Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Hussein Mohamed kulkenut monivaiheisen tien Valkeakoskelle

FC Hakaan täksi kaudeksi siirtynyt laitapelaaja Hussein Mohamedin tie on vienyt hänet elämänsä aikana Somaliasta, Keniaan, Etiopiaan ja lopulta Suomeen. Nyt 24-vuotias Somalian maajoukkuepelaaja pääsee näyttämään kyntensä Valkeakoskella, FC Hakassa ja Veikkausliigassa.

Mohamed syntyi Somalian pääkaupungissa Mogadishussa. Somaliaa ovat vuosikymmenten ajan repineet erilaiset kiistat ja sodat, mutta Mohamedin lapsuudessa tilanne oli kuitenkin rauhallisempi.

– Silloin, kun olin lapsi, niin siellä ei ollut sotaa ja oli aika rauhallista. Välillä oli jossain pientä riehumista, muttei mitään pahempaa, Mohamed kertoo.  

Mohamed lähti Somaliasta kahdeksanvuotiaana, kun hän meni Keniaan kouluun. Sieltä matka jatkui Etiopiaan, jonka jälkeen oli lopulta edessä muutto Suomeen. Hänen isänsä oli lähtenyt jo Suomeen Husseinin ollessa niin pieni, ettei itsekään muista tarkkaa aikaa. Muu perhe seurasi perässä vasta myöhemmin – eikä sekään ollut aivan helppoa.

– Muutimme Etiopiaan, kun siellä oli Suomen suurlähetystö ja odotimme pääsevämme Suomeen isän luokse. Siinä meni neljä vuotta ennen kuin he saivat asian käsiteltyä ja saimme päätöksen, että pääsimme tulemaan Suomeen.

Suomalaisittain katsottuna Mohamedin lapsuus tuntuu vaiherikkaalta, mutta lapsena ihminen sopeutuu erilaisiin tilanteisiin nopeasti.

– Olin silloin nuori ja kymmenvuotias, kun olimme Etiopiassa. Minulla oli siellä kavereita ja pelasimme jalkapalloa. Ei silloin tullut ajateltua asioita sen kummemmin. Onhan se tietenkin vähän erilainen lapsuus verrattuna siihen, että olisi Suomessa ja kävisi päiväkodin ja sitten ala- ja yläkoulun.

Suomessa Mohamedin perhe asettui Itä-Helsinkiin Vuosaareen. Suomeen tullessaan hän oli 14-vuotias. Vuosaaressa hän sai myös ensikosketuksensa seurajalkapalloon liittyessään FC Viikinkien mukaan. Ennen Viikinkejä Mohamed oli pelannut pelkästään kavereiden kanssa.

– Viikingeistä löysin kavereita ja minut toivotettiin sinne tervetulleeksi. Isälläni oli kavereita, jotka sanoivat, että jalkapallon ja urheilun kautta voi saada kavereita ja siten lähdin mukaan.

Jalkapallo toimi myös erinomaisena välineenä sopeutua uuteen maahan.

– Urheilulla oli siinä iso merkitys. Pelaamalla sain ystäviä omasta joukkueesta, ja kun pelasimme usein samoja joukkueita vastaan, niin oppi tutustumaan myös vastustajien pelaajiin.

Rasismi on ikävä kyllä edelleen polttava puheenaihe yhteiskunnassa ja jalkapallossa se nousi entistä voimakkaammin taas tapetille Glen Kamaran tapauksen myötä. Mohamed myöntää itsekin olleensa rasismin kohteen Suomessa ollessaan.

– En ole hirveästi kohdannut rasismia jalkapallossa. Kerran on futiksen sisällä joku sanonut jotain. Urheilun ulkopuolella siihen on törmännyt sitten useammin.

Erityisesti nuorelle sanat ovat usein kipeämpiä kuin teot. Myös Suomen kansalaisuuden omaava Mohamed myöntää rasismin satuttavan, vaikka suhtautuukin siihen eri tavalla kuin nuorempana.

– Kun sitä oli nuorempi, niin kyllä siinä hermo kiristyi ja se oli kova paikka. Vanhemmiten olen vain yrittänyt jättää ne huomioimatta.

Viikingeistä Mohamedin tie vei HJK:n organisaatioon, jossa hän pelasi sekä A-junioreissa että Klubi 04:ssä. Seuraava askel uralla olikin HIFK, jossa vierähtivät kaksi seuraavaa kautta.

Mohamed kuului HIFK:n luottopelaajiin, kun seura nousi Ykkösestä Veikkausliigaan. Seuraavalla kaudella Veikkausliigassa kertyi kuitenkin ainoastaan kolmessa ottelussa yhteensä 32 minuuttia.

– HIFK:ssa pääsin pelaamaan Ykköstä ja nousimme silloin Veikkausliigaan. Minulle luvattiin silloin roolia myös Veikkausliigassa, mutta sitä ei tullut. Siinä vaiheessa uran suhteen nuoli oli hieman alaspäin, sillä kun ei saa tarpeeksi peliaikaa, niin taso laskee kehityksessä.

Mohamed päätti ottaa uuden suunnan uralleen ja suuntasi viime kaudeksi AC Kajaanin riveihin.

– Olin elänyt Suomessa vain Helsingissä ja sitten muutin pois kotoa ja asuin yksin. Se oli minulle hyvä kokemus ja sopeuduin Kajaanin hyvin.

– Menin yhden tason alaspäin, että voi nousta taas ylöspäin. Motivaationi pysyi korkealla koko ajan. Kun se lähtee, niin sitten tulee ongelmia, Mohamed avaa päätöstään lähteä Kajaaniin.

AC Kajaanin kausi oli pettymys ja päättyi lopulta putoamiseen sekä seuran kuoppaamiseen kauden jälkeen. Mohamedille kausi oli kuitenkin menestys. Hän sai runsaasti vastuuta ja teki Ykkösessä viime kaudella viisi maalia.  

– Se oli hyvä paikka, jossa voi vain keskittyä pelkästään futikseen. Helsinki on sen verran isompi kaupunki, että siellä voi olla muutakin tekemistä. Kajaanissa ei kuitenkaan ollut muuta kuin futis ja se oli hyvä.

Mohamedilla on tietyllä tapaa vastaava tilanne tällä hetkellä myös Valkeakoskella. Ajatukset ja keskittyminen ovat pelkästään jalkapallossa.

– Olen tykännyt tosi paljon olla täällä. Treeniolosuhteet ovat hyvät ja organisaatio on hyvä. Täällä on ollut hyvä olla ja nyt vain odotan, että kausi alkaa.

Talven peleissä Mohamed on pelannut joko laitahyökkääjänä tai pykälää alempana wingbackina, jolloin hyökkäämisen lisäksi tehtäviin kuuluvat puolustusvelvoitteet. Hakan vasemmalla laidalla onkin hyvä tilanne, sillä Henri Malundama ja Mohamed tarjoavat päävalmentaja Teemu Tainiolle kaksi laadukasta, mutta samalla hieman erilaista vaihtoehtoa wingbackin tontille.

– ”Mamba” on hyvä pelaaja ja meillä on hyvä kilpailutilanne. Jos ei ole kilpailua, niin silloin ei kehity. Nyt, kun on kilpailua, niin on pakko taistella pelipaikasta, Mohamed muistuttaa.

Mohamedin otteet on noteerattu myös hänen kotimaassaan, sillä hän on päässyt edustamaan Somaliaa myös A-maajoukkueessa. Hän debytoi MM-karsinnoissa Somalian paidassa vuonna 2017. Mohamed oli todistamassa Somalian ensimmäistä voittoa 20 vuoteen, kun Somalia kaatoi Zimbabwen, muttei pelannut ottelussa sairastumisen takia.

– Ei minulle tullut mieleen, että voisin jossain vaiheessa pelata Somalian maajoukkueessa. Oli hyvä, että lähdin edustamaan omaa maatani ja se on kokemuksena hyvä.

Mohamed kuuluu tälläkin hetkellä Somalian maajoukkueen rinkiin ja joulukuussa edessä häämöttää Qatarissa pelattava arabimaiden mestaruusturnaus FIFA Arab Cup.

– Uskon minulla olevan mahdollisuudet olla mukana siinä ryhmässä ja tällä hetkellä sen suhteen näyttää lupaavalta. Kun pelaan pääsarjassa, niin se auttaa mahdollisuuksiani.

Tulevaisuuden suunnitelmat Mohamedilla ovat korkealla niin seura- kuin maajoukkuetasolla.

– Toivon, että pystyisin saavuttamaan menestystä ja omat tavoitteeni ovat pitkällä. Haluaisin päästä pelaamaan johonkin isoon sarjaan sekä pelaamaan isoja turnauksia, Mohamed toteaa.

Pelikuvat: Jukka Jaskara

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT