Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Näillä sanoilla FC Hakan 90-vuotisjuhlaottelu käynnistettiin

Juhlapuheessa kansanedustaja Pauli Kiuru teki kunniaa Haka-perheelle ja seuran historialle

FC Hakan ja Ilveksen välistä ottelua maanantaina tullaan muistelemaan pelkästään jo maali- ja tapahtumarikkaan pelin puolesta, mutta myös upean tapahtuman johdosta. 2000-luvun suurin yleisö, 4347 katsojaa, juhlisti Tehtaan kentällä 90-vuotiasta FC Hakaa. Tapahtumapäivä alkoi jo juhlaottelun Koko perheen etkotapahtumassa Valkeakosken Lepänkorvan puistossa, joka keräsi upeasti väkeä paikalle. Runsaasti lapsia ja junioreita oli saapunut pelailemaan ja temppuilemaan, ihailemaan jalkapallosirkusesitystä sekä tapaamaan FC Hakan edustuksen pelaajia, joista paikalla oli Elias Mastokangas, Eemeli Mäkelä ja Nikolas Talo.

Etkojen jälkeen Tehtaan kentällä odotti upea juhlaohjelma. Juhlapelin esiotteluina toimivat FC Hakan ja Ilveksen vuonna 2017 syntyneiden poikien joukkueiden ”Junnuderbyt”. Viesti erinomaisesta ennakkolipunmyynnistä ja suuresta kiinnostuksesta Pirkanmaan derbyyn oli kiirinyt, kuten myös viesti siitä, että Tehtikselle kannatti saapua ajoissa. Näin myös tapahtui ja jo esiotteluita seurasi runsaasti väkeä. Samalla pienpelit ja temppuilut jatkuivat myös Tehtiksellä, kun freestylejalkapalloilija Alexander Wessberg isännöi kolmella kentällä ja uudella tarkkuuskilpailulla hyviä pelailuja ja kisailuja – erityisesti junioreille, mutta myös varttuneemmalle väelle.

Kaksi viikkoa ennen ottelua loppuunmyyty VIP oli ääriään myöten täynnä. Ravintola Paviljongissa ennätettiin juhlakahvitella kutsuvierastilaisuudessa.

Otteluisäntä Kiertokapula otti tapahtumapisteellään vastaan Tehtiksen väen, mitä parhaimmalla paikalla Kiinteistömaailma -portin läheisyydessä. Läheltä Kiertokapulan tapahtumapistettä löytyi myös puoliaikaan mennessä antimensa loppuunmyynyt, herkullisia uunituoreita pizzoja tarjoava Julius’ Pizza.

Tämän lisäksi Tehtaan kentän palvelut pelasivat ja työntekijät saivat tehdä kovaa työtä ehtiessään täyttämään lisää tuotteita myyntiin muun muassa kioskeilla ja grilleillä. Game Worn-pelipaitatorilla Paviljongissa myytiin vuosien varrelta pelipaitoja. Nimekkäitä paitoja meni uusille omistajille – mm. Marco Matronen, Anton Popovitchin, Salomo Ojalan ja Lee Erwinin pelipaidat tekivät kauppansa.

Ottelua edelsi juhlallisuudet, jotka käynnisti Pauli Kiurun juhlapuhe, joka on luettavissa kokonaisuudessaan alempaa. Juhlapuhe oli täynnä sykähdyttäviä lauseita jokaiselle Haka-kannattajalle. ”Hakalla on resilienssiä. Jotkut asiat ovat mustavalkoisia terveellä tavalla.” Kiitos Pauli upeasta puheestasi!

Juhlapuheen jälkeen FC Haka kunnioitti Hakan historiaan nimensä jättäneitä, ja seuran eteen jättimäisen isoa työtä tehneitä henkilöitä nimeämällä kolme uutta kunniajäsentä. FC Hakan kunniajäseniksi nimettiin Eero Väyrynen (13.), Markku Takaniemi (14.) sekä Olli Nummelin (15.). Valtavasti onnea kolmikolle!

Jännitys huipentui FC Hakan ja Ilveksen väliseen, tulikuumaan Pirkanmaan derbyyn. Ilveksen kannattajat pitivät Tehtiksen yleisön lailla hienoa tunnelmaa yllä kannustuksellaan. Ennen ottelua ja juhlallisuuksia lyhyt sade ei onneksi jatkunut, ja taivaalle ilmestynyt sateenkaari osoitti, että onni löytyi sen päästä, Tehtaan kentältä. FC Haka kukisti rakkaan vihollisensa hurjin 4-3 lukemin. FC Hakan Evangelos Patoulidis sai Tehtaan kentän repeämään aivan täysin. Voitonjuhla kannattajien kanssa on hetkiä, mitkä jäävät ikuisesti mieleen.

FC Haka kiittää mustavalkoisen sydämen pohjasta lämpimästi kaikkia paikalla olleita juhlijoita ja juhlat mahdollistaneita henkilöitä sekä yhteistyötahoja.

Tästä on hienoa jatkaa eteenpäin. Tervetuloa Tehtikselle seuraavan kerran legendaariseen ”Musariotteluun” sunnuntaina 28.7. Tällöinkin ohjelmaa riittää, kun Työväen Musiikkitapahtuman Koko perheen tapahtuma alkaa klo 14. Luvassa upeita esityksiä ja tekemistä kaikille lapsille ja lapsenmielisille. Klo 14 tapahtumaan vapaa pääsy yhdelle aikuiselle lapsen/lasten kanssa. Myös Musarirannekkeella vapaa pääsy otteluun.

Pauli Kiurun Juhlapuhe

Arvoisat naiset ja herrat – hyvät jalkapallon ystävät

1934 perustettu FC Haka on yksi Suomen tunnetuimmista jalkapalloseuroista. 90 vuoden historia on todistus siitä, että seurassa on tehty oikeita asioita. Se on osoitus siitä, että edeltäjänne ovat jättäneet perinnön, jonka jatkaminen on koettu tärkeäksi.

Yhdeksän Suomen mestaruutta, 12 Suomen Cup -voittoa sekä kymmenet kansainväliset ottelut ovat tuoneet FC Hakalle ja Valkeakoskelle näkyvyyttä myös Suomen rajojen ulkopuolella. 

Seuran historia on värikäs. Vuosikymmeniin mahtuu sekä nousuja ja laskuja. Voittojen ja menestyksien hetkillä tukea ja kannustusta tulee luonnostaan. 

Pitkät perinteet ja vahva paikallisyhteisön tuki ovat kantaneet myös vaikeimpien aikojen yli.

FC Hakalla on todistettavasti voittajan perimä, tahtoa ja turnauskestävyyttä – Hakalla on resilienssiä. Jotkut asiat ovat mustavalkoisia terveellä tavalla.

Kiitos teille, jotka olette ponnistelleet seuran eteen kaikissa tilanteissa. Hakasydän on sykkinyt – se on sykkinyt rakkaudesta seuraan ja jalkapalloon. Se on sykkinyt sitoutumisesta urheiluun, paikallisyhteisöön ja Valkeakoskeen.

Hyvät urheilun ystävät

FC Haka on osa paikkakuntalaisten eli koskilaisten identiteettiä. Nopeasti muuttuvassa maailmassa on paljon juurettomuutta. Jalkapallo tarjoaa yhdessäoloa ja kanssakäymistä sekä seuratyössä että katsomossa. Terveyshyödyt ovat kiistattomia ja inhimillisten näkökulmien lisäksi myös taloudellinen merkitys on huomattava.

Liikunnalla ja urheilulla on tutkitusti myönteisiä vaikutuksia lasten ja nuorten elämään. Opitaan asettamaan tavoitteita ja toimimaan yhdessä. Opitaan voittamaan, mutta myös sietämään häviöitä ja vastoinkäymisiä.

FC Hakan junioreissa on yli 600 lisenssipelaajaa. Tyttö- ja naisjalkapallon harrastajamäärät kasvavat. Alle 50 000 asukkaan kaupungeista vain ystävyyskaupungit Valkeakoski ja Maarianhamina ovat onnistuneet vakiinnuttamaan paikkansa Veikkausliigassa.

FC Haka on vastuullinen yhteisö. Seura tekee kaikkensa, että toimintaympäristö on kaikille turvallinen. Rasismia, korruptiota, dopingia tai muuta vilppiä ei hyväksytä.

Kun arvot kantavat ja moraalinen kompassi on kunnossa, on urheilullinen menestys ja seuran tulevaisuus turvattu myös tulevina vuosikymmeninä.

Hyvät naiset ja herrat

Kiitos FC Haka 90 vuodesta. Kiitos kaikki, jotka olette antaneet oman tärkeän panoksenne seuran puolesta niin voittojen kuin vastoinkäymistenkin hetkillä. Kiitos mitaleista, cup-junista ja yhteisöllisyydestä.

Sydän sykkii FC Hakalle. Sportti yhdistää.

Pauli Kiuru, FC Haka 90-vuotisjuhlapuhe, Valkeakoskella 15.7.2024

Kuvat: Sanna Lahtinen-Mäkelä

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT