Hakalta uskomaton nousu voittoon Kuopiossa

Paljon ei uskollisimmatkaan kannattajat uskaltaneet odottaa Kuopion Palloseuran vieraana, mutta jalkapallon hienous nähtiin tänään, kun FC Haka haki vastoin kaikkia odotuksia 2-3 -voiton isäntäjoukkueesta.

Samalla hetkellä, kun Ville Nevalaisen pilli päätti ottelun, olivat alkukauden haasteet, kuin muisto vain. Koko joukkue tuuletti villisti ja vapautuneesti, kuten teki myös harvalukuinen Hakapeliittojen kannattajaryhmä, joita valkopaidat Jacob Bushuen johdolla kävivät kiittämässä.

Ainoat voiton tyynemmin ottaneet hakalaiset löytyivät vaihtopenkiltä, nimittäin valmennusjohto oli varsin rauhallinen ratkaisumaalin jälkeen.

– Hakalla on rauhallinen valmennusjohto. Me otimme voittomaalin kylmän viileästi vastaan, totesi Teemu Tainio niinikään kylmän viileästi.

Ottelun alku ja ensimmäinen jakso ylipäätään ei Hakan kannalta hyvältä näyttänyt. Kotijoukkue siirtyi johtoon jo 12. minuutilla, kun Urho Nissilän poikittaissyöttö tavoitti helpon näköisesti vapaaksi jääneen Aniekpeno Udohin.

Vaikka KuPS oli avauspuolikkaalla vaarallisempi ja valkopaidat eivät tahtoneet saada peliään käyntiin, niin Jakob Tånnanderin vartioima maali pysyi koskemattomana ja toki ruotsalaismaalivahdilla oli siihen oma sanansa sanottavana. Kaiken kaikkiaa mies pelasi jälleen hienon ottelun maalilla.

– Aikalailla sellainen peli oli, mitä etukäteen odotimme. Otimme boksissa vastaan, mutta taistelimme hyvin, Tainio luonnehti.

Toiselle jaksolle koskilaiset vaihtoivat kaikkiaan kolme pelaajaa pelimuodostelman säilyessä ennallaan. Ville-Valtteri Starck, Jacob Bushue ja Seth Saarinen saivat tehdä tilaa Jonas Häkkiselle, Anton Popovitchille ja Henri Malundamalle.

Taukopalaveri ja vaihdot toivat selkeän muutoksen peliin ja palkinto tulikin 52. minuutilla, kun Salomo Ojalan laukaus otti puolustajasta kimmokkeen, eikä Otso Virtanen voinut mitään pallon leijuessa hänen ylitseen takanurkkaan.

Tasalukemissa ei kuitenkaan menty, kuin 16 minuuttia, kunnes asialla oli sama mies, kuin avausmaalissa. Tällä kertaa maali oli seurausta Henri Malundaman liian hiljaisesta syötöstä Tånnanderille. Jiri Nissinen ehti väliin ja syötti pallon ensimmäistä vieläkin vapaampaan paikkaan Udohille, jolla oli helppo työ sijoittaa pallo tyhjään maaliin.

Tämän jälkeen Tainio vaihtoi Tino Purmeen tilalle Jonni Thusbergin, joka vain kuusi minuuttia kentälle tulonsa jälkeen pudotti pallon hienosti Medolle. Tämä pommitti pallon noin 25 metristä oikeaan alanurkkaan tasoittaen ottelun 2-2.

Ottelu oli lisäajalla ja varmasti moni oli jo tyytyväinen pisteeseenkin, mutta varsinainen pommi jysähti, kun Maximus Tainio riisti pallon ja vapautti Ojalan nokikkain Virtasen kanssa. Maalivireensä löytänyt maalitykki chippasi pallon näyttävästi maaliin ja yliajan yliajalla ollut ottelu oli paketoitu.

Rauhallinen valmentaja oli tyytyväinen joukkueen kärsivällisyyteen ja myös pelikirjan noudattamiseen.

– Jaksoimme uskoa omaan tekemiseen, vaikka välillä oli vaikeaa.

Veikkausliigan runkosarjaa on Hakan osalta jäljellä yksi ottelu, kun kahteen kertaan siirretty päätöskierros pitäisi näillä näkymin pelata sunnuntaina 1.11. Tuolloin Tehtaankentälle saapuu vieraaksi IFK Mariehamn, minkä Haka tänään ohitti sarjataulukossa, nousten jo sijalle yhdeksän. Toki ahvenanmaalaisilla on yksi ottelu vähemmän pelattuna.

Varmaa sen sijaan on se, että Turun Palloseura ei enää runkosarjassa koskilaisten ohi nouse, vaikka heilläkin on ottelu vähemmän tilillään.

Kuva: Jussi Rämä

Ottelun huippuhetket Ruutu+ -palvelusta.