Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

FC Haka ehkäisemässä nuorten syrjäytymistä

FC Haka on vahvasti mukana Startteri-projektissa, jonka tarkoituksena on ehkäistä nuorten syrjäytymistä. Projekti toteutetaan yhdessä VAAO Vaateri-nuorten työpajan, Valkeakosken kaupungin Starttipajan sekä projektin mahdollistavien yhteistyökumppaneiden avulla.

Tasavallan presidentin tuodessa julki huolensa syrjäytyvistä nuorista päätti FC Haka tehdä voitavansa yhteisessä asiassa. FC Haka päätti käynnistää projektin, jossa jalkapallo- ja muiden liikunnallisten harjoitusten avulla pyritään aktivoimaan niitä nuoria ja nuoria aikuisia, joilla elämän hallinta ei ole parhaalla mahdollisella tavalla hoidettu.

Projekti on toteutettu siten, että FC Haka järjestää viikoittaisia jalkapalloharjoituksia ja muita liikunnallisia harjoituksia, joihin seura on nimittänyt Kalle Multasen projektin ohjaajaksi. Myös muita pelaajia on mukana ja edustusjoukkueen valmentajat ovat myös ajoittain antamassa oman panoksensa.

FC Hakan urheilutoimenjohtaja Asko Jussilan mukaan seura kokee yhteisvastuullisuuden tärkeänä ja FC Haka on mielellään mukana projektissa.

– Tämä on koettu meillä tärkeäksi ja osanotto on ollut hyvää. Se osoittaa sen, että tällaiselle on ollut tilausta. Olemme ilolla mukana auttamassa ja järjestämässä tällaisia tapahtumia. Tätä toimintaa on edelleenkin mahdollista kehittää eteenpäin ja siitä on ollut jo jotain puhetta.

Mukana on ollut tasaisesti sekä tyttöjä että poikia ja ikähaarukka on ollut 16-26 vuoden välillä. Osallistujat ovat olleet pääosin Valkeakoskelta, mutta myös lähikunnista Lempäälästä, Akaasta ja Urjalasta on ollut nuoria mukana.

Vaateri-nuorten työpajan projektijohtaja Janne Kulosaari paljastaa projektin saaneen paljon positiivista vastakaikua.

– Tämä on toinen vuosi, kun tämä on käynnissä ja tämä on meille hyvin tärkeä ja pidetty osa viikkoa. Se on palvellut meitä jopa paremmin kuin uumoilimme. Meitä on kaksi ryhmää, eli meidän Vaateri sekä kaupungin Starttipaja, ja tämä on ollut ainoa jossa molemmat ovat tulleet luontevasti yhteen. Pelaaminen on ollut luontevaa ja palaset ovat tässä tapauksessa loksahtaneet kohdilleen, Kulosaari kehuu.

– Pyrimme kaksi kertaa viikossa tekemään jotain liikunnallista ja nuoret ovat tykänneet, että tämä on ollut selkeä ja toistuva tapahtuma kerran viikossa. Se selkeästi aktivoi nuoria jaksamaan. Lisäksi puitteet ovat hyvät ja nuoret ovat iloisia, että pääsemme koulualueelta pois, Kulosaari jatkaa.

Anu Salonen on yksi projektissa mukana olevista nuorista. Hän on nauttinut tapahtumista ja jalkapallon pelaamisesta hyvässä porukassa.

– Olemme viihtyneet hyvin. On hyvä, että pelaajat ovat olleet neuvomassa ja näyttämässä tekniikoita ja opettamassa. Lisäksi on mukava, että siellä pelaa muukin kuin vain tämä meidän oma porukka ja se on odotettu tapahtuma, Salonen valottaa.

Jalkapallo ei ole Saloselle täysin vieras laji, sillä hän on pelannut sitä myös aiemmin ja kiinnostus lajia kohtaan on taas herännyt.

– Harrastin nuorempana jalkapalloa ja nyt sitä on hieman tullut tässä ajatelleeksi, että voisi harrastaa taas hieman enemmän.

Valkeakosken liikunnantoimenjohtaja Timo Kukkonen korostaa liikuntatapahtumien merkitystä sekä syrjäytymisen että terveyshaittojen ehkäisemisessä.

– On pelkästään positiivista, että Haka on lähtenyt tällaiseen mukaan eikä se rajoitu pelkästään tähän, vaan mukana on myös muun muassa ikäihmisten ulkoilupäivää ja liiksavälkkää. Ne toimivat myös osana kokonaisuutta.

– Tämä on vain yksi projekti ja liikunta koskettaa lähes kaikkia valkeakoskelaisista, sillä meillä on 88 seuraa. Liikunnalla on valtavan suuri ennaltaehkäisevä vaikutus ja homma lähtee liikkeelle ihan päiväkodista lähtien. Vanhempien, instituutioiden, koulujen ja seurojen pitää panostaa tällaisiin asioihin. Tämä on pieni osa suurempaa kokonaisuutta, mutta jokainen euro joka laitetaan, tulee pitkässä juoksussa moninkertaisena takaisin, Kukkonen muistuttaa.

Mukana on useita yhteistyökumppaneita, jotka ovat osallistumisellaan mahdollistaneet tärkeän projektin. Mukana olevat yhteistyökumppanit ovat Hämeen Laaturemontti, Containerships Oy, Euroports Finland, Hämeen Osuusmeijeri, Petäys Resort Oy, Pirkanmaan Osuuskauppa, Skanska Talonrakennus Oy sekä Veho.

 

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT