Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Guilherme Morais – kapteeni joka antaa tekojensa puhua puolestaan

FC Hakaan tänä talvena siirtynyt Guilherme Morais, 28, sai heti kunnian toimia FC Hakan tulevan kauden kapteenina. Moraisin uralle on mahtunut sekä ylä- että alamäkiä ja nyt hän haluaa auttaa Hakan kohti eurokenttiä.

Pelaajien äänestyksessä Morais valittiin joukkueen kapteeniksi. Morais toimii niin kutsuttuna joukkuekapteenina, joka tuo joukkueen kentälle nauha kädessä ja toimii joukkueen sisäisenä johtajana pelipäivänä.

Morais toimi viime kaudella portugalilaisen Torreensen kapteenina ja on aiemmin urallaan ollut kapteenistoissa mukana eri joukkueissa. Tällä kertaa valinta oli kuitenkin erityinen.

– Olen toiminut aiemminkin kapteenina, mutta tämä on siinä mielessä eri juttu, että tämän ovat äänestäneet pelaajat. Edellisellä kerralla valmentajat vain päättivät kapteenin. Tämä ei ole ensimmäinen kerta kapteenina urallani, mutta tässä on ehdottomasti erityinen lisä, kun tämä on pelaajien äänestämä, Morais kiittelee joukkuekavereitaan luottamuksen osoituksesta.

Kapteenina hän kuvailee itseään huomioonottavaksi ja helposti lähestyttäväksi.

– Yritän ottaa kaikki huomioon ja auttaa kaikkia. Johdan esimerkilläni ja yritän auttaa joukkuekavereitani menestymään. Yritän tehdä muiden elämän helpommaksi sekä kentällä että sen ulkopuolella. Tämä on kova laji ja kaikilla on välillä vaikeaa eikä kukaan ole täydellinen. Pyrin aina puhumaan ja auttamaan muita ihmisiä.

Morais on ehtinyt osoittaa, etteivät puheet esimerkillä johtamisesta ole pelkästään sanahelinää. Yksi hyvä esimerkki on viime kaudelta, kun Torreense kohtasi vieraskentällä Academico Viseun. Vierasjoukkueelle vihellettiin ottelussa maalipotku, mutta Morais kuitenkin myönsi rehdisti erotuomarille, että hän koski palloon viimeisenä ja erotuomari vaihtoi päätöksen kulmapotkuun.

– Pallo osui minuun ihan selvästi, mutta tuomari ei nähnyt sitä, joten sanoin hänelle tuomion menneen väärin ja hän käänsi tuomion. Se auttaa kaikkia osapuolia. Tuomarillekin tuollaiset virheet voivat vaikuttaa uraan.

Moraisin osoittama reilu peli sai kiitosta myös Portugalin jalkapallon ammattilaissarjojen yhdistyksen johtaja Pedro Proencalta, joka kehui Moraisin elettä.

– Paras johtajuus näytetään esimerkeillä. Guilherme Morais teki kapteenin eleen, jonka pitäisi toimia esimerkkinä kaikille pelaajille, Proenca suitsutti sosiaalisessa mediassa julkaisemassa viestissään.

– Se vähän karkasi käsistä, kun media alkoi kirjoitella siitä, Morais toteaa asian saamasta huomiosta naureskellen.

Suomessakin on käyty keskusteluja erotuomarimäärien laskusta sekä heihin kohdistuvasta kritiikistä. Morais toivoo kunnioitusta erotuomareita kohtaan.

– Mielestäni tuomarit saavat osakseen liian kovaa kritiikkiä. Me teemme virheitä kentällä, he tekevät virheitä, se on luonnollista. On vaikea pitää hallussa 22 pelaajaa ja valmentajia sekä seurata peliä ja tehdä päätöksiä sekunnin murto-osissa. Erotuomarin työ on hyvin vaikea.

Ura käynnistyi myöhään

Hakan tuore kapteeni on erinomainen esimerkki siitä, ettei pelaamisen aloittamisen aika välttämättä vaikuta uran kehitysmahdollisuuksiin. Morais aloitti jalkapallon pelaamisen vasta 14-vuotiaana, mutta jo heti seuraavana vuonna hän oli maineikkaassa Benfican akatemiassa.

– En ollut niin kiinnostunut jalkapallosta. Minulla ei ollut haaveita päästä jalkapalloammattilaiseksi. Se vain oli jotain missä olin hyvä, mutta ei se ollut minulle koskaan mikään juttu. Sitten kerran yksi kavereistani kysyi haluaisinko kokeilla hänen joukkueessaan eikä minulla ollut iltapäivisin parempaakaan tekemistä, joten suostuin. Siitä se lähti.

– Valmentaja kysyi minulta ensimmäisissä harjoituksissa mitä paikkaa pelaan, mutten tiennyt, kun en ollut koskaan pelannut joukkueessa. Olin vain pelaillut kavereiden kanssa koulussa. Huomasin kuitenkin lukevani peliä hyvin ja minut laitettiin hyökkääjäksi. Teinkin aika paljon maaleja silloin.

Ennen jalkapalloa hän oli kokeillut eri lajeja, mutta omaa ei löytynyt.

– Yritin kaikenlaisia lajeja muun muassa tennistä, surffausta ja golfia, mutta mikään niistä ei oikein kolahtanut. Luulen, että niistä puuttui se joukkue ympäriltä. Olen aina mieluummin toiminut ihmisten parissa.

Jalkapalloilijan ura ei alun perin ollut haaveissa, mutta sen mahdollisuus alkoi realisoitua sen jälkeen, kun Portugalin suurseurat Benfica ja Sporting olivat kiinnostuneita juuri jalkapallon aloittaneesta luonnonlahjakkuudesta. Benfican kannattajana Moraisin päätös oli helppo.

– Se oli ihan hullua. Olin pelannut vain vuoden ilman minkäänlaisia unelmia ammattilaisuudesta, kun yhtäkkiä kaksi huippuseuraa haluaa sinut joukkueeseensa. Ja aivan tyhjästä! Valitsin tietenkin Benfican, sillä se oli suosikkiseurani. Ikään kuin ajauduin jalkapalloon ystäväni houkuttelemana ja yhtäkkiä olin Benficassa, Morais toteaa vieläkin hieman epäuskoisuutta äänessään.

Benfican akatemia tunnetaan yhtenä maailman parhaista ja se on kasvattanut lukuisia huippuammattilaisia. Moraisille kyseessä oli iso muutos aiempaan.

– Se oli kova paikka 14-vuotiaalle enkä ollut kokenut mitään sellaista ennen. Jouduin muuttamaan kauas kotoa, sillä asuin akatemiassa. Kävimme siellä koulua, mutta jalkapallo oli pääasia. Se oli kovaa, mutta samalla hienoa aikaa.

Tuolloin Benfican akatemian jälkeinen seuraava askel oli edustusjoukkue. Nykyään seuralla on väliportaina muun muassa alle 23-vuotiaiden joukkue ja reservijoukkue. Moraisin rahkeet eivät riittäneet Benfican edustukseen, joten katseet oli siirrettävä muualle.

– He kertoivat minulle suoraan, että minusta tulee kyllä ammattilaisjalkapalloilija, mutta ei Benficassa. Benficalla oli tuolloin keskikentällä muun muassa Pablo Aimar ja Javi Garcia, joten pystyin itsekin päättelemään, ettei minulla ole heitä vastaan paljon mahdollisuuksia.

Benfican jälkeen Morais vaihtoi Vitoria Guimaraesin akatemiaan. Sen jälkeen nykivät jälleen isommat kalat.

– Minulla oli siellä hyvä vuosi ja kävin sen jälkeen muun muassa Cardiffin ja Stoke Cityn harjoituksissa ja yhtäkkiä italialaiset Genova ja Palermo tarjosivat minulle sopimusta.

Aika Genovassa jäi kuitenkin vuoden mittaiseksi.

– Ikävä kyllä se ei mennyt niin kuin piti.

Moraisin siirtyessä Genovaan joutui hän sääntöpykälien uhriksi. FIFA:n sääntöjen mukaan alle 18-vuotias pelaaja voi siirtyä EU:n sisällä vain tietyin ehdoin ulkomaalaiseen seuraan. Se koitui myös 17-vuotiaan Moraisin kohtaloksi.

– Harjoittelin siellä vuoden ja minulla oli kolmen vuoden sopimus, mutten saanut pelata virallisissa peleissä. Siellä ei oikein tiedetty mitä minulla pitäisi tehdä ja tilanne oli kaikille vähän uusi ja outo. Olenkin sanonut, että se oli täydellinen paikka, mutta väärään aikaan.

Uusi nousu kotikonnuilta

Italian keikan jälkeen Moraisin voidaan sanoa palanneen kotiin maitojunalla. Takana oli tuskastuttava kausi ja suuret tulevaisuuden haaveet kirkkaista valoista ja isoista ammattilaiskentistä olivat vaihtuneet epätietoisuuteen uran jatkosta. Morais päätti ottaa askeleen taaksepäin ja palata kotikonnuille hakemaan uutta nousua.

– Vaikean vuoden jälkeen halusin päästä takaisin lähemmäs kotiani ja juuriani. Olin menettänyt ilon jalkapalloon enkä nauttinut enää harjoittelusta. Halusin vain nauttia jalkapallosta uudelleen ja katsoa saisiko siitä sittenkin uran aikaiseksi. Urani on ollut vähän sellaista ylä- ja alamäkeä, Morais nauraa.

Morais vietti kuusi kautta Portugalin nelostasolla ennen kuin todellinen läpimurto tapahtui. Hän oli nostamassa Torreensen Portugalin toiseksi korkeimmalle sarjatasolle ja toimi joukkueen kapteenina seuraavalla kaudella.

Kauden jälkeen Morais sai tarjouksen Espanjan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Murcian joukkueesta.

– Minulla oli ollut hyvä kausi Torreensessa ja minulla oli tarjouksia Portugalista, mutta halusin kokeilla jotain uutta. Siirryin Murciaan ja halusin nostaa heidät kakkossarjaan samalla tavalla miten kävi Torreensen kanssa.

Moraisin ura kääntyi jälleen umpikujalle osin taas sääntöpykälien johdosta. Espanjan kolmostasolla joukkueissa saa olla 17 rekisteröityä aikuispelaajaa ja loppujen täytyy olla alle 21-vuotiaita.

– Siirtoikkunan viimeisenä päivänä seurajohto kutsui minut luokseen ja kertoivat, että olivat tehneet sopimuksen pelipaikkani pelaajan kanssa. Näin ollen hän ottaa minun paikkani joukkueessa eikä minulle ole tilaa. Se oli vähän monimutkainen juttu ja sitä selvitellään vieläkin oikeudessa.

Europelit tähtäimessä

Seuraavaksi hänen tiensä toi hänet Valkeakoskelle ja Hakaan. Morais näki Hakassa mahdollisuuden toteuttaa yhden unelmansa.

– Minulla olisi ollut useita vaihtoehtoja Portugalista, ja rehellisesti sanottuna myös rahakkaampia tarjouksia, mutta näin Hakassa mahdollisuuden päästä pelaamaan europelejä. Se on minun päätähtäimeni ja sen eteen teen töitä joka päivä. Haluamme päästä vähintään kuuden parhaan joukkoon ja kuka ties kuinka korkealle meillä on mahdollisuudet, mutta eurokentät on meidän ehdoton tavoitteemme. Mahdollisuus päästä pelaamaan europelejä oli ratkaiseva tekijä päätöksessäni siirtyä Hakaan.

Morais liittyi Hakan mukaan tammikuussa ja myöntää, että alussa kulttuurishokki oli melkoinen.

– Olihan siinä vähän sopeutumista…En ollut koskaan ennen harjoitellut sisällä ja siitä on vuosia, kun olen pelannut tekonurmella enkä ole koskaan ollut näin kylmässä. Oli aika hauskaa, kun Murciassa pelasin 45 asteen helteessä ja muutamaa kuukautta myöhemmin -25 asteen pakkasessa Suomessa, Morais naureskelee.

– Mutta nyt olen jo tottunut. Pidän Valkeakoskesta ja tyttöystäväni pitää Valkeakoskesta, joten kaikki on hyvin, Morais jatkaa.

Pelikentän ulkopuolella Morais ottaa rennosti ja elää rauhallista elämää.

– Tykkään käydä kävelyillä kahden koirani ja tyttöystäväni kanssa. Pidän lukemisesta, katselen TV-sarjoja, makailen sohvalla ottaen rennosti. Ihan peruselämää.

Ihmistyyppinä hän kuvailee itseään sosiaaliseksi.

– Olen positiivinen tyyppi ja tulen töihin aina hymy huulilla. Juttelen muille ja yritän pitää yllä hyvää tunnelmaa.

Veikkausliiga käynnistyy tulevana lauantaina ja Moraisilla on täysi luotto miehistöönsä.

– Mielestäni meillä on joukkueessa hyvä tasapaino. Olen nähnyt urani aikana monta joukkuetta ja minulla on tunne, että tämä joukkue voi yltää suuriin tekoihin. Meillä on kokeneita pelaajia sekä hyviä nuoria pelaajia. Meillä on hyvät mahdollisuudet menestyä tällä kaudella siitä on nähtävissä hyviä viitteitä. Jokainen tietää oman roolinsa ja meidän täytyy vain pitää keskittymisemme ja intensiteettimme.

Morais sai täksi kaudeksi tuttuja Veikkausliigaan, kun hänen entinen joukkuekaveri Portugalista Pedro Machado teki sopimuksen IFK Mariehamnin kanssa.

– Olemme jutelleet. Hän on kuulemma pienellä saarella, jolla on hieman lämpimämpi kuin Valkeakoskella. Hän on nauttinut siellä. Toivottavasti tapaamme kohta.

Morais johdattaa joukkueensa ensimmäistä kertaa kapteenina kentälle lauantaina, kun FC Haka kohtaa Veikkausliigakauden avauksessaan VPS:n. Tehtaan kentällä pelattava ottelu alkaa kello 17.00.

Hanki lippusi kauden avaukseen täältä!

Pelikuva: Sanna Lahtinen-Mäkelä

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT