Siirry pääsisältöön FC Haka

Erikoishaastattelussa Kalle Multanen osa 1: ”Divarissa hyvä, mutta liigassa ei ihan lähde”

FC Hakan kannattajat saivat talvella mieluisia uutisia, kun ViiPV:n ja Hakan kasvatti Kalle Multanen, 35, palasi takaisin kotiin kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Paluun kunniaksi FC Hakan verkkosivuilla julkaistaan Multasen kaksiosainen erikoishaastattelu.

Ensimmäisessä osassa käsitellään Multasen aikaa sen jälkeen, kun hän lähti Hakasta kauden 2017 päätteeksi kauteen 2022, jolloin hän oli johdattamassa VPS:aa Veikkausliigassa Eurolopputurnauksen finaaliin.

Multasen toistaiseksi viimeinen kausi Hakassa oli 2017, kun Haka pelasi vielä Ykkösessä (nykyisin Ykkösliiga). Sen jälkeen Multanen on juhlinut paria nousua, pelannut Italiassa, perustanut perheen, mennyt naimisiin, lyönyt kypsällä iällä läpi Veikkausliigassa ja käynyt läpi loukkaantumisen, joka oli päättää hänen uransa.

– Olin silloin 28-vuotias, kun lähdin Hakasta ja silloin tuntui, että kyllä tässä vielä vähän aikaa pelataan, mutta onkin tullut pelattua vähän pidempään, Multanen naureskelee.

Lähdettyään Hakasta Multanen siirtyi Kokkolaan KPV:n joukkueeseen, joka tuolloin haki hanakasti nousua Veikkausliigaan. Nousutavoitetta pönkittääkseen KPV hankki Multasen, joka vastasi huutoon.

Multanen oli KPV:n paras maalintekijä 11 osumalla ja jätti ikuisesti jälkensä kokkolalaiseen jalkapallohistoriaan puskemalla nousukarsinnoissa ratkaisevan maalin, joka nosti KPV:n liigaan. KPV kaatoi liigakarsinnoissa TPS:n vierasmaalisäännön turvin yhteismaalien ollessa 1-1.

– Se oli ihan mahtava kausi ja nousu oli Kokkolassa tosi iso juttu. Siellä oli odotettu nousua niin pitkään ja meillä oli ihan selkeä tavoite nousta. Ei mitään höpöhöpötavoitteita, vaan meidän piti voittaa ja nousta. Vielä kun se tapahtui nousukarsintojen kautta, niin se lisäsi vielä sitä draamaa. Se oli yksi siisteimmistä jutuista mitä olen kokenut jalkapallossa, Multanen palaa kauden 2018 päätöstunnelmiin.

– Kun palasimme yöllä Turusta takaisin, niin Kokkolan torilla oli tosi paljon väkeä ja väitän, ettei ihan joka paikassa yhtä monta ihmistä liiku, jos joukkue nousee. Siinä sai pari päivää ottaa vastaan aika monta selkään taputusta, Multanen jatkaa.

Hieman yllättäen KPV ei kuitenkaan tehnyt ykköstykkinsä kanssa jatkosopimusta.

– Olisin halunnut jatkaa, mutta en tiedä varmaksi mikä syy oli, ettei jatkosopimusta tullut. Joko koettiin, etten ole tarpeeksi hyvä Veikkausliigaan tai sitten olen liian kallis. Yleensä ne ovat syynä, jos sopimusta ei tule. Olin kyllä yllättynyt, mutta ei sille mitään voi.

Kokkolan jälkeen matka jatkui Ykkösessä pelanneen KTP:n joukkueeseen kaudeksi 2019. Kotkaa pidetään Valkeakosken tavoin jalkapallokaupunkina eikä se ole Multasen mukaan pelkkä urbaani legenda.

– Kokkola oli mielestäni myös jalkapallokaupunki ja tietenkin Valkeakoski, mutta kyllä Kotkassa tuntui siltä, että ihmiset vielä enemmän puhuivat, ja tosi monella tuntui olevan joku mielipide. Sen huomasi ihan vapaa-ajalla. Peleissäkin kävi hyvin yleisöä, vaikka pelasimme divarissa, vertailee Multanen.

Tarjous josta ei voi kieltäytyä

Kesken kauden Multanen sai yllättäen tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä. Entinen joukkuekaveri Hakan junioriajoilta, Iikka Miettinen, oli siirtynyt valmennusuralle ja kuului Italian viidenneksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Giorgione Calcion valmennusryhmään yhdessä Pikkuhuuhkajien apuvalmentajana nykyään toimivan Gert Remmelin kanssa. Miettinen kysyi kiinnostusta lähteä Italiaan, jos mahdollisuus avautuisi. 

– Se oli hyvin selkeä, että jos mahdollisuus tulisi, niin se käytettäisiin. Mietimme asiaa silloisen tyttöystäväni, nykyisen vaimoni, kanssa varmaan kymmenen sekuntia ja oli selkeää, että se oli sellainen juttu jonka haluaa kokea. Olin kuitenkin pelannut niin pitkään divarissa eikä liigaan näyttänyt tulevan mahdollisuutta. Takaraivossa oli aina ollut, että jos ulkomailla on mahdollisuus kokea jotain ihan uutta, niin se olisi hauska nähdä ja olin silloin jo 30-vuotias. Onneksi KTP oli asiassa ymmärtäväinen ja pystyimme purkamaan sopimukseni, Multanen kertoo päätymisestään Italiaan.

Päätöstä vahvisti se, että joukkueessa oli jo ennestään tuttu henkilö.

– Kyllä se helpotti siinä mielessä, että tiesi sen olevan oikea juttu. Jos joku täysin tuntematon olisi tarjonnut sopimusta Italian vitosdivariin, niin en tiedä olisiko siihen pystynyt luottamaan. Nyt tiesi, että asiat varmasti toimisivat.

Lähtiessään KTP:stä Multanen oli jälleen vahvassa maalivauhdissa, kun hän oli paukutellut 11 maalia 18 otteluun. Multanen myöntää ajatelleensa, että kesken kauden lähteminen tietäisi myös hyvästien heittämiselle maalikuninkuushaaveille.

– Se kävi kyllä mielessä, mutta Salomo [Ojala] taisi olla siinä vaiheessa jo aika paljon edellä, Multanen heittää.

Multanen ehti pelata Giorgionessa 20 ottelua ja viimeisteli niissä viisi maalia.

– Tasoltaan Veikkausliiga on tietenkin selkeästi kovempi ja tietyllä tapaa Veikkausliigassa on helpompi olla hyvä pelaaja kuin siellä. Se jalkapallo oli niin erilaista ja se koko kulttuuri oli erilainen.

Multasen ja joukkueen kausi kuitenkin päättyi helmikuussa kesken, kun korona lähti jylläämään juuri Pohjois-Italiasta ja pisti maailmankirjat sekaisin. Italiassa rajoitukset olivat yhdet Euroopan tiukimmista eikä ulos ollut juuri asiaa. Vain muutamaa viikkoa ennen Multasen perheeseen oli syntynyt esikoinen.

– Onneksi lapsi ehti syntyä ennen kuin korona pamahti. Ehdimme olla siellä seitsemän kuukautta ennen kuin rajoitukset alkoivat.

– Mutta ihan mahtava kokemus. Tosi erilaista. Ei varmaan kaikkien makuun, mutta kyllä me tykkäsimme. Kiva maa asua, kun osaa suhtautua oikeanlaisella asenteella. Futis oli kivaa ja viihdyttiin muutenkin. Sitten kävi vielä niin, että näki ensin vähän Pohjois-Italiaa ja toisella pätkällä vähän Sisiliaa. Hieno reissu, Multanen niputtaa.

Koronan katkaistua kauden Multanen jäi ilman sopimusta ja muutti perheineen avopuolisonsa kotikaupunkiin Vaasaan. Multanen kävi pitämässä kuntoaan yllä VPS:n harjoituksissa, kun sai tarjouksen palata Italiaan. Tällä kertaa kyseessä oli sama sarjataso, mutta sisilialaisjoukkue Igea 1945. Siellä aika jäi neljään kuukauteen, kun uusi korona-aalto iski ja Multanen oli jälleen pakkaamassa pipoa matkalaukkuun.

Multaset palasivat jälleen Vaasaan miettimään pelisiirtoa. Ratkaisu löytyi lopulta läheltä, kun Ykkösessä tuolloin pelannut VPS tarjosi työpaikkaa.

– Olin varmaan jäänyt edelliskesästä mieleen ja se oli siihen vaiheeseen hyvä vaihtoehto. VPS:lla oli hyvä joukkue ja tavoitteli nousua.

Multanen pääsi juhlimaan toistamiseen nousua ja jälleen verkko heilui, kun osumia syntyi 10. Tällä kertaa Multanen saisi mahdollisuuden päästä näyttämään taitojaan Veikkausliigassa.

– Olin sillä kertaa fiksu, että tein heti kahden vuoden sopimuksen. Niiden oli pakko pitää minut, Multanen naurahtaa.

”Divarissa hyvä, mutta liigassa ei ihan lähde”

Kummankaan ei tarvinnut katua, sillä Multanen paukutti Vepsun nousukaudella 15 maalia ollen Veikkausliigan maalipörssin kakkonen heti FC Hakan Lee Erwinin jälkeen. VPS sijoittui kahdeksanneksi säilyttäen sarjapaikkansa kirkkaasti ja eteni Eurolopputurnauksessa aina finaaliin saakka, jossa se hävisi Hakalle yhteismaalein 4-2.

– Me olimme silloin nousijajoukkue ja halusimme vain säilyä. Emme haihatelleet mistään europaikoista, vaan tavoitteena oli vain säilyä. Lopulta kausi oli ihan täydellinen sekä itseltäni että joukkueelta. Varmistimme sarjapaikan hyvissä ajoin ja pääsimme Eurolopputurnauksen finaaliin. Se oli hieno kausi.

Ennen kautta Multanen ei ollut saanut kunnollista näyttöpaikkaa Veikkausliigassa. Uransa alussa hän otti ensiaskeleensa Veikkausliigassa Hakan paidassa pelaten kausina 2009-11 yhteensä 27 peliä tehden neljä maalia.

Multanen on urallaan voittanut muun muassa kolme Ykkösen maalikuninkuutta tullen samalla Ykkösen kaikkien aikojen parhaaksi maalintekijäksi, yhden Kakkosen maalikuninkuuden sekä on ollut avainroolissa nostamassa kahta joukkuetta Veikkausliigaan. Siitä huolimatta Veikkausliigan ovi raottui vain kertaalleen ennen VPS-pestiä, kun FC Lahti tarjosi sopimusta kaudeksi 2016.

Lahdessa Multanen oli osin väärin roolitettu ja vastuu jäi kauden aikana vähäiseksi. Suhteellisen pienestä roolista huolimatta Multanen teki Veikkausliigassa viisi maalia. Kaudella 2022 Multanen sai uuden näyttömahdollisuuden ja aikoi käyttää sen.

– Kyllä varmasti odotin kauden alkua vähän normaalia enemmän. Ympärilläni oli pyörinyt sellainen erikoinen narratiivi, että ”divarissa hyvä, mutta liigassa ei ihan lähde”.

Multanen osoitti toden teolla, että taso riittää liigassa, kunhan vain saa mahdollisuuden – 15 maalia siitä parhaimpana osoituksena.

– Kyllä siinä kieltämättä oli kauden jälkeen vähän sellainen fiilis, että pääsi näyttämään.

Multanen ei ole katkera, ettei kunnollista näyttöpaikkaa tullut aiemmin.

– Urani on mennyt tuolla tavalla. Lahdessa tein viisi maalia ja jollekin toiselle hyökkääjälle sitä pidetään hyvänä onnistumisena, mutta minulle sitä pidettiin epäonnistumisena. Olin pelannut pitkään Ykkösessä, voittanut maalikuninkuuksia ja painanut aika paljon maaleja. Oletin, että olisin saanut mahdollisuuden aikaisemmin, mutta sitä ei tullut.

– Loppupeleissä pääsin sinne tasolle, jolle uskoin kuuluvani. En koe, että minua vähäteltiin, vaan enemmänkin minulta odotettiin, kun olin tehnyt aiemmin paljon maaleja. Sen takia minä olin floppi, kun tein viisi maalia, kun minulta odotettiin kymmentä.

Ykkösen vuosinaan Multanen otti haltuunsa ennätyksen, joka saattaa pysyä rikkomatta hyvin pitkään. ”Viialan pommittaja” paukutti Ykkösessä käsittämättömät 108 maalia, joista 63 Hakan paidassa. Hän kantaa syystäkin ylpeänä ennätystään.

– Arvostan sitä tosi, tosi korkealle. Se on jotain mihin kukaan muu ei ole koskaan pystynyt. Miksi joku tekisi enempää?! Multanen repäisee.

– Jos joku tekee noin paljon maaleja, niin kyllä sen joku joukkue hakee sieltä pois, maalipyssy heittää.

Multasen erikoishaastattelun toinen osa ilmestyy tiistaina 1.4. Siinä käsitellään muun muassa loukkaantumista, joka oli päättää hänen uransa sekä paluuta Hakaan.

Kuva: Sanna Lahtinen-Mäkelä

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT