Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Eero-Matti Auvinen palasi Hakaan hyvillä mielin – ”Toiminta on ammattimaistunut”

FC Haka sai täksi kaudeksi toivotun paluumuuttajan, kun Eero-Matti Auvinen palasi tuttuun nuttuun solmittuaan talvella Hakan kanssa sopimuksen. Auvinen nähtiin Hakassa edellisen kerran kaudella 2016 ja on sen jälkeen hakenut jalkapallo-oppia AC Oulusta, VPS:sta ja HIFK:sta.
Turengista lähtöisin oleva Auvinen aloitti jalkapalloilun kuusivuotiaana Janakkalan Pallossa.
– Paikallislehdessä oli ilmoitus, että vuotta  vanhempiin haettiin pelaajia ja isäni tunsi valmentajan. Sitä kautta päädyin mukaan ja pääosin pelasinkin 1995-syntyneiden ikäluokan mukana junioriajat, vuonna 1996 syntynyt Auvinen kertoo ensiaskeleistaan jalkapalloilijana.
JanPasta luonnollinen askel eteenpäin oli siirtyminen C-juniori-ikäisenä HJS:n seuraan.
– Halusin tavoitteellisempaan ympäristöön ja meillä JanPassa alkoi ryhmä vähän kaventua, etten tiedä olisimmeko saaneet edes joukkuetta kasaan.
Auvisen taidot huomattiin HJS:ssa nopeasti ja hän pääsi jo 17-vuotiaana kokeilemaan siipiään Kakkosessa FC Hämeenlinnan riveissä.
– Olihan se iso hyppäys miesten Kakkosen peleihin. En ollut hirveästi edes harjoitellut miesten kanssa. Peli oli tosi fyysistä, ja vaikka olin suhteellisen pitkä, niin olin myös vähän hintelä. Miesten peleissä oli vähän eri meininki kuin junioreiden peleissä.
Hakaan hän tuli ensimmäisen kerran, kun HJS ja Haka-juniorit pistivät hynttyyt A-junioreissa ja perustivat yhteisjoukkueen.
– Silloin tuli käytyä Koskissa treeneissä ja pääsin myös edustusjoukkueen mukaan harjoituksiin.
Debyyttinsä edustusjoukkueessa Auvinen teki kaudella 2015, kun hän pääsi neljässä pelissä loppuminuuteiksi kentälle.
– Se oli iso steppi. Kakkosen ja Ykkösen välillä on aika iso ero muun muassa temmon suhteen. En silloin ihan hirveästi päässyt pelaamaan, mutta tärkeintä oli olla mukana treeniringissä.

Seuraavana kautena Auvinen aloitti Hakan topparilinjassa, mutta jäi loppukaudesta vähälle vastuulle. Yhteensä pelejä kertyi vuonna 2016 Ykkösessä 15 ja hän avasi myös maalitilinsä Hakan paidassa.
– Se oli vaikea kausi itselleni ja joukkueelle. Kaikki lähti hyvin liikkeelle, mutta sitten joukkueelle tuli huono vaihe, ja ehkä itsellenikin myös, ja putosin penkille. En saanut siihen mitään yksittäistä selitystä miksi, mutta varmaan kun taistelimme putoamista vastaan, niin luotettiin enemmän kokemukseen, arvioi Auvinen.
Seuraavaksi kaudeksi Auvinen otti askeleen pohjoiseen ja siirtyi AC Ouluun. Tuo kausi oli Auvisen lopullinen läpimurtokausi, sillä hän kuului oululaisten luottomiehiin koko kauden.
– Jälkeenpäin ajateltuna, se on ollut isoin käännekohta urallani. Ei tietenkään voi tietää miten Hakan kanssa olisi mennyt, mutta Oulussa sain paljon vastuuta ja pääsin kauas kotoa eikä yhtään tuttua ollut lähimaillakaan. Se oli oman kasvuni ja futisurani kannalta tosi tärkeä vuosi.
Auvisen ura jatkui nousujohteisesti, kun hän sai mahdollisuutensa pelata ensimmäistä kertaa Veikkausliigassa VPS:n iskiessä kyntensä toppariin. Seuraavat kaksi kautta kuluivatkin Vaasassa pelatessa Veikkausliigaa.
– Oli iso juttu debytoida Veikkausliigassa, kun se on ollut kuitenkin yksi iso tavoite uralla. Vaasassa sain siihen mahdollisuuden ja yllätyin kuinka paljon vastuuta ensimmäisellä kaudella tuli ja se menikin hyvin.
Seuraava kausi oli kuitenkin niin VPS:lle kuin Auviselle vaikea. VPS:n kausi päättyi putoamiseen ja Auvista vaivasivat loppukaudesta terveyshuolet. Ennen viime kautta Auvinen oli pitkään ilman sopimusta ennen kuin hän sai mahdollisuutensa HIFK:n kanssa tehden helsinkiläisjoukkueen kanssa kesäkuussa sopimuksen.
– Minulla oli silloin vaikea syksy VPS:n kanssa. En tiedä olinko vain sairas vai oliko ylikuntoa, ja minulta meni muun muassa jatkosarja ohi. Minulla oli pientä lämpöä eikä kroppa antanut myöden. En pystynyt menemään silloin kauden jälkeen seuroihin testille eikä loppukaudesta ollut hirveästi näyttöjä. Kun pääsin taas kuntoon alkuvuodesta, niin silloin korona iski. Onneksi sain harjoitella HJS:n kanssa ja lopulta sain HIFK:n kanssa sopimuksen, Auvinen avaa vuoden takaisia vaiheita.
Hän myöntää, että viime kevät oli henkisesti vaikeaa aikaa, kun ei ollut varmuutta siitä missä ja miten ura jatkuu, ja samaan aikaan koronapandemia aiheutti yleistä epävarmuutta.
– Eihän se helppoa ollut, ja joka päivä mietti milloin tilanne rauhoittuisi ja missä pääsisi pelaamaan. Se oli suht kamala tilanne suoraan sanoen, mutta onneksi pääsin harjoittelemaan HJS:n mukana ja iso hatunnosto siitä heille. Sain siellä treenata ja olla joukkueen jäsenenä mukana, vaikken ollut sopimuspelaaja.
HIFK:ssa Auvinen nousi nopeasti joukkueelleen tärkeäksi pelaajaksi ja sai hyvin vastuuta.
– Se osoittautui hyväksi valinnaksi ja sain jatkettua pelaamista liigassa. Minulla oli siellä tosi erilainen vastuu kuin yleensä, sillä pelasin pääosin laitapakkina. Se ei ole ollut minulle niin luonnollinen paikka, mutta se oli opettavaista ja sain vakiinnutettua paikkani ja sain lopulta paljon minuutteja. HIFK:sta jäi hyvät fiilikset ja muistot.
Viime kauden ehdoton tähtihetki Auviselle osui Stadin derbyssä, kun hän puski viimeisellä minuutilla HIFK:n 4-3-voittomaalin HJK:n verkkoon. Samalla Auvinen sinetöi nimensä ikuisiksi ajoiksi HIFK:n seurahistoriaan ja kannattajien sydämeen.
– Se oli aika hurjaa. Kaikki tapahtui aika nopeasti. Kaaduin tilanteessa maahan ja kun nousin ylös, oli Joel Mattsson jo fanien joukossa ja faneja rynni kentälle. Ei siinä ehtinyt ajatella juuri mitään, mutta oli kyllä tosi hyvä fiilis ja siisti kokemus. Varmasti niitä tähänastisen futisurani hienoimpia hetkiä, Auvinen palaa viime kauteen.


Jos et näe upotusta, voit katsoa sen täältä.
Tänä talvena Auvinen teki paluun Hakaan. Vaikka joukkue ja taustat ovat muuttuneet paljon edelliskerrasta, niin tuttuun paikkaan oli helppo palata.
– Kyllähän se helpottaa, että on tuttu paikka ja on muutama asia vähemmän mitä tarvitsee miettiä. Jami ja Mamba olivat silloin edelliskerralla ja hierojat ovat samat, mutta muuten porukka on vaihtunut.
Auvinen on ehtinyt huomata miten Haka on muuttunut vuosien varrella.
– Joka paikassa asioita tehdään tietenkin eri tavalla, mutta kokonaisuutena ja isossa kuvassa Haka on samalla tasolla muiden kanssa. Viimeksi, kun lähdin Hakasta, niin tuntui siltä, että muualla tehdään asioita paremmin, mutta nyt on otettu se steppi ylöspäin ja on ollut positiivista huomata, että toiminta on ammattimaistunut, Auvinen kehuu.
Veikkausliiga alkaa Hakan osalta 3.5., kun Haka matkustaa Auvisen viime kauden seura HIFK:n vieraaksi. Auvinen katsoo luottavaisena kohti tulevaa kautta.
– Meillä on hyvä jengi ja henki on hyvä. Meillä on vielä muutama viikko aikaa hioa asioita ja meillä on hyvät odotukset kautta kohtaan.

Pelikuva: Jukka Jaskara

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT