Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Omat junnut ottaneet paikan Hakan kokoonpanossa

Viime aikojen myllerryksessä on unohtunut, että Hakan kokoonpanossa on koko ajan pelannut omia kasvatteja. Jarno Mattila on jo pari kautta kuulunut luottopelaajiin.

Tällä kaudella Jaakko Juuti ja Kalle Multanen ovat taistelleet itselleen kunnon roolin. Heinäkuussa Haka teki sopimuksen maalivahti Markus Koljanderin kanssa, joka myös on Hakan omia junnuja.

Sekä Mattila että Juuti ovat pelanneet 14 pelissä, kun Hakalla on 17 peliä pelattuna.

– Peliaikaa on tullut ihan hyvin, mutta tehoja tarvitaan lisää, oli pelipaikka sitten puolustaja tai keskikenttä, Juuti tunnustaa FC Haka junioreiden haastattelussa.

Multanen on pelannut kymmenessä pelissä. Hän on onnistunut maalinteossa – kertaalleen. Mutta riittääkö se valmentaja Sami Ristilälle, joka Hakan paidassa pommitti 10 maalia kausina 2003 ja 2004?

– ”Risu” kertoo, jos on tehnyt kentällä oikeita ratkaisuja ja kannustaa jatkamaan samalla tavalla. Se on tullut myös huomattua, että vaatimattoman suorituksen jälkeen olen kuulemma tehnyt hyviä juoksuja, Multanen paljasta.

Myös Juuti myönsi Ristilän pitäneen omiensa puolta, kun joukkuetta on lyöty vähän joka puolelta.

– (”Risu” on) korostanut minulle, että uskalla pelata futista ja pelaa omilla vahvuuksilla. Kun olen pelannut huonosti, niin hän on kaivanut hyviä juttuja siitä.

Sekä Juuti että Multanen kertovat kehittyneensä Ristilän valmennuksessa.

– Ohjeet eivät ole olleet sellaisia itsestään selviä asioita, että paikasta pitää tehdä maali tai pallon pitää pysyä omilla. ”Risu” on neuvonut tarkasti, kuinka tietyissä tilanteissa kannattaa toimia, hyökkääjä Multanen kertoo.

– Esimerkiksi minne kannattaa eri paikoista laukoa tai miten palloa pitää suojata.

Laitapuolustajana pääasiassa pelannut Juuti oli samoilla linjoilla.

– ”Risu” on antanut vinkkejä puolustamisessa sijoittumiseen, liikkumiseen, jne. Keskikentällä keskitysten sekä laukausten laatu ja kohde ovat saaneet päähuomion, Juuti selvittää.

Miesten tie Veikkausliigaan kulki varsin erilaista polkua. Yhtä mieltä he ovat siitä, että 18-vuotiaana he olivat pelitaidollisesti lähimpänä vaadittavaa tasoa.

Haka-legenda Janne Salli on todennut, että taktisia asioita opetetaan liian vähän junioreissa.

– Totta. Viimeistään B-junioreissa pitäisi alkaa enemmän ja enemmän keskittyä kunnolla myös taktiseen puoleen, Juuti miettii.

Hyökkääjä Multanen oli kerrankin laitapuolustajan kanssa samaa mieltä.

– Kyllä se niin taitaa olla. Jos juniorin taktista osaamista on se, että pallo lyödään heti kulmalippua kohti, niin jossain on silloin puutetta. Valmentajien pitäisi opettaa junnuille paljon enemmän, kuinka erilaisissa tilanteissa kuuluisi toimia, Kalle kritisoi.

Nuorilla miehillä Hakan juniorivuodet ovat vielä tuoreena muistissa. Kommentista päätellen ”Kibe” Multasen muistelmat tulevat aikanaan olemaan mielenkiintoista luettavaa.

– Yksittäisenä muistona ehdottomasti viimeisen B-vuoden reissu Meksikoon. Vaikka pelillisesti se reissu ei aivan putkeen mennytkään, niin paljon hauskoja tilanteita kuitenkin tapahtui, ”Kibe” tunnustaa.

– Täytyy myös mainita viimeinen vuosi A:ssa. Meillä oli aivan huikea porukka kasassa, enkä tarkoita välttämättä pelillisesti.

Myös ”Jaskan” paras muisto reissun päältä liittyi Meksikoon. Hän harjoitteli kaksi kuukautta huippujoukkue Cruz Azulissa.

Haastattelu on luettavissa myös FC Hakan junioreiden kotisivuilta.

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT