Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Anton Lepola haluaa menestyä Hakan kanssa – ”Haka on nälkäinen, työteliäs ja kurinalainen”

Anton Lepola, 26, tuli vahvistamaan FC Hakan maalivahtiosastoa kauden alla. Lepola tuo kovaa kilpailua maalivahtiosastolle sekä vahvistaa Hakan pukukopin laajenevaa Turun osastoa.

Lepola aloitti jalkapallon yhdeksänvuotiaana kaupunginosajoukkueessa, jonka jälkeen hän siirtyi 12-vuotiaana TPS:n junioreihin.

Hän pelasi jalkapallon ohella myös jääkiekko, mutta lopulta nurmikko veti jäätä pidemmän korren.

– 12-vuotiaana piti alkaa tehdä valintoja lajien suhteen ja valitsin jalkapallon. Olin siinä parempi. Kymmenvuotiaana löysin maalivahdin paikan ja pääsin kaupungin joukkueeseen. Pallot jäivät paremmin kiinni kuin perus pakkina pelaaminen jääkiekossa, Lepola avaa lajivalintansa taustoja.

Lepola kävi TPS:n junioriputken aina edustukseen saakka, mutta läpimurto TPS:n edustuksessa jäi tekemättä.

– Vähän roikuin siinä TPS:n mukana, mutta ovi pelaamisen suhteen oli kiinni. Tarvitsin minuutteja, joten menin Kakkoseen pelaamaan SalPan joukkueeseen.

SalPassa näytöt olivat sen verran vahvoja, että Veikkausliigajoukkue IFK Mariehamnin kiinnostus heräsi.

– Minulla loppui SalPan kanssa kausi ja Maarianhaminasta soitettiin, että tulisinko harjoittelemaan heidän kanssaan loppukaudeksi. Samalla teimme loppukauden kattavan sopimuksen ja lisäksi vielä seuraavasta kaudesta. Se tuli aika puskista nousta Kakkosesta suoraan Veikkausliigajoukkueeseen. Se oli ehdottomasti käänteentekevä hetki urallani.

Ammattilaiseksi Ahvenanmaalla

Muutto Ahvenanmaalle oli Lepolalle hyppy tuntemattomuuteen, mutta ratkaisu, joka kannatti.

– Olin siihen saakka asunut kotona ja sitten hyppäsin suoraan syvään päätyyn mennessäni Maarianhaminaan. Ruotsini ei ollut mitenkään erityisen vahvaa ja se oli vähän hyppy tuntemattomaan.

– Vähän jännitti miten siellä pärjään, kun joukkueessa ruotsi oli ykköskieli, sitten englanti ja lopulta vasta suomi. Ahvenanmaalla ei muutenkaan juuri suomea puhuta. Kyllä siinä sanastoa tarttui matkan varrella ja kävin myös kursseja, että kyllä siinä oppi samalla kieltä ihan hyvin. Nyt se on vähän ruosteessa taas, kun ei ole pitkään aikaan käyttänyt. Se oli hyvä paikka pelata ja antoi minulle paljon, Lepola muistelee aikaansa saarella.

Läpimurto Kotkassa

IFK Mariehamnissa Lepola sai myös tulikasteensa Veikkausliigassa pelaten kaudella 2018 seitsemän ottelua. Samalla IFK:ssa alkoi vahvistua ajatus jalkapalloammattilaisuudessa.

– Ammattilaisuus oli tavoitteeni ja siirto IFK Mariehamniin oli sellainen konkreettinen iso askel siihen suuntaan. Siellä sai täysin keskittyä jalkapalloon.

IFK-vuoden jälkeen Lepola palasi TPS:aan yhdeksi kaudeksi ennen kuin lopullinen läpimurto tapahtui Ykkösessä KTP:n paidassa. Lepola otti heti ykkösvahdin paikan ja valittiin kauden päätteeksi Ykkösen parhaaksi maalivahdiksi, kun KTP nousi Veikkausliigaan.

Kotkassa Lepola pelasi kolme edelliskautta toimien joukkueensa kiistattomana ykköstorjujana.

– Kotka on jalkapallokaupunki ja sellainen vähän pienempi paikkakunta kuten Valkeakoskikin. Siellä sai yleisöstä kuulla, jos pelit menivät hyvin tai huonosti. Se oli minulle tärkeä aika, kun sain aloittaa puhtaalta pöydältä ykkösvahtina. Löin silloin isosti läpi ja sekin oli sellainen käänteentekevä hetki urallani.

– Kotkalla tulee aina olemaan iso merkitys itselleni ja siellä oli hyvä pelata ja paikasta tuli minulle tosi tärkeä. Pelasin siellä kolme vahvaa kautta.

Valinta Ykkösen parhaaksi maalivahdiksi lämmitti myös mieltä.

– Onhan se kiva saada henkilökohtaisiakin palkintoja, mutta tärkeintä oli silloin nousumme. Oli vain bonus saada tunnustus hyvästä työstä. Liigakarsintojen voittaminen oli se isoin juttu kuitenkin.

KTP nousi kauden 2020 päätteeksi Veikkausliigaan voitettuaan liigakarsinnoissa Lepolan kasvattajaseura TPS:n. Kotkassa pelattu ensimmäinen osaottelu päättyi maalittomaan tasapeliin ja nousu varmistui Turussa vierasmaalisäännöllä pelin päättyessä 1-1.

– Se oli aikamoinen viikko ja iso painekattila. Tavoitteemme oli tietenkin nousta, mutta TPS oli ennakkosuosikki. Seuroilla oli jännitettä ja historiaa eikä sitä mahdollisuutta saanut munata.

– Se oli myös henkilökohtaisesti todella tärkeä onnistuminen, että pystyimme voittamaan ennakkosuosikin noin kovassa paineessa ratkaisuottelun ollessa vielä Veritaksella, stadionilla jossa periaatteessa vartuin jalkapalloilijana. Siellä oli katsomossa perhettä, sukulaisia ja ystäviä. Siitä sai lisää energiaa ja pääsin lopulta juhlimaan nousua, Lepola muistelee ensimmäistä nousua.

KTP:n vierailu Veikkausliigassa jäi kuitenkin ranskalaiseksi, kun seuraavalla kaudella edessä oli jälleen putoaminen Ykköseen.

– Putoaminen on tietenkin kova isku ja henkisesti raskasta. Aina kaikki ei mene hyvin tai suunnitelmien mukaan, vaan on opittava myös vastoinkäymisistä. Henkilökohtaisesti se oli kuitenkin varmasti paras kauteni ja pelasin parasta peliäni. Sen jälkeen ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin pelata Veikkausliigassa. Se oli ainoa tavoitteeni.

KTP palasi nopeasti takaisin liigakartalle, kun joukkue nousi viime kauden päätteeksi Ykkösen voittajana suoraan Veikkausliigaan. Lepolan mukaan joukkue pystyi jättämään putoamisen nopeasti taakseen ja siirtämään katseet kohti uutta nousua.

– Meille jäi aika paljon pelaajia siitä pudonneesta joukkueesta ja olimme tosi nälkäisiä. Aloitimme silloin joukkueena uuden prosessin ja kaikki lähti puhtaalta pöydältä. Se helpotti kauteen lähdettäessä, että oli vain yksi tavoite, joten siihen oli helppo motivoitua.

Lepola torjui KTP:ssä kolme kautta ollen jokaisena joukkueensa kiistaton ykkösvahti. Viime kauden päätteeksi jatkosopimusta ei kuitenkaan tarjottu.

– Asiat muuttuvat eikä minulle nähty tarvetta. Minulla ei ollut siihen paljon sanottavaa. Vuodet vierii eikä siinä ole mitään sen kummallisempaa ja tällaiset asiat kuuluvat jalkapalloon. Olen kiitollinen niistä vuosista mitä vietin Kotkassa eikä minulla jäänyt sinne mitään hampaankoloon. Siirrot ovat osa tätä elämää.

Turku ottaa jalansijaa Hakan kopissa

Lepola oli pitkään vapailla markkinoilla ennen kuin Haka nappasi hänet riveihinsä juuri kauden kynnyksellä.

– Siinä oli molemminpuolista kiinnostusta. Tavoitteenani oli päästä pelaamaan Veikkausliigaan, Haka osoitti kiinnostusta ja pääsimme nopeasti yhteisymmärrykseen. Olen monta vuotta saanut seurata läheltä Hakaa pelikentän puolelta ja täällä on nousujohteinen prosessi menossa ja mielenkiintoinen paikka siinä mielessä. Tämä tuntui sopivalta ja houkuttelevalta paikalta tulla mukaan.

Pelaajana hän onnistui hyvin Hakaa vastaan, sillä kaudella 2021 Veikkausliigassa hän nollasi Hakan molemmissa pelaamissaan otteluissa.

– Taisin silloin edellisellä liigakaudella pitää nollat molemmissa peleissä Hakaa vastaan. Haka jäi mieleen yhtenäisenä ja kurinalaisena joukkueena. Se oli aina tosi vaarallinen ja pelissä näkyi niitä elementtejä mistä nyt on saatu menestystä rakennettua.

Tällä kertaa Lepolan ei tarvinnut hypätä täysin syvään päätyyn, sillä joukkueessa oli tuttuja niin pelaajistossa kuin valmennuksessa.

– Ossi (Virta) valmensi minua ensimmäisen vuoden Kotkassa. Sitten Niklaksen (Friberg) kanssa pelasin Tepsissä ja pyörimme muutenkin samoissa kaveriporukoissa. Aten (Sihvonen) kanssa pelasin TPS:n junioriputken läpi ja olemme olleet hänen kanssaan ystäviä jo pitkään. Muutenkin joukkueessa oli tuttuja pelaajia.

Friberg toimi pitkään yksinäisenä Turun murteen puolestapuhujana Hakan kopissa, mutta viime kaudella hän sai aisaparikseen Sihvosen ja tällä kaudella turkua puhuvien määrä kasvoi kahdella Lepolan ja Ryan Mahutan liittyessä seuraan.

– Alkavat valtasuhteet muuttua kopissa, Lepola naurahtaa.

Sopeutuminen sujunut hyvin

Lepola teki Hakan kanssa sopimuksen vasta pari viikkoa sitten, mutta on päässyt nopeasti asettumaan aloilleen.

– Aikamoista kiirettä tässä on pitänyt ja paljon on uusia asioita tullut, mutta hiljalleen olen päässyt asettumaan ja ymmärtämään. Hyvin on mennyt tähän asti.

Pelaajana Lepola kuvaa itseään aktiiviseksi.

– Olen aika kokonaisvaltainen maalivahti. Yritän johtaa treeneissä ja peleissä omalla esimerkilläni ja vaikuttaa muihin sekä olemaan paras versio itsestäni. Tykkään puhua paljon kentällä.

Pelikentän ulkopuolella Lepolasta kuoriutuu seesteisempi versio.

– Kentän ulkopuolella olen aika rauhallinen, mutta pelikentällä saatan olla välillä impulsiivinen. Vähän on kaksi puolta.

– Vapaa-ajalla tulee oltua tyttöystävän kanssa, luettua kirjoja, pelattua pleikkaa ja golfatessa. Sellaista tavanomaista nuoren aikuisen elämää.

Lepola muutti Valkeakoskelle ja ensivaikutelma uudesta kotikaupungista on positiivinen.

– Ihan hyvältä vaikuttaa mitä tässä olen vähän ehtinyt tutustua. Hiljalleen paikat alkavat tulla tutuiksi. Kenttä on vieressä, kaikkialle on lyhyt matka eikä mitään valittamista ole. Odotellaan vielä mitä kesä tuo tullessaan.

Hyvä kilpailutilanne

Lepola taistelee Hakan ykkösvahdin viitasta Aatu Hakalan kanssa ja kuvailee kaksikon kilpailutilannetta hyväksi.

– Varmasti molemmat pystyvät oppimaan toiselta jotain, sillä olemme vähän erityylisiä maalivahteja. Pystymme varmasti jakamaan hieman ajatuksia pelaamisesta puolin ja toisin.

– Meillä on hyvä ja mielenkiintoinen tilanne. Lähden varmasti ensisijaisesti haastajan roolista, joka on itselleni uusi tilanne muutaman vuoden jälkeen, mutta se myös edesauttaa kasvamaan pelaajana. Totta kai haluan pelata mahdollisimman paljon, mutta peliaika pitää ansaita kovan työn kautta.

Veikkausliigan kausi käynnistyy keskiviikkona ja Lepolan mukaan Hakalla on iskukykyinen joukkue myös tällä kaudella.

– Haka on nälkäinen, työteliäs ja kurinalainen joukkue. Meillä on nuorempia pelaajia ja lisäksi kokeneempia, joten meillä on hyvä sekoitus. Meillä on myös monipuolisia pelaajia, Lepola kuvailee valkopaitojen tämän kauden ryhmää.

Viime kauden menestyksen jälkeen Haka lähtee tulevaan kauteen korkein odotuksin.

– Viime kaudella Haka oli neljäs ja nappasi lisäksi paikan eurokentillä. Se on oikea suunta ja näkisin, että kaiken mennessä nappiin, paikka kolmen joukossa on mahdollinen. Sen takia töitä tehdään, että voitetaan.

FC Hakan kausi käynnistyy keskiviikkona SJK:n vieraana. Ensimmäisestä kotiottelusta Suomen kauneimmalla, Tehtaan kentällä päästään nauttimaan perjantaina 14.4. klo 18.00 alkavassa ottelussa AC Oulua vastaan.

Lipunmyynti kotiavaukseen on alkanut. Lue lisää lipunmyynnistä ja ottelujärjestelyistä täältä.

Kuvat: Esa Heritty ja Kati Ojala

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT