Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Haymenn Bah-Traore tuo vauhtia oikealle laidalle – ”Olen urheilullinen ja nopea”

Oikeana puolustajana laitaa sahaava Haymenn Bah-Traore, 24, siirtyi Hakaan suurseura Borussia Dortmundin organisaatiosta. Bah-Traore on sopeutunut jo niin hyvin, että on ehtinyt hurahtaa perisuomalaiseen harrastukseen.

Bah-Traore on syntynyt Saksassa togolaislähtöisille vanhemmille ja asunut Saksassa koko ikänsä. Hän aloitti jalkapallon kotikaupunkinsa Essenin Rot-Weiss-joukkueessa ja ammattilaisura starttasi Saksan neljänneksi korkeimmalta sarjatasolta, Regionalligasta, Wattenscheidin joukkueesta. Yhden kauden jälkeen suurseura Dortmund nappasi lahjakkaan pelaajan kakkosjoukkueeseensa, joka tunnetaan nuorten pelaajien hautomona.

– Dortmund on tietenkin iso organisaatio ja seura. Kaikki oli aina hyvin ammattimaista ja se on iso joukkue. Välillä pääsimme harjoittelemaan ykkösjoukkueen tähtien kanssa. Se oli hieno ja hyvä aika, Bah-Traore kertoo.

Dortmund on yksi Saksan suurimmista seuroista ja tunnettu etenkin laadukkaasta valmennuksesta ja kasvatustyöstä. Jotain Dortmund II:n panostuksesta kertoo se, että joukkueella on perinteisten pää-, apu-, maalivahti- ja fyysisen valmentajan lisäksi muun muassa videoanalyytikko, kolme kykyjenetsijää ja kolme fysioterapeuttia. Edustusjoukkueen taustaryhmän koko on siitäkin vielä moninkertainen. Vaikka joukkue pelasi Saksan 3-4 sarjatasoilla, niin sen olosuhteet ovat aivan huipputasoa.

Bah-Traoren entisinä joukkuekavereina Dortmund II:ssa pelasivat muun muassa nykyään Manchester Unitedissa pelaava Jadon Sancho, Manchester Cityn Sergio Gomezin, Newcastlen ruotsalaistähti Alexander Isakin sekä nykyään Dortmundin edustuksessa ja Saksan maajoukkueessa pelaava Youssoufa Moukoko. Suomalaispelaajista Dortmund II:ssa on käynyt pelaamassa Tim Väyrynen.

Bah-Traoren mukaan entisistä joukkuekavereista ei välttämättä huomannut heti heidän tulevaa tähteyttään.

– Kyllä sen näki, että heillä on lahjakkuutta, muttei sitä kuinka pitkälle he pääsisivät. Se on pidempi matka. Sancho oli ehkä sellainen josta huomasi, että hänestä tulee huippupelaaja, mutta Isakit ja muut, niin eivät he mitenkään erityisemmin erottuneet vielä siinä vaiheessa, Bah-Traore vertailee entisiä joukkuekavereitaan.

Loukkaantumiset vesittivät läpimurron edustukseen

Kakkosjoukkueesta murtautuminen edustusjoukkueeseen on vaikeaa eikä Bah-Traoren aikaisista joukkuekavereista päässyt kokeilemaan taitojaan Bundesliigassa kuin kourallinen ja vielä harvempi onnistui vakiinnuttamaan paikkansa. Bah-Traoren murtautumista edustukseen vaikeuttivat loukkaantumiset, joiden takia häneltä jäi yksi kausi kokonaan välistä.

– Pääsimme välillä harjoittelemaan edustusjoukkueen kanssa, mutta se riippui myös ykkösjoukkueen päävalmentajasta. Ensimmäisenä vuotenani valmentaja ei ottanut meiltä pelaajia, mutta muina vuosina kyllä. Minulla oli juuri silloin loukkaantumisia, kun pelaajia otettiin enemmän. Ykkösjoukkueeseen murtautuminen on vaikeaa ja ilman loukkaantumisiakin se olisi ollut hankalaa. Voidaan sanoa, etten ollut kaukana ykkösjoukkueesta, mutta toisaalta en ollut myöskään lähellä.

Huippuseurojen kakkosjoukkueet on tarkoitettu alle 23-vuotiaiden lupausten kehitysalustoiksi, mutta joukkueet saavat pitää kolmea yli-ikäistä pelaajaa mukana. Bah-Traore mahdollisuudet peliaikaan vähenivät hänen ollessa yli-ikäinen, joten hän päätti lähteä hakemaan uusia haasteita.

– Meilläkin oli joukkueessa viisi yli 23-vuotiaista, joista kolme saa vain pelata ottelua kohden, joten peliajan saaminen oli vaikeaa.

Uusi suunta Hakasta

Kun Bah-Traoren sopimus Dortmundin kanssa päättyi viiden kauden jälkeen, oli aika katsoa uusia vaihtoehtoja.

– Halusin uuden haasteen. Sain sopimustarjouksia Saksasta, mutta halusin päästä jonnekin muualle. Saksa tuntui liian tutulta ja turvalliselta ja halusin kokea jotain uutta.

Lopulta Bah-Traore päätyi Hakaan.

– Tiesin Hakasta etukäteen päävalmentajan, joka oli pelannut muun muassa Valioliigassa. Rehellisesti sanottuna Valkeakoskesta en tiennyt mitään. Helsinki ja kylmä sää olivat sellaiset asiat Suomesta jotka tiesin.

Siirtyminen yhdestä Euroopan suurimmista organisaatioista Valkeakoskelle ja FC Hakaan on melkoinen maisemanvaihdos. Bah-Traore on kuitenkin nauttinut olostaan Hakassa.

– Yksi iso ero on se, että pelaamme tekonurmella enkä ole sillä aiemmin hirveästi pelannut. Lisäksi sää on hyvin erilainen kuin Saksassa. Muuten olen ihmisenä nöyrä ja rauhallinen enkä tarvitse paljon ollakseni iloinen. Minulla on täällä kaikki mitä tarvitsen ja Saksa on vain muutaman tunnin lennon päässä, jotta pääsee tarvittaessa käymään kotona.

Dortmund tunnetaan pelaajakehityksen lisäksi myös valmentajakehityksestään. Dortmundin kakkosjoukkueen entisistä valmentajista muun muassa Mike Wagner toimii nykyään Teemu Pukin päävalmentajana Norwichissa ja Daniel Farke hyppäsi suoraan Dortmund II:sta Norwichiin nostaen joukkueen kahdesti Valioliigaan. Bah-Traoren viimeisin valmentaja Dortmundissa, Enrico Maassen, toimii tällä hetkellä Huuhkaja-pelaaja Fredrik Jensenin päävalmentajana Bundesliigajoukkue Augsburgissa.

Suomessa hyvä taso

Vaikka puitteet Dortmundissa olivat eri tasolla kuin Hakassa, niin Bah-Traore on ollut vaikuttunut Hakan valmennuksen tasosta.  

– Onhan tämä ollut vähän erilaista ja Saksa on isompi jalkapallomaa, mutta valmentajilta on tullut hyviä juttuja ja olen ollut tyytyväinen. Mielestäni he ovat saaneet meidät hyvin valmiiksi kauden alkuun. Tällä hetkellä kaikki näyttää hyvältä.

Bah-Traore tuli Suomeen jo joulukuussa ja on ehtinyt totuttautua suomalaisen jalkapallon saloihin harjoitus- ja Liigacupin otteluiden merkeissä.

– Pidän tasosta. Tämä on aika erilaista kuin Saksassa ja tekonurmi tekee pelaamisesta hieman erilaista. Peli on nopeampaa ja samalla puolustajalle vaikeampaa, kun hyökkääjät pääsevät etenemään pallon kanssa nopeammin. Taso on ollut mielestäni hyvä.

Hakan talven esitykset ovat olleet lupaavia ja Bah-Traore pitää mustavalkoisia iskukykyisenä nippuna.

– Meillä on hyvä joukkue. Jokainen puskee toisiaan ja meillä on paljon laadukkaita pelaajia, Bah-Traore kehuu.

Suomesta uusi hyytävä harrastus

Bah-Traore on ehtinyt jo talven otteluissa väläyttelemään taitojaan puolustuksen oikealla laidalla. Hänen mukaansa talven aikana nähtyjä laitanousuja on luvassa myös kesällä.

– Olen urheilullinen ja nopea sekä pallon kanssa että ilman. Olen pelannut koko urani puolustajana, joten olen hyvä puolustamaan yksi vastaan yksi –tilanteita. Yritän myös päästä ylöspäin luomaan maalipaikkoja ja olen hyvä etenemään pallon kanssa. Vastustajien vasen laita tulee ensi kaudella näkemään runsaasti kuljetuksiani, Bah-Traore pistää varoituksen sanan vastustajien suuntaan.

Totuttautuminen pelikentän ulkopuolelle on myös sujunut Bah-Traorelta erinomaisesti. Hän on ehtinyt löytää itselleen jo perisuomalaisen harrastuksen.

– Olen koukussa avantouintiin, Bah-Traore heittää yllättäen.

– Yritän käydä joko Valkeakoskella tai Tampereella avannossa mahdollisimman usein. Se on aivan mahtavaa, kun ensin menet saunaan ja sieltä suoraan jäiseen avantoon, Bah-Traore hehkuttaa.

Hän myöntää, ettei avantouinti ollut hänelle järin tuttua ennen Suomeen saapumista.

– Olin tietenkin ollut saunassa aiemmin ja olin nähnyt avantouinnista videoita Saksan TV:ssä ja YouTubessa. Halusin kokeilla sitä, kun täällä oli sellainen mahdollisuus. Olin yllättänyt, etteivät jotkut suomalaiset joukkuekaverini ole olleet avannossa ja he kutsuivat minua hulluksi, Bah-Traore nauraa.

Hän on kuitenkin saanut houkuteltua muitakin seurakseen.

– Kristianin kanssa menemme usein ja Logankin on saatu houkuteltua mukaan. Ryan on vielä ollut liian nössö, Bah-Traore heittää piikin joukkuekaveri Ryan Mahutalle.

Bah-Traorella on togolaiset juuret vanhempiensa kautta ja hänet onkin valittu kertaalleen Togon maajoukkueeseen. Debyytti on kuitenkin vielä tekemättä.

– En ikävä kyllä pystynyt pelaamaan silloin, kun kansalaisuuspapereiden kanssa oli jotain ongelmia. Toivottavasti ne saadaan järjestettyä kuntoon ja pääsisin pelaamaan Togolle.

Tulevan kauden ennakkoasetelmia Bah-Traore ei lähde veikkailemaan, mutta uskoo Hakan taistelevan jälleen kärkisijoista.

– Aloitan vasta ensimmäistä kauttani ja minulla on kokemusta vasta Liigacupin peleistä, joten en osaa vielä arvioida voimasuhteita. Joukkue vaikuttaa hyvältä ja joukkueessa on hyvä tunnelma. Olemme pelanneet Liigacupissa hyvin ja uskon pystyvämme taistelemaan kärkisijoista.

FC Hakan kausi Veikkausliigassa starttaa 5.4. SJK:n vieraana. Ensimmäinen kotiottelu on edessä 14.4., kun Tehtaan kentälle saapuu vieraaksi AC Oulu.

Kuvat: Jussi Rämä

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT