Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Hakapeliitat tuovat tunnelman katsomoon

Hakan jalkapallon täyttäessä 80 vuotta, on Hakan kannattajaryhmä Hakapeliitat päässyt kahdeksan vuoden ikään. Tehtaan kentän päätykatsomossa huutojansa huutavan ja laulujansa laulavan kannattajaryhmän toiminta alkoi Veikkausliigakauden 2006 kynnyksellä.

– Ryhmä silloisia Hakan B-junioreita pisti homman käyntiin ja aloitti matkan kohti menestystä, kertoo Hakapeliittojen perustajajäseniin lukeutuva Joonas Kallio.

Hakapeliitat ovat toimintansa aikana päässeet juhlimaan Hakan kanssa Veikkausliigan pronssi- ja hopeamitaleita vuosilta 2006 ja 2007. Etenkin kauden 2007 hopea on edelleen tuoreessa muistissa.

– Mestaruuteen ei ollut enää saumaa, mutta voittamalla vieraspelin Vuosaaressa FC Viikinkejä vastaan, varmistuisi hopea. Voitto otettiin Mikko Mannisen ja Janne Mahlakaarron maaleilla ja Vuosaaressa alkaneet juhlat jatkuivat pitkälle Valkeakosken yöhön asti, muistelee Kallio.

Vaikka toiminnan ytimessä olikin aluksi toisensa lähes hiekkalaatikkoikäisistä tuntenut kaveriporukka, on kuka tahansa Hakan kannattaja ollut aina tervetullut mukaan toimintaan. Yksi esimerkki on nykyään Hakan otteluissa kuuluttajana toimiva Mikko Aaltonen.

– Kesällä 2005 Haka–Vålerenga-eurocup-ottelussa ihastelin päätykatsomon toimintaa. Hakan nurkassakin oli jotain orastavaa kannattajatoimintaa, mutta Vålerengan fanit tekivät vaikutuksen. Ajattelin, että haluan olla mukana luomassa Tehtikselle jotain samanlaista, kertoo Aaltonen.

Seuraavana vuonna Aaltonen olikin sitten Hakapeliittojen mukana Tehtiksen päätykatsomossa.

– Talven aikana törmäsin netissä Hakafanien sittemmin jo kuopattuun keskusteluforumiin. Sitä kautta pääsin sisälle porukkaan ja ensihetkestä alkaen koin olevani tervetullut mukaan.

Parhaimmillaan ryhmän koko on laskettu kymmenissä ja ennätys on noin 40-50 välissä eräällä TPS-vierasmatkalla.

– Noin 30 henkeä oli parhaimpina vuosina vakiokävijöiden määrä katsomossa ja sopiville vierasmatkoille jengiä saatettiin saada mukaan enemmänkin, valottaa Kallio.

Toiminnan aloittaneet B-juniorit eivät olleet ainoa juniori-ikäluokka, joka löysi tiensä Hakapeliittojen mukaan. 

– Hakan edustuksessakin esiintyneistä pelaajista ainakin Sasha Popovitch, Mika Jussila, Kalle Multanen, Santeri Lintunen, Jesse Collin, Ville Kauppinen, Mikkis Latosaari, Topi Järvi ja Juuso Salonen ovat kaikki olleet Hakapeliittojen mukana huutamassa jossain vaiheessa, luettelee Kallio.

Mikä sitten on kannattajaryhmän nimen syntytarina? Kalliolla ja Aaltosella on muistikuvat reippaan kahdeksan vuoden taakse.

– Keksimme siellä meidän omalla forumilla nimiehdotuksia, joista sitten äänestettiin paras vaihtoehto voittajaksi. Hakapeliitat oli tietenkin väännös Ruotsin sotaväessä palvelleista, suomalaisista ratsumiehistä, eli Hakkapeliitoista, tietää Kallio.

– Tosin jos oikein muistan, niin Hakapeliitat oli finaalikaksikosta vähemmän ääniä saanut vaihtoehto. Se jäi kuitenkin syystä tai toisesta käyttöön, muistelee Aaltonen. 

Toiminta uuteen vauhtiin

Syystä tai toisesta Hakapeliittojen toiminta hiipui viimeisinä Veikkausliigavuosina enää muutaman henkilön kattavaksi puuhaksi. Onneksi henkitoreissaan rimpuilleelle kannattajaryhmälle löytyi Kallion seuraksi uusia innokkaita puuhamiehiä ja toiminta saatiin jälleen aktiiviseksi.

– Kannattajatoimintaa on herätelty taas parin viime kauden aikana. Kuluvalla kaudella on ollut ilo huomata, että ryhmän pääluku on kasvanut koko ajan, iloitsee Hakaa pikkupojasta asti kannattanut Anssi Ollenberg

Ääntä päätykatsomossa ei kuitenkaan koskaan ole liikaa. Lisää väkeä saa tulla mukaan koska tahansa ikään ja sukupuoleen katsomatta. Ainoa vaatimus on se, että haluaa kannattaa ja tukea Hakaa ja ilmaista sen myös ääneen pelien aikana. 

– Mikä olisikaan parempi hetki hypätä kannattajaryhmän toimintaan mukaan kuin oman rakkaan seuran 80-vuotisjuhlaottelu, kysyy Ollenberg.

Hakapeliitat haluavat olla seuran ja joukkueen tukena niin hyvinä kuin huonoinakin hetkinä.

– Me haluamme olla se 12:s pelaaja, joka antaa Hakan joukkueelle kentällä sen pienen ylimääräisen latauksen, jolla otteluita käännetään voitoiksi. Ne ovat hienoja hetkiä, kun pelaajat tulevat juhlimaan maalia kanssamme tai kiittämään ottelun jälkeen kannustuksesta, kertoo Mikko Koivisto, yksi tuoreemmista Hakapeliittojen puuhamiehistä.

– Kylmät väreet menevät vieläkin, kun muistelee vaikkapa Antti Hynysen syöksyä juhlimaan kannattajien joukkoon Savinimessä kesällä 2009 MYPAn verkkoon tekemänsä maalin jälkeen, jatkaa Aaltonen.

Yhden seuraan liittyvän perinteenkin Hakapeliitat ovat panneet liikkeelle. Kannattajien Vuoden Pelaajalle annettava, edesmenneen Hakapeliitan mukaan nimetty, kiertopalkinto Chopeen Malja on Hakapeliittojen alulle panema perinne.

– Aluksi palkintoon nimensä saava pelaaja äänestettiin Hakapeliittojen kesken, mutta viimeiset kolme äänestystä on järjestetty netissä niin, että kuka tahansa Hakan kannattaja voi siihen osallistua, kertoo Aaltonen.

Kauden lopussa perinteisesti suoritettava äänestys on taas vähitellen ajankohtainen.

– Shane Robinsonilla ja Regi Nooitmeerilla on kaksi nimeä pokaalin jalustassa. Kolmella nimellä pokaalin saa omakseen, joten Regillä on tänä vuonna ensimmäisenä pelaajana mahdollisuus laittaa Hakapeliitat pokaalikauppaan ensi vuotta varten, naurahtaa Aaltonen.

Hakassa koko Hakapeliittojen olemassaolon ajan pelannut Jarno Mattila tietää, mitä äänekäs kannattajaryhmä joukkueelle merkitsee.

– Uskon puhuvani koko joukkueen puolesta, kun sanon, että kannattajaryhmän myötä ottelun tunnelma on entistä parempi. Pelaajille tulee myös omanlaisensa pieni lisäenergia siitä, kun katsomossa on huutava ja laulava, omiaan kannattava kannattajaryhmä. Ja mitä enemmän heitä on, sen parempi tietenkin, kertoo Mattila. 

Seuraava mahdollisuus liittyä Hakapeliittojen mukaan on jo tulevana lauantaina, kun Haka kohtaa 80-vuotisjuhlaottelussaan FC Viikingit. Ottelu alkaa klo 17:00 ja Hakapeliitat löydät tutusta paikastaan, päätykatsomon Paviljongin puoleisesta nurkasta.

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT