Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Jakob Tånnander on ihastunut suomalaiseen saunakulttuuriin – ”Kaikin mahdollisin tavoin niin paljon parempi”

Maalivahti Jakob Tånnander liittyi FC Hakan mukaan kesällä lainasopimuksella HJK:sta. Ruotsalainen Tånnander on viihtynyt hyvin sekä Suomessa että Hakassa.

Tånnander aloitti pelaamisen kotikaupunkinsa seurassa Dalby GIF:ssä, jonka jälkeen hän siirtyi Lunds BK:n joukkueeseen. Hän debytoi miesten peleissä jo 13-vuotiaana Ruotsin kahdeksanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Tie vei sen jälkeen Ruotsin suurseura Malmö FF:n akatemiaan.

– Siirryin Malmö FF:n alle 19-vuotiaiden joukkueeseen 15-vuotiaana. Kahden vuoden jälkeen tein edustusjoukkueen kanssa sopimuksen. Päätin mennä lainalle alempiin sarjoihin saadakseni vastuuta sekä peliaikaa ja olin onnekas, että minulle löytyi seuroja jotka antoivat minulle mahdollisuuden, 20-vuotias Tånnander kertaa uransa alkuvaiheita.

Lapsena Tånnander harrasti aktiivisesti myös muita palloilulajeja.

– Pelasin nuorempana myös käsipalloa ja salibandyä. Silloin, kun aloitin Malmö FF:n akatemiassa, niin muut jäivät pois, sillä en ehtinyt panostaa niihin enää. Niissä en ollut maalivahtina, vaan pelasin kentällä.

Myös jalkapallossa hänellä on kokemusta kenttäpelaajana, sillä nuorempana hän kokeili kannuksiaan muun muassa hyökkääjänä.

– Nautin eniten pelaamisesta ylhäällä. Maalivahtina sinun tehtäväsi on vain estää vastustajan maalinteko, mutta kun hyökkääjänä teet maalin, niin ihmiset taputtavat ja kannustavat. Se oli mukavaa vaihtelua siihen, kun maalivahtina kytätään vain virheitäsi. Luonnollisesti olin kuitenkin parempi maalivahtina kuin kenttäpelaajana, Tånnander naureskelee.

Malmö FF on kaikilla mittapuilla yksi Pohjoismaiden suurimmista seuroista. Malmö FF:n akatemia on koulinut vuosien varrella lukuisia huippupelaajia. Kuuluisimpana luonnollisesti Zlatan Ibrahimovic.

– Kun katson sitä aikaa taaksepäin, niin nautin siitä todella paljon. Silloin harjoittelimme jalkapalloa joka päivä ammattimaisessa valmennuksessa. Samalla se oli kuitenkin kovaa, sillä olimme nuoria. Suurin osa sen aikaisista joukkuekavereistani ei pelaa enää huipputasolla. Minä kuitenkin aina nautin treenaamisesta, Tånnander kuvailee akatemiaelämää.

Tånnanderin sopimus Malmö FF:n kanssa päättyi viime kauteen ja läpimurto edustusjoukkueeseen jäi tekemättä. Sen jälkeen syntyi kontakti Suomeen ja hän teki talvella 1+1-vuotisen sopimuksen HJK:n kanssa.

– Minulta kysyttiin olisinko kiinnostunut menemään HJK:hon ja kävin siellä muutaman päivän tutustumassa seuraan ja olosuhteisiin. Sen jälkeen päätin tehdä heidän kanssaan sopimuksen ja nyt olen Hakassa lainalla.

Hyppäys Ruotsista Suomeen ei ole kulttuurisesti kovinkaan iso, mutta vallitseva maailman tilanne on asettanut omat haasteensa kaikkien viihtymiselle.

– Pandemian takia kaikki on tällä hetkellä vähän outoa. En voi vierailla perheeni luona Ruotsissa eivätkä he toisaalta pääse käymään täällä. Se on ollut tietenkin haastavaa, mutta muuten kaikki on mennyt hyvin. Ihmiset ovat olleet mukavia ja ystävällisiä eikä ongelmia sen suhteen ole ollut.

Hakan toinen maalivahti Michael Hartmann pelasi Ruotsissa muutaman kauden ennen siirtymistään Suomeen ja kehui suomalaista saunaa. Tånnander yhtyy kollegansa sanoihin.

– Sauna on Suomessa kaikin mahdollisin tavoin niin paljon parempi kuin Ruotsissa. Saunakulttuuri on niin erilainen. Suomessa saunaan mennään viihtymään, juttelemaan ja rauhoittumaan. Ruotsissa yleensä käydään vain nopeasti hieman lämmittelemässä. Siinä kulttuurissa on valtava ero, vertailee Tånnander.

HJK:ssa Tånnander jäi Antonio Regueron varamieheksi ja siirtyi lopulta lainalle Hakaan. Heti tultuaan Tånnander otti torjuntavastuun ja on viihtynyt myös kentän ulkopuolella.

– Valkeakoski ei ole kovin iso paikka ja ihmiset ovat ottaneet minut hyvin vastaan. Joukkueeseen ja Valkeakosken elämänrytmiin oli helppo päästä sisälle. Sain heti vastuuta täällä, joten kaikki on mennyt hyvin, Tånnander kiittelee.

Ennen maaottelutaukoa Hartmann torjui Hakalle voiton Honka-pelissä ja kaksikko käykin kovaa taistelua peliajasta. Tånnander nauttii kilpailuasetelmasta.

– Jokaisessa joukkueessa on kova kilpailutilanne. Siitä pitää vain nauttia ja se kehittää samalla. Meillä on ollut maalivahtien kanssa hyvä suhde ja mielestäni potkimme toisiamme eteenpäin kehittymään. Se on tärkeä asia.

Tånnanderilla on selkeä kuva omista vahvuuksistaan ja kehityskohteistaan.

– Mielestäni yksi vahvuuteni on pelin lukeminen ja se miten ehkäisen vaaratilanteita ennen kuin ne ehtivät syntyä. En hae näyttäviä torjuntoja joilla hurmata yleisöä, se ei ole minulle tärkeää. Haluan, että joukkuekaverini pystyvät luottamaan minuun ja yritän tehdä työni parhaalla mahdollisella tavalla.

– Kaikkea voi aina parantaa, mutta eniten työskentelen tällä hetkellä muutaman teknisen asian kanssa. Pienten yksityiskohtien hiominen voi tehdä lopulta ison vaikutuksen pelaamiseen.

FC Hakan ottelut jatkuvat parin viikon tauon jälkeen perjantaina, kun Tehtaan kentälle saapuu TPS. Turkulaiset ovat kolme pistettä Hakaa jäljessä pelin vähemmän pelanneena, joten panokset perjantai-illan kohtaamiseen ovat huipussaan.

– Voitto on ainoa asia mikä merkitsee. Se on kaikista tärkeintä. TPS:aa vastaan tulee varmasti tiukka peli ja meidän on taisteleva siinä ottelussa kovaa.

FC Haka-TPS-ottelun liput ovat nyt myynnissä. Lipun voit ostaa täältä.

Huomioithan, että kaikissa Veikkausliigan otteluissa edellytetään kasvomaskien käyttöä. Lisätietoa löytyy täältä.

Kuvat: Jussi Rämä

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT