Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Hakan taustat pitävät pelaajat kunnossa

Pelaajien takana ovat aina taustahenkilöt ja -valmentajat jotka takaavat pelaajille parhaat mahdolliset olosuhteet harjoitteluun ja pelaamiseen. Myös Hakassa löytyy rautaista osaamista sille saralle.

Joukkueen huoltajana toimiva Timo Järvinen on pitkän linjan hakalainen, joka on ollut toiminnassa mukana jo lähes 25 vuotta. Nyt ”TJ” kantaa vastuuta pelaajien hyvinvoinnista ja varusteista.

– Ensimmäisen kerran tulin Hakan toimintaan mukaan jo vuonna 1990. Malmin Esko pisti minut puun ja kuoren väliin, eikä siinä ollut vaihtoehtoja, TJ valottaa.

– Ensimmäisen vuoden toimin valmentajana C2-junnuissa. Sen jälkeen alkoivat joukkueenjohtajan hommat. Vuosi C1:ssä, sitten vuoteen 1997 B:ssä ja 15 vuotta A:n mukana.

Junioreiden kautta TJ:n taival on vienyt nyt edustusjoukkueen mukaan.

– Edustusjoukkueessa olen ollut nyt kolme vuotta. Huoltaja on titteli, mutta kaikkia hommia teen maan ja taivaan väliltä joukkueen eteen. Ympyrä tässä on sulkeutunut siinä mielessä, että aika monta vuotta isä (Pekka) teki näitä samoja hommia Hakassa.

TJ:n ikimuistoisin hetki liittyy A-juniorivuosiin, kun Haka juhli SM-pronssia.

– Aika monta pelaajaa on silmien edestä vuosien mittaan mennyt. Paras muisto on vuodelta 1998, kun voitimme pronssia A-junnujen kanssa. Se oli ensimmäinen mitalini valtakunnan tasolta ja siinä mielessä arvokkain, muistelee TJ.

Toinen pitkän linjan taustavoima on Kalle Myyrä, joka niin ikään on ehtinyt tehdä montaa eri tehtävää.

– Tulin aikoinani Hakan edustusjoukkueen mukaan samoihin aikoihin kuin Keke Armstrong. Alkuun enemmän hierojan hommia, mutta jatkossa paljon myös huoltajan tehtäviä.

– Pari vuotta olin Sedu Koskisen aikaan pois Hakan toiminnasta, mutta nyt olen taas toista vuotta täysillä mukana. Lääkintäpuolen hommia, pelaajien paikkausta sekä hierontaa, mutta myös paljon muuta. Kaikenlaista apua tässä joukkueelle annetaan.

Intohimoisesti peleihin eläytyvä Myyrä on nähnyt urallaan paljon Hakassa.

– Hakan kanssa olen saavuttanut paljon. On neljä mestaruutta, cupin voittoja ja monta muuta mitalia. Parhaiten on jäänyt mieleen kolmas peräkkäinen mestaruus vuonna 2000. Meillä oli silloin joukkue, jolla ei voinut hävitä. Ringissä taisi olla tuohon aikaan peräti 27 pelaajaa. Etenkin puolustus oli kuin suoraan maajoukkueesta, Kalle hehkuttaa.

Timo Järvinen

Kalle Myyrä 

Pelaajakokemusta maalivahtivalmennuksessa

Hakan maalivahtivalmennuksesta vastaa entinen Haka-vahti Michal Slawuta. Pitkän uran maalin suulla torjunut Slawuta yrittää koulia nyt Saku Pesosesta ja Ville Kauppisesta huippuvahteja.

– Maalivahtivalmentaminen on mukavaa hommaa. Ymmärrän maalivahdin roolin, osaan homman ja tykkään tehdä sitä. Meillä on pari hyvää veskaa, mutta harmi ettei aika riitä ihan kaikkeen omien töiden ohessa.

Slawuta kehuu vuolaasti Hakan maalivahtikaksikkoa.

– Minulla ei ole ollut koskaan mitään ongelmia heidän kanssaan. Olen myös pelannut molempien kanssa samassa joukkueessa ja he ovat hyviä veskoja. Saku on jo hieman kokeneempi maalivahti ja Villestä voi tulla vielä vaikka mitä, jos hän saa pelata ja muutaman kilon enemmän, mutta ne tulevat ajan myötä.

Hakan lisäksi Slawuta on pelannut muun muassa Tanskassa FC Midtjyllandissa, FC Lahdessa sekä Ruotsissa Ljungskilessä. Omasta peliurasta on hyötyä myös maalivahtivalmennuksessa.

– Kirjasta voi aina oppia asioita, mutta tietenkin omasta pelikokemuksesta on apua.

Pelkästään torjumisen lisäksi Slawuta korostaa myös maalivahdin henkisiä ominaisuuksia.

– Korostan paljon mentaaliasioita ja juttelen paljon pelaajien kanssa. Minun mielestäni maalivahdin hommista 80 prosenttia ovat henkisiä ja loput sitten muita asioita. Hyvä asenne on jo puoli voittoa ja tietenkin tuuriakin aina tarvitaan. Tärkeintä on, että maalivahti haluaa oppia eikä siihen voi pakottaa.

Michal Slawuta

Kuntopuoli vankoissa käsissä

Hakan fyysisestä puolesta vastaavat Mikko Vuorela ja Ville Kanerva. Molemmat aloittivat toimissaan viime kaudella ja vastuunaan on pitää pelaajat hyvässä kunnossa.

– Viime vuonna rooli oli vähän erilainen kuin tänä vuonna, mutta hommat ovat maistuneet hyvin. Olemme pyrkineet tekemään vähän yksilöllisempää työtä pelaajien kanssa ja kuntouttaneet loukkaantuneita, Kanerva valottaa.

– On ollut kivaa hommaa. Liikeratoja analysoidaan ja kartoitetaan liikettä ja sellaista työtä mitä fysiot nyt tekevät, Vuorela kertoo.

Molemmat omaavat taustan pelaajina ja Vuorela sai oman peliuransa aikaisten vammojen kautta kimmokkeen opiskella fysioterapiaa.

– Innostuin alasta, kun itsellä oli vammoja ja halusin tietää niistä tarkemmin. Se auttoi paljon ja siinä joutui miettimään mitä voisi tehdä toisin, Vuorela taustoittaa.

Kanervan mukaan taustajoukkojen yhteistyö sujuu erinomaisesti ja kaikki puhaltavat yhteen hiileen.

– Taustojen kanssa on hyvä henki ja yhteistyö Mikon kanssa on sujunut hyvin ja hommat ovat luistaneet.

Kumpikin näkee tilanteessa kuitenkin vielä parannettavaa.

– Pelaajat ovat fyysisesti hyvässä kunnossa, mutta työnsarkaa on vielä ennaltaehkäisevissä asioissa. Asiat ovat kuitenkin kohtuullisen hyvässä kunnossa, mutta aina tietenkin voisi olla paremminkin, Vuorela heittää.  

Mikko Vuorela

Ville Kanerva

”Hemmetin hyvä porukka kasassa”

Hakan urheilutoimenjohtaja ja kakkosvalmentaja Asko Jussila on tyytyväinen kokoamaansa taustajoukkoon.

– Mielestäni meillä on hemmetin hyvä porukka kasassa. Jokaisella on oma roolinsa ja jokainen on oma persoonansa. Tietenkin olisi parempi, jos kaikki olisivat meillä täysipäiväisesti, mutta lähtökohtiin nähden hommat sujuvat loistavasti. Meillä on mainiot tyypit ja he venyvät hienosti oman työnsä ohella, ”Ako” kiittelee.

Taustat jäävät usein pienemmälle huomiolle, mutta Jussila nostaa heidän panoksensa hyvin korkealla.

– Heidän roolinsa on meille erittäin tärkeä. Heitä ei ehkä huomaa, kun kaikki on kunnossa, mutta heidän puuttumisensa kyllä huomaa heti jos jotain on.

Oman lisänsä tuo kaikkien pelaaja- ja Haka-tausta.

– Tietenkin kytkentä Hakaan on iso plussa ja he tuntevat seuran ja lajin. Näissä hommissa lajituntemus on ensiarvoisen tärkeä, Ako painottaa.

 

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT