Teininä liityttiin useemman pelikaverin voimin Hakapeliittoihin, mukana muun muassa Ville Kauppinen. Kierrettiin suht aktiivisesti myös vieraspeleissä ja kaikissa kotipeleissä tottakai N-katsomossa! Itsellä jäi Hakapeliitta -ura siihen, kun pääsi edustuksen harjoitusrinkiin, Latosaari muistelee.

Kausilla 2011 ja 2014-2017 FC Hakaa edustanut ”Mikkis” sai oman kannattajauransa jälkeen kokea, miltä tuntuu olla kannustettava ja antaakin kannattajajoukolle ison arvostuksen.

– Hakapeliitat merkitsi itselle tottakai pelaajana todella paljon, koska siellä oli samoja kavereita ääneen kannattamassa, jotka oli myös mun kanssa katsomossa! Tiesi kuinka intohimosta porukkaa oli, vaikka melkein koko oman Haka-ajan oltiinkin Ykkösessä. Omia ei jätetty!

Paitsi joukkueen tukena, niin Hakapeliitat ovat olleet myös yhteistyössä kehittämässä Tehtaan kenttää, sekä sen palveluja. Ajatuksia ja toiveita porukalla riittää myös jatkoa silmällä pitäen.

– Vaikka Tehtis onkin Suomen kaunein, eivät olosuhteet kaikilta osin ole niin hyvät, kuin ne voisivat olla. Erityisesti huomiota pitäisi kiinnittää ottelutapahtumiin, joihin toivon yhteistyötä toimiston ja kannattajien välillä. Unelmana on, että rakkaan seuramme täyttäessä 90 vuotta jo reilun vuoden kuluttua, pelaamme Mestarien liigan karsinnoissa, ja ottelutapahtumat ovat Suomen parhaat, Koivisto näkee.

Hakan menestys pelikentällä, näkyy myös kannattajatoiminnan kasvuna.

– Hakapeliitat on kasvanut upeasti liigapaikan ja isojen katsojamäärien myötä viime kausina. Me luomme tunnelmaa ja pyrimme kasvattamaan porukkaa jatkuvasti. N-katsomon tunnelmasta pääsee nauttimaan ihan ilmaiseksi ja yläkatsomon kylmäkaappi pitää niin nuoremman, kuin vanhemmankin väen kurkun kosteana, jotta laulu kaikuu äänekkäästi. Nähdään päätykatsomossa!

Chopeen malja 2022 -äänestyksen tulokset:
Lee Erwin 196
Aatu Hakala 66
Logan Rogerson 66
Janne-Pekka Laine 59
Niklas Friberg 44
Tino Purme 20
Luiyi De Lucas 20
Stavros Zarokostas 15
Seth Saarinen 8
Henri Malundama 2
Eero-Matti Auvinen 1
Oiva Laaksonen 1
Atte Sihvonen 1
Donaldo Açka 1
Elias Mastokangas 1
Konsta Mervelä 1

Kannattajien vuoden pelaajat:
2006 Mikko Vilmunen
2007 Cheyne Fowler
2008 Mikko Manninen
2009 Janne Korhonen
2010 Regi Nooitmeer
2011 Shane Robinson
2012 Shane Robinson
2013 Regi Nooitmeer
2014 Kalle Multanen
2015 Juho Pirttijoki
2016 Topi Järvi
2017 Diogo Tomas
2018 Jaakko Rantanen
2019 Salomo Ojala
2020 Jami Kyöstilä
2021 Luiyi de Lucas
2022 Lee Erwin

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT