Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Esko Rannalle ja Teemu Tainiolle kunnianosoitukset

Hakan entiset pelaajat Esko Ranta ja Teemu Tainio saivat hienot kunnianosoitukset sunnuntaisen Suomi-Kroatia -ottelun yhteydessä.

Ranta on tamperelaisen jalkapallokoulun kasvatti, joka siirtyi Valkeakoskelle Hakan riveihin kaudelle 1973 ja urakoi käytännössä kaikki seuran ottelut seuraavan reilun vuosikymmenen aikana voittaen Hakan paidassa niin Suomen mestaruuden kuin Suomen Cupinkin.

Vasempana laitapuolustajana parhaiten tunnettu ”Eko” kuului toistakymmentä vuotta myös A-maajoukkueen vakiokalustoon pelaten 68 A-maaottelua, joista peräti 48 perättäistä 1970-luvulla.

Hall of Fame perustettiin vuonna 1993. Toimikunnassa, joka valitsee jäsenet, on Suomen Palloliitto, Suomen Urheilumuseo, Suomen Jalkapallomuseo ja Jalkapallotoimittajien Pallo-Kopla ry edustettuina.

Kunniagalleriaan voidaan valita suomalaisen jalkapallon hyväksi tehdystä työstä ansioituneita pelaajia, valmentajia, erotuomareita, järjestö- ja seurajohtajia tai muita jalkapallon parissa toimineita henkilöitä. Henkilö voi päästä kunniatauluun lopetettuaan aktiiviuran vähintään kolme vuotta sitten. Jalkapallomuseo ylläpitää ja kehittää Hall of Famen aineistoa omissa museotiloissaan.

Gladiaattorit sai uuden jäsenen, kun kunniakerhoon nimettiin Teemu Tainio. Ikitaistelija Tainio teki lähtemättömän vaikutuksen suomalaisyleisöön jo A-maajoukkuedebyytissään. 64 A-maaottelua ja kuusi maalia ovat komeat lukemat, jotka olisivat olleet vieläkin komeammat ilman loukkaantumisia uran varrella.

TP-47:n kasvatti siirtyi Hakaan ja Valkeakoskelle vuonna 1996 ja seuraavana vuonna tie vei Ranskaan Auxerreen. Hakassa hän voitti Suomen Cupin ja Ykkösen.

Tainio loi pitkän uran ulkomailla pelaten muun muassa Tottenhamissa, Sunderlandissa, Birminghamissa, Ajaxissa sekä New York Red Bullsissa ennen paluutaan Suomeen vuonna 2013, kun hän pelasi kaksi kautta HJK:ssa ennen kuin päätti uransa.

Gladiaattoriperinne sai alkunsa Mixu Paatelaisen nimittämisestä A-maajoukkueen Kunniagladiaattoriksi, kun Mixu lopetti upean maajoukkueuransa 2000. Palloliiton 100-vuotisjuhlavuonna 2007 nimeämisiä päätettiin jatkaa vuosittain.

Gladiaattoriksi kutsumiseen tarvitaan vähintään 40 A-maaottelua ja/tai muu ansioitunut työ jalkapallon parissa maajoukkueuran jälkeen.

(Kuva: Juha Tamminen)

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT