Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Atik Ismail ihailee Hakan ja Valkeakosken jalkapallokulttuuria

Lauantaina 15.10. pelattavassa Oll Stars -ottelussa nähdään kova kattaus suomalaisia jalkapallolegendoja. Yksi heistä on Atik Ismail.

Ismail muistetaan erityisesti Hakan rakkaan vihollisen HJK:n sekä Suomen A-maajoukkueen taitavana ja juonikkaana hyökkääjänä. Ismail oli monesti Hakan kiusana ja palaa ensi viikon lauantaina Tehtaan kentälle täynnä hyviä muistoja vuosien varrelta.
– Edellisestä pelaamastani pelistä Tehtaan kentällä on varmasti vierähtänyt vuosikymmeniä, mutta muutama vuosi sitten olin katsomassa Ykkösen peliä. Valkeakoski on yksi niistä harvoista paikkakunnista, jossa on aina ollut jalkapallokulttuuria, Ismail kehuu.

Ismailin pelivuodet sijoittuvat 1970- ja 80-luvuille, mutta hän seurasi Hakaa tarkkaan jo sitä ennen. Ismailin kertoessa muistojaan, voi historian siipien havinan kuulla taustalla.
– Hakan historiasta muistuu hyvin mieleen kultainen 1960-luku ja sen ajan pelaajat ja omilta ajoilta myös Vilenin Tepin, Rannan Ekon, Heikkilän Pekka, Lindholmin Kitun ja muiden kanssa oli kovia vääntöjä.
– Muistan kerran, kun olimme Hakaa vastaan 4-1-johdossa ja sain aivotärähdyksen. Minut vietiin sairaalaan ja herättyäni kysyin, paljon peli päättyi. Minulle sanottiin, että hävisimme 5-4, Ismail naurahtaa.
– Vuoden 1978 viimeisen kierroksen ottelu Olympiastadionilla jäi myös hyvin mieleen. Katsomossa oli toistakymmentätuhatta katsojaa ja 16-vuotias Pasi Rautiainen iski 2-2-tasoitusmaalin, jolla voitimme mestaruuden.

Pelikentän lisäksi Haka on tehnyt vaikutuksen legendaan muillakin tavoin.
– Olen aina tykännyt myös Hakan peliasusta. Siinä on paljon samaa kuin Saksan maajoukkueen peliasussa. Valkomustassa on jotain tyylikästä. Hakassa on hieno kulttuuri ja se on hyvin syvällä. Toivottavasti Haka pitää paikkansa Ykkösessä ja palaa sitten mahdollisimman nopeasti takaisin Veikkausliigaan.

Ismailin ja Olli Huttusen tiet ovat kohdanneet useaan otteeseen sekä pelikentällä että sen ulkopuolella. Peliuralla molemmat edustivat samanaikaisesti Suomea A-maajoukkueessa. Ismail oli ehtinyt jo olla maajoukkueen mukana pari vuotta, kun parikymppinen Huttunen nousi mukaan maajoukkueryhmään.
– ”Oka” oli silloin vielä nuori juniori, mutta hän oli hyvin määrätietoinen. Ei hän paljon vitsiä heittänyt ja se oli ihan ymmärrettävää. Silloin alkoi olla enemmän pelaajia ulkomailla ja heitä alkoi nousta esiin. Kuuselan Mara toi lopullisesti vaatimustason joukkueeseen ja hän sanoi, että kun treenaamme oikein, niin pärjäämme ja ihan hyvinhän silloin pärjättiin.

Kaksikon tiet ovat kohdanneet myös pelikentän ulkopuolella valmennuksen parissa.
– Olimme ”Okan” kanssa vuonna 1996 samalla valmentajakurssilla eikä ollut suuri yllätys, että hän oli kurssin priimus. Jälkeenpäin olen muistellut, että sen jälkeen, kun Keke (Armstrong) lähti Hakasta, Oka tuli minulle Veikkausliigan päätöstilaisuudessa juttelemaan, että mitä hän nyt tekee. Sanoin, että sinusta tulee varmaan Hakan uusi päävalmentaja, muttei hän uskonut siihen. Sittenhän Oka valmensi Hakan aina mestaruuteen saakka. Hän on hyvin määrätietoinen, mutta kyllä häneltä löytyy myös pilkettä silmäkulmasta. Pelaajana hän syntyi ehkä 20 vuotta liian aikaisin ja hän pelaisi siellä missä Hradecky nykyään, Ismail viittaa Bundesliigassa pelaavaan A-maajoukkueen ykkösvahti Lukas Hradeckyyn.

Ismail on mukana tähdittämässä Oll Stars –ottelua, joka pelataan ennen Hakan ja JJK:n välistä Ykkösen ottelua. Ismail vinkkaa, että legendojen kikkoja kannattaa tulla Tehtikselle väijymään kello 13.00 alkaen.
– Kentällä nähdään varmasti taituruutta ja tekniikkaa, joista nykysukupolvenkin pelaajat voivat oppia jotain. Tempon kanssa saattaa olla tosin vähän eri. Viimeksi pelasin Jukka Virtasen juhlaottelussa, kun hänen kenttänsä vihittiin Jämsänkoskella. Taitopuoli on kyllä varmasti vaareilla hallussa, mutta tempo saattaa muistuttaa enemmän pitkän matkan maratonia.

Ismail toimii nykyään kontiolahtelaisen Lehmon Pallon valmennustoiminnassa ohjaten muun muassa tulevia jalkapallotähtiä. Ismail on myös pyyhkinyt pölyt pois omista nappiksistaan hiljattain ja tähtää ensi vuoden 60-vuotiaiden SM-kisoihin.
– Aika vähän tulee nykyään pelattua, kun energiaa kuluu niin paljon valmentamiseen. Kun useita tunteja pyörii lasten kanssa päivässä, niin se syö voimavaroja. Aloitin kuitenkin hieman pelaamaan parisen viikkoa sitten. Täytän tammikuussa 60 vuotta ja tavoitteena on voittaa 60-vuotiaiden Suomen mestaruus. Syötöt löytävät vielä hyvin perille, mutta ainoa harmi on, kun näkee pelaajan vapaana 40 metrin päässä, niin vatsalihaksissa ei ole enää niin paljon voimaa, että pallo lentäisi loppuun saakka, vaan se jää puoleenväliin. Pallo ei lennä ihan samalla tavalla kuin ajatuksissa, Ismail hymähtää.

Ismailin ja muiden legendojen otteita voi tulla ihastelemaan Tehtaan kentälle lauantaina 15.10. kello 13.00 alkaen. Kello 15.00 alkaa Hakan kauden viimeinen kotiottelu JJK:ta vastaan ja ottelun jälkeen Paviljongissa alkavat päätösjuhlat.

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT