Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

(19)34 kysymystä: Mikko Aaltonen

Hakan nettisivujen juttusarjassa vuorollaan joku pelaaja, tai muu seuran lähellä oleva henkilö, vastaa Hakan perustamisvuoden mukaisesti (19)34:n kysymykseen aiheesta ja aiheen vierestä. Nyt vuorossa on ottelukuuluttaja Mikko Aaltonen.

1. Edellinen haastateltava Aki Sihvonen haluaa tietää onko sinulla jotain erityisiä rituaaleja, joilla valmistaudut selostuksiin/kuulutuksiin?
– Mitään kovin erityistä ei ole. Selostuksissa hirvittävä määrä taustojen penkomista ennen itse ottelua, jotta on jotain järkevää sanottavaa silloinkin, kun peli ei ole käynnissä kaukalossa tai kentällä. Yksi tärkeä asia on ulkomaalaispelaajien nimien lausumisen opettelu. Se olisi äärimmäisen epäkohteliasta ja ammattitaidotonta vedellä nimet miten sattuu.

2. Miksi sana makea on esiintynyt jokaisen aikaisemman haastateltavan vastauksissa?
– Luulisin, että sen unohtamalla pääsee osallistumaan joukkueen sakkokassan kartuttamiseen. Sen tarkempaa alkuperää en ole onnistunut päättelemään.

3. Suurin saamasi kala?
– 9,8 kg hauki vuosia sitten. Nyt alkaisi olemaan jo vähitellen aika siirtyä tuon ennätyksen kanssa uudelle kymmenluvulle. Ehkä jo tänä syksynä…

4. Miten Hakan kannattamisesi sai alkunsa?
– Kyllä se ihan verenperintönä tulee. Äiti on Koskista kotoisin ja kannattanut Hakaa ja mäkin ehdin syntymään Koskissa. Sen lisäksi enoni pelasi Hakassa A-nuoriin saakka. Oma vaikutuksensa on varmaan silläkin, että pelaajaksi futiksen pariin minut houkutteli aikanaan Haka-legenda Reide Vuorinen. Lopullinen sinetti kannattamiselle tuli junnuvuosina Hämeenlinnassa, minne kaksi parasta kaveriani olivat muuttaneet Helsingistä ja olivat tietenkin HJK:n miehiä. Mä pidin sitten pihapeleissä Hakan puolia. Samalla lyötiin sinetti sille, että HJK on se rakkain vihollinen edelleen. Niitä tunteikkaita ja katkeransuloisia Klassikoita väännettiin takapihan kentillä tuhansia.

5. Paras Haka-muistosi vuosien varrelta?
– Ihan täysin mahdotonta nimetä yhtä ainakaan suoraan tältä istumalta. Ensimmäinen minun elinaikanani voitettu mestaruus vuonna 1995 oli todella kova juttu, kun pääsin paukuttelemaan ensimmäistä kertaa henkseleitäni edellä mainituille ystävilleni. Vuoden 1999 kultajuhlat Tehtiksen ennätysyleisön edessä oli myös makea tapahtuma, samoin Klubin mestaruusjuhlien pilaaminen Helsingissä 2001. Todella monta hienoa vierasreissua on myös tehty sekä Hakapeliittojen kanssa että muillakin porukoilla. Niissä yksi mieleenpainuvimmista tapahtumista oli Antti Hynysen syöksyminen tuulettamaan maaliaan kannattajien sekaan Saviniemessä. Siinä oli roppakaupalla aitoa tunnetta niin kentällä kuin katsomossakin ja edelleen menee kylmät väreet, kun tuota muistelee. Jos nyt yksi muisto pitää valita, niin olkoot se tuo 1995 mestaruus. Huomenna vastaus saattaisi olla joku toinen.

6. Hakan faniryhmä Hakapeliitat on matkustanut joukkueen mukana ympäri Suomea kauden aikana. Miltä näyttää Hakapeliittojen tulevaisuus?
– Hyvinkin valoisalta. Ydinryhmä on erittäin innokas ja ideoita täynnä. Kymmenkunta vakiokasvoa lisää katsomoon ja N-katsomon väkimäärä räjähtää hyvällä tavalla käsiin.

7. Pisin vierasmatka, jonka olet matkustanut Hakan peliä varten?
– Taitaa olla sekä matkallisesti että ajallisesti Rovaniemi syksyllä 2008. Yöjunalla Rolloon ja matsin jälkeen (voitto tietenkin) yöjunalla takaisin etelään. Omalla autolla pisin on varmaankin joku Lahdesta ajettu Pietarsaaren reissu.

8. Mikä on hienoin näkemäsi tifo ja missä?
– Oiskohan se TPS-kannattajien tekemä, koko Veritaksen päädyn peittänyt tifo jossain Turun derbyssä. Mä sanon sen.

9. Hakan kuuluttajan tehtävät vaihtuivat äskettäin Ilveksen otteluiden selostamiseen. Miltä tuntuu Tappara-fanina selostaa Ilveksen otteluita?
– Tämä kysymys vaatii jo itsessään vähän tarkennuksia. Ilveksen kiekkomatsien selostukset tulivat kuuluttajahommien rinnalle. Nyt loppukaudesta en enää Tehtikselle matseihin pääse päällekkäisyyksien takia, mutta ensi kesänä mölyän Tehtiksen kaiuttimissa taas vanhaan tapaan. Onneksi oppi-isäni, emeritus-kuuluttaja Pertti Kokkonen suostui vielä tarttumaan mikkiin tuurauskeikkojen ajaksi. Eikä minusta kyllä Tappara-fania saa mitenkään päin katsottuna. Noin muuten nuo kiekkoselostukset ovat olleet aivan sikamaisen huikeaa hommaa ja iso askel kohti sen unelman toteutumista, että pääsisin vielä joskus selostamaan futiksen MM-finaalia, tai jotain muuta yhtä merkittävää urheilutapahtumaa, kuten Hakan liiganousun, tai seuraavan Suomen mestaruuden ratkaisevaa ottelua.

10. Mikä selostajan hommissa viehättää eniten?
– Kaipa se on se tunnelman luominen ja sen välittäminen kuulijoille tai katsojille. Jotenkin tuo on ollut aina mulle sellainen luonteva tapa seurata urheilua. Olin jo pikkupoikana se, joka selosti aina pihapelienkin tapahtumat ääneen.

11. Onko sinulla selostajaesikuvaa?
– Montakin, mutta ykkösenä on Tuomas Virkkunen. Virkkusen selostamisesta paistaa täydellisesti läpi se intohimo ja rakkaus lajiin, mikä siellä takana on.

12. Pahin mokasi selostajana?
– Vielä ei mitään ihan lööppi-tason mokaa ole tullut. Ilveksen viime matsissa naapuriradiokanavan selostaja tuli kyselemään ennakkostudion aikana lausumisohjeita Ilveksen pelaajien vierasperäisiin nimiin ja silloin unohdin sulkea mikin. Tulipahan kuulijoillekin sitten selväksi miten Dane Byers, Blake Kessel ja Marcus Fagerudd lausutaan. Kuulutushommissa pahin moka on kevään MuSa-matsista Suomen Cupissa. Viisi minuuttia ennen loppua kuulutin 2-0-johdossa, että jälkipelit alkaa Paviljongissa noin kymmenen minuutin kuluttua. Siitä parin minuutin päästä peli oli 2-2 ja jälkipelien alku viivästyi melkein tunnin jatkoajan ja pilkkujen takia. Onneksi Saku pelasti kopeillaan mut sen suuremmalta häpeältä ja jatkopaikka irtosi.

13. Olet aikaisemmin ollut ahkera juoksun harrastaja. Miltä juoksu maistuu nykyisin?
– Vähän paremmalta taas nykyään. Reilu vuosi sitten keskeytin Helsinki City Marathonin ja päätin, että en enää ikinä pakota itseäni lenkille. Silloin juoksu maistui niin puulle jo treenikaudella, että ajatuskin juoksemisesta alkoi oksettamaan. Starttasin kuitenkin maratonille, kun kerran olin työpaikalta juoksujoukkueen kasannut edellisvuoden tapaan. 15 kilometrin kohdalla tiesin, että maaliin en juokse ja seuraavat 10 kilometriä valmistauduin vain henkisesti siihen, että joudun sen juoksun keskeyttämään. Nyt vuoden tauon jälkeen on taas ihan kiva lähteä lenkille.

14. Kuka on seuraava Hakan pelaaja A-maajoukkueessa?
– Juho ja Niilo pelaavat ainakin Huuhkajissa tulevaisuudessa. Veikataan, että Juho ehtii ensin.

15. Koska Suomen A-maajoukkue pääsee lopputurnaukseen?
– Seuraavista karsinnoista. Tätä mieltä olen ollut siitä asti, kun futista aloin pikkupoikana seuraamaan…

16. Kokoa oma Dream Team Hakan entisistä ja nykyisistä pelaajista?
– Jaahas. Tämä on sellainen kysymys, johon on hyviä vaihtoehtoja todella paljon. Yritetään nyt kuitenkin jotain. Maaliin isketään Mikko Vilmunen. Ei välttämättä Hakan kaikkien aikojen paras maalivahti, vaikka erittäin hyvä olikin. Vilmunen ymmärsi kuitenkin täydellisellä tavalla kannattajien merkityksen seuralle. Hieno mies niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Puolustuslinjassa pakkeina itseoikeutetusti Jape Mattila ja Kapteeni Kangaskorpi. Toppareina Pirttijoki – Parviainen. Bati Parviainen on viimeinen pelaaja maailmassa, jolle olisin suonut kohtaloksi nähdyn kaltaisen polvivammahelvetin.  Keskikentän pohjalle Lasu Karjalainen niittämään vastustajia ja Niilo Mäenpää rakentamaan peliä. Laitureiksi Antti Hynynen ja Mikko Manninen. Vallu Popovitch maestroksi kymppipaikalle ja Tehtiksen lehtereillä harmillisen aliarvostettu Kalle Multanen piikkiin iskemään ennätykset uusiksi.

17. Kaikkien aikojen Haka-pelaaja?
– Maalivahtina tekisi mieli sanoa Oka Huttunen, mutta kyllä se Vallu niin ylivoimainen tekijä oli omalla tontillaan, että pakko se Vallu on tähän nimetä.

18. Missä näet Hakan viiden vuoden kuluessa?
– Toivottavasti Veikkausliigassa. Sarjatasoa tärkeämpää on kuitenkin se, että viiden vuoden päästä Haka olisi taloudellisesti niin terveessä tilassa, ettei joka syksy tarvitsisi pelätä sitä onko mulla aamulla enää seuraa, jota kannattaa.

19. Jos Haka olisi elokuva, mikä elokuva se olisi?
– Kummisetä-trilogia. Rikollisen tyylikäs ja perinteinen klassikko. Tarina kertoo, että Marlon Brando valmistautui rooliinsa seuraamalla maailman kovinta äijää, eli Olli Paasiota.

20. Valitse yksi Suomessa pelaava vahvistus Hakaan. Kuka ja miksi?
– Hmmm. Mä voisin ottaa vaikkapa Akseli Pelvaksen Multaselle kärkipariksi. Pelvas on tehnyt vuosien varrella niin monta maalia Hakan häkkiin, että nyt alkaa olla takaisinmaksun aika.

21. Mistä levystä et luopuisi mistään hinnasta levykokoelmassasi?
– Tuo koko kokoelma on mulle kokonaisuutena niin tärkeä juttu, että myykööt perikunta sen sitten aikanaan, jos niikseen tulee. Jos yksi levy pitää valita, niin olkoot se vaikka Turisas-nimisen metallibändin ensimmäinen EP. Ostin sen bändin sittemmin jättäneeltä Antti Ventolalta 10 markalla Hämeenlinnan Lyseon lukion pihalla joskus vuosituhannen vaihteen tienoilla. Sen levyn arvo on fanien piireissä nykyään aika kova, koska niitä ei montaa kappaletta ole maailmaan painettu ja bändi on kuitenkin breikannut metallipiireissä maailmanlaajuisesti aika kovaa.

22. Tehtaan kenttä vaihtui viime kauden jälkeen tekonurmeen. Omat ajatuksesi tästä muutoksesta?
– Pakko suorittaa kevyttä itsesensuuria, että tämän mielipiteen voi julkaista. Sanotaan, että ymmärrän syyt ratkaisun takana, mutta vaikea mun on silti sitä ratkaisua hyväksyä. Maailman kauneimmalta stadionilta katosi jotain, minkä arvoa ei rahassa voi mitata, samalla hetkellä, kun nurmi lyötiin rullalle muovimaton tieltä. En keksi tekonurmikentästä mitään muuta hyvää sanottavaa kuin sen, että se ei onneksi ole hiekkakenttä.

23. Haka on menestynyt hyvin Suomen Cupissa vuosien varrella ja Suomen Cupin finaali pelataan tänä vuonna synnyinsijoillaan Tehtiksellä. Kumpi voittaa, Inter vai IFK Mariehamn?

– Vastaan tähän vasta finaalin jälkeen, mutta oikea joukkue sen voitti. Mä en ole koskaan oikein välittänyt Interistä. Ja muutenkin olen aina loppuun saakka kyläseurojen puolella.

24. Käytkö katsomassa muita Veikkausliiga- ja ykkösdivisioonan otteluita Hakan otteluiden lisäksi?
– Aika vähiin ne ovat viime vuosina jääneet, vaikka mieli tekisi käydä. Sen jälkeen, kun lapset syntyivät, olen yrittänyt maksimoida kotona käyttämäni vapaa-ajan, joten katsomossa istuminen on jäänyt vähemmälle. Seuraan kuitenkin futista niin paljon kuin suinkin vain ehdin.

25. Tampere on nykyinen kotikaupunkisi, miltä Manse vaikuttaa?
– Eihän tämä mikään Valkeakoski ole, mutta menettelee paremman puutteessa.

26. Tamperelaisjoukkueista Ilves vai TamU?
– Ilves vie 100-0.

27. Maistuuko mustamakkara?
– Hyvin maistuu. Tosin ilman puolukkahilloa.

28. Sedun aikaisesta Hakasta puhuttiin paljon mediassa. Mitä mieltä Sedun aikakaudesta Hakan johdossa?
– Kovin ristiriitaiset fiilikset. Kiitokset Tehtiksen kuntoonlaittamisesta, markkinointi-ideoiden tuulettamisesta ja itsensä likoonlaittamisesta. Kiitos myös siitä, että suostui kuittaamaan Hakan nimissä tuhlaamansa rahakasan omiksi luottotappioikseen, eikä vetänyt Hakaa konkurssiin. Kolikon kääntöpuolella on sitten seuralegendojen, kuten Oka Huttusen ja Vallu Popovitchin, täysin pöyristyttävä kohtelu ja muutenkin täysin järjetön pelaajapolitiikka. Vallun paidanjäädytysseremonia oli irvokkain tilaisuus missä olen ollut läsnä. Sedu yritti johtaa futisseuraa kuin yökerhoa ja se ei toiminut kunnolla missään vaiheessa. Malttia olisi vaadittu rutkasti enemmän. Summa summarum: Hyvä, että Sedu lähti mukaan, mutta vielä parempi, että lähti pois.

29. Osaako Mikko Aaltonen itse pelata jalkapalloa?
– Omissa kuvitelmissani olen uuden ajan Walter Zenga, mutta kentällä se pelaaminen on nykyään aika koomista ja kankeaa könyämistä. Kutosessa pallot tarttuvat vielä siihen malliin, että häpeään ei tarvitse kuolla, mutta sen ylemmäksi ei ole kyllä mitään asiaa. Eikä kyllä halujakaan. Pääasia, että saa pelata. Kunniamaininta vielä jokaiselle kenttäpelaajalle. Pienen olkapäävamman takia en pystynyt pelaamaan maalissa pari kautta sitten yhdessä ottelussa, vaan heitin tuurauskeikan kentän puolella keskikentän vasemmalla laidalla. Se oli aivan käsittämättömän vaikeaa touhua. Pää yritti kertoa lopulle kropalle koko ajan, että mitä pitää tehdä, mutta kun se kroppa ei totellut alkuunkaan. Olin pelkkä pujottelukeppi siellä kentällä.

30. Suomen talous kyntää nyt syvällä. Omia kehitysehdotuksia hallitukselle?
– En mä tiedä auttaisiko tämäkään, mutta nyt kun on kokeiltu pidemmän aikaa kiristyksiä ja leikkauksia, eikä valmista tunnu tulevan, niin voitaisiin koittaa vaikka vaihtoehtoisesti verohelpotuksia ja muita elvyttäviä toimenpiteitä. Vaikeita juttuja joka tapauksessa ja kaikesta huolimatta mä ainakin annan arvon kansanedustajien ja ministereiden työlle. Ei ole takuuvarmasti helppoa hommaa.

31. Suosikkijoukkue ulkomailta?
– Jostain syystä Blackburn Roversia olen seurannut tarkemmalla silmällä vuosien varrella. Tosin vanhemmiten olen keskittynyt enemmän ja enemmän pelkästään kotimaiseen futikseen. En osaisi nimetä Roversin avauskokoonpanoa Championshipin seuraavalle kierrokselle.

32. Ruotsin vai Tallinnan risteily?
– Ruotsi

33. Klubikeikka vai festivaalit?
– Klubikeikka aivan ehdottomasti.

34. Keksi kysymys seuraavalle haastateltavalle eli puheenjohtaja Marko Laaksoselle.
– Mikä on parasta Lahdessa Paavolan Citymarketin lisäksi?

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT