Siirry pääsisältöön FC Haka

Uutiset

Sander Guerreiro tarjoaa vastapainoa Andy Smithille – ”Hän on enemmän tulta, minä vettä”

FC Hakan apuvalmentaja Sander Guerreiro otti ensimmäiset askeleensa valmentajana jo nuorena poikana. Matkaan on mahtunut ylä- ja alamäkiä, mutta nyt hän on tyytyväinen ollessaan Hakassa ja Valkeakoskella.

Guerreiron äiti on alankomaalainen, joka muutti Etelä-Portugaliin perustamaan ravintolaa. Siellä hän tapasi portugalilaisen kalastajan ja heidän rakkaustarinan seurauksena Sander-vauva syntyi lokakuussa 1998. Guerreiro omaa sekä Portugalin että Alankomaan kansalaisuuden ja puhuu myös hollantia. Äitinsä synnyinmaassa hän ei ole kuitenkaan koskaan vieraillut.

– Äitini pyöritti ravintolaa ja isäni oli kalastaja, joten heidän elämänsä oli hyvin kiireistä. Itse puolestani suosin lomamatkoillani aurinkoisempia maita kuin Alankomaat, mutta aion ehdottomasti käydä jossain vaiheessa siellä, Guerreiro avaa.

Guerreiro kasvoi Portugalin etelärannikolla Alvorin kalastajakylässä ja aloitti siellä jalkapallon viisivuotiaana. Sieltä hän siirtyi Portimonensen junioreihin, joka pelasi Portugalin nuorten pääsarjoissa U17- ja U19-ikäluokissa Benfican, Porton ja Sportingin kaltaisten jättiläisten kanssa. Sen jälkeen jalkapalloura jäi kuitenkin taakse, kun hän alkoi opiskella liikuntatieteitä pääsuuntautumisaineinaan jalkapallo ja golf.

Ensimmäisen valmennuspestinsä hän sai jo 22-vuotiaana, kun hänet pestattiin Portugalin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla pelanneen Esperanca Lagosin fysiikkavalmentajaksi. Opiskelut jäivät taka-alalle juuri ennen viimeistä vuotta, kun hän sai mahdollisuuden siirtyä Lissabonin kupeeseen Mouran joukkueeseen valmennustehtäviin. Siellä hän tapasi myös Andy Smithin ensimmäistä kertaa, kun Smith oli Mourassa pelaajana.

Guerreiro kiinnostui valmentamisesta jo nuoressa iässä ja tähtäin oli päästä ammattilaisvalmentajaksi.

– Pelaajana en ollut koskaan joukkueen paras, mutta olin aina kapteenistossa, sillä olen aina ymmärtänyt peliä hyvin ja olen ollut kiinnostunut pelin oppimisesta. Minulla oli junioreissa valmentaja, joka kannusti minua menemään valmennuskurssille mahdollisimman nopeasti ja meninkin ensimmäiselle kurssilleni 19-vuotiaana.

Kaudella 2014-15 Guerreiro liittyi pääsarjaseura Vitoria Setubalin yhteistyöseura Pinhalnovensen valmennusryhmään. Lopulta hän otti Pinhalnovensen ohjat käsiinsä.

– Puolet valmennusryhmästä meni ykkösjoukkueen mukaan pääsarjaan ja osa jäi kolmannelle sarjatasolle. Aloitin silloin 26-vuotiaana ja olin silloin nuorin päävalmentaja Portugalin miesten sarjoissa. Olin loppukauden siellä vastuussa ja pystyimme säilyttämään sarjapaikkamme. Seuraavana vuonna sain mahdollisuuden valmentaa lähellä kotiseutua neljännellä sarjatasolla Armacenensesia ja onnistuimme nousemaan sen kauden päätteeksi.

– Olin silloinkin nuorin valmentaja Portugalin miesten sarjoissa. Sain sen jälkeen mahdollisuuden olla päävalmentajana Louletanossa, joka oli isompi seura ja isommat puitteet. Siellä ei kuitenkaan mennyt hyvin, Guerreiro avaa valmennusuransa alkuvaiheita.

Louletanossa Guerreiro pääsi valmentamaan myös kahta tulevaa Hakan pelaajaa, kun joukkueessa pelasivat kesällä joukkueen jättänyt Rodrigo Macedo sekä Hakan kapteenina tällä kaudella toimiva Guilherme Morais.

– He olivat silloin nuoria pelaajia. Rodrigo taisi olla 18-vuotias ja hän oli hyvin lahjakas poika. Hän pelasi silloin laitahyökkääjänä. Meillä oli kuitenkin paljon laitureita ja tarvitsimme harjoituksissa välillä laitapuolustajia, joten hän alkoi pelata sillä paikalla ja lopulta hän teki uransa laitapuolustajana. Hän ei kuitenkaan saanut juuri vastuuta alaisuudessani, sillä hän oli hyvin nuori ja oli vasta noussut junioreista edustusjoukkueeseen. Mielestäni hän ei ollut silloin vielä valmis, mutta hänen lahjakkuutensa näkyi jo silloin.

– Guilherme oli eri asia ja hän pelasi jo alaisuudessani. Hän oli enemmän sellainen taistelija ja on kehittynyt paljon niistä ajoista ja pääsi pelaamaan Portugalin toiseksi korkeimmalla tasolla, joka on todella kova sarja. Nyt hän on tärkeä pelaaja meille Hakassa.

Portugalilainen valmennusosaaminen on isossa arvossa ja maan valmentajia on ympäri maailmaa eri seuroissa. Guerreiron mukaan yksi salaisuus portugalilaisluotsien menestykselle on pitkäjänteisyys. Valmentajakoulutus on korkealla tasolla ja aloittavat valmentajat saavat kokemusta ruohonjuuritasolta lähtien ennen astumistaan isompiin ympyröihin.

– Kun aloitamme valmennuksen, niin kaikki valmentajat käytännössä aloittavat pohjilta pienistä seuroista, joissa on rajalliset resurssit. Saattaa olla niin, että olosuhteet ovat hyvin alkeelliset eikä seurajohdolta juuri tule tukea. Heidän on tehtävä vähän kaikkea, mutta silti heidän on saavutettava tulosta. Heidän on käytävä läpi erilaisia tilanteita, erilaisia strategioita ja erilaisia reittejä. Joka päivä saattaa olla uusi ongelma, joka pitää ratkaista. Jos tulokset ovat hyviä, niin voit sitten edetä urallasi parempiin seuroihin, joissa on paremmat olosuhteet.

– Totta kai pelaajat ovat isossa roolissa myös. Pelaajat kehittyvät paremmiksi ja se auttaa myös valmentajia kehittymään paremmiksi. Portugalissa erityisesti akatemiavalmentajat ovat hyvin tärkeitä, Guerreiro kertoo.

Yksi puhelinsoitto muutti suunnan

Louletanon jälkeen Guerreiro jatkoi valmentamista Portugalin alasarjoissa ja toimi myös kasvattajaseuransa Portimonensen U19-joukkueen valmentajana, kun yhtäkkiä hän sai puhelinsoiton, joka muutti hänen elämänsä kulun.

– Andy otti minuun yhteyttä ja kysyi, että muistanko seitsemän vuotta sitten, kun sanoin että minusta tulee päävalmentaja ja haluan sinut apuvalmentajakseni. Silloin, kun hän sanoi sen, en ottanut sitä kovinkaan vakavasti.

Smithille oli tarjottu pestiä Slovakian liigan toiseksi korkeimmalta sarjatasolta Dubnicasta ja hän halusi Guerreiron aisaparikseen. Portugalilaisluotsi kuitenkin myöntää, ettei päätös ollut helppo.

– Ollakseni rehellinen, luulin hänen vitsailevan. Ai Slovakiaan vai? Sitten hän vieraili luonani ja esitteli projektinsa ja suunnitelmansa. Ensimmäinen ehtoni oli, että seuran on oltava ammattilaisseura. En halunnut jättää elämääni Portugalissa amatöörijoukkueen takia.

– Sen jälkeen kävin kotona keskustelun, joka ei ollut helppo, sillä ollakseni rehellinen, Slovakia on hyvin erilainen kuin Suomi. Minulla oli jo perhettä ja mietin siinä vaiheessa mitä tekisin elämälläni. Se oli kuitenkin iso mahdollisuus ja silloin yhteistyömme toden teolla alkoi.

Kaksikon aika Slovakiassa jäi lopulta lyhyeksi. Seura oli taloudellisissa vaikeuksissa ja seuran toimintaympäristö oli valmentajille haastava.

– Mielestäni teimme siellä loistavaa työtä, jos ottaa huomioon sen mitä jouduimme siellä kokemaan muun muassa harjoituskauden aikana. Siellä tuli jatkuvasti uusia pelaajia. Saatoimme tulla harjoituksiin ja mukana olikin kolme uutta pelaajaa. Olimme valmistelleet harjoitukset 20 pelaajalle ja yhtäkkiä treeneissä olikin 25 pelaajaa. Asiat muuttuivat koko ajan, pelaajat muuttuivat koko ajan, seuran sisällä oli paljon ongelmia…Palkat jäivät maksamatta heti alusta saakka ja jotkut pelaajat odottelivat vielä edelliskauden palkkojaan. Saimme kuitenkin tuloksia, mutta tietyn ajan jälkeen työn jatkaminen kävi mahdottomaksi, kun esimerkiksi palkkoja ei kuulunut, Guerreiro avaa aikaa Slovakiassa.

Vaikka pesti päättyi odotettua aiemmin, niin taskuun kertyi kuitenkin paljon jatkoa ajatellen.

– Se oli meille erinomainen oppimisen kannalta ja opimme paljon. Pystyimme toteuttamaan strategiaamme pienemmillä resursseilla ja yritimme saada pelaajista parhaan irti.

Valmennuskaksikon yhteistyö toimii

Kun Smith neuvotteli Hakan kanssa, niin hän halusi Guerreiron jälleen mukaansa. Tällä kertaa keskustelu meni kotona jouhevammin eikä asiaa tarvinnut yhtä paljon puntaroida.

– Se oli helpompaa. Meillä on Etelä-Portugalissa paljon suomalaisia ja meillä on erinomainen kuva Suomesta maana. Kun Andylle tuli tarjous, niin tänne oli paljon helpompi tulla, koska tämä on paljon parempi maa. Sanoin suoraan kyllä ja perheeni oli myös iloinen, sillä ottelukalenteri on helpompi.

Guerreiron ei ole tarvinnut katua päätöstään.

– Olen viihtynyt erittäin hyvin. Tämä on kiva paikka. Tämä ei ole iso kaupunki ja se on hiljainen, mutta tykkään sellaisesta mieluummin kuin isommasta ja ruuhkaisemmasta kaupungista kuten esimerkiksi Lissabon. Perheeni rakastaa Valkeakoskea, kun se on niin rauhallinen ja turvallinen ja lapset voivat leikkiä leikkipuistoissa. Kun he ovat iloisia, minä olen iloinen, kahden pienen lapsen isä kertoo.

Guerreiron mukaan hän ja Smith löysivät nopeasti yhteisen sävelen, vaikka brittifutiksen ja portugalilaisen pelitavan erot ovat isot.

– Andyllä oli pelaajakokemusta ulkomailta kuten Englannista, Belgiasta ja Portugalista ja ammensi oppia niistä kulttuureista ja oppi Portugalin vuosiensa aikana miten me valmennamme Portugalissa. Hän arvosti sitä tapaa valmentaa ja toimia harjoituskentällä. Yhteistyömme oli helppoa, sillä olimme tehneet töitä yhdessä jo aiemmin. Hän rakasti portugalilaista filosofiaa ja tietenkin hänellä on paljon vaikutteita myös englantilaisesta jalkapallosta. Mielestäni sekoitus on erinomainen. Portugalilainen jalkapallo on taktisempaa ja englantilainen pelitapa puolestaan fyysisempää, niin ne sekoittuvat hyvin, arvioi Guerreiro.

Smith on noussut jo valtakunnan otsikoihin pelin aikaisella eläytymisellään ja Guerreiro toimii valmennuskaksikosta tasapainottavana tekijänä.

– Hän on vähän enemmän tulta ja minä olen vähän enemmän vettä, Guerreiro naureskelee.

Smith totesi aiemmin haastattelussa, että paras valmennusryhmä on sellainen, jossa on kaksi erilaista persoonaa ja valmentajaa. Näin valmennusryhmä saa toisistaan parhaan irti. Guerreiro on samaa mieltä.

– Luulen, että hän arvostaa sitä, etten ole pelkästään mikään ”joo-mies”. Se on ensimmäinen asia. Kun minulla on jotain sanottavaa, niin tuon kyllä mielipiteeni esille. Luonnollisesti kunnioitan aina hänen päätöstään, sillä hän tekee päävalmentajana lopulliset päätökset. Mielestäni meillä on hyvä yhteistyö, kun hän ymmärtää minua ja minä ymmärrän häntä.

Valmennus on käytännössä 24/7-työtä, johon harjoitusten ja pelien lisäksi kuuluu muun muassa oman pelin ja vastustajan analysointia sekä paljon videotyötä. Guerreiro korostaa, että heillä on selkeä roolijako Smithin kanssa.

– Jaamme roolit. Meillä on pieni valmennusryhmä, joten teemme yhdessä vähän kaikkea. Pelien aikana yritän auttaa Andya ja antaa hänelle tietoa. Minulla on peli pyörimässä samaan aikaan tabletilla, joten käyn siitä tilanteita läpi ja kerron informaation Andylle.

– On kuitenkin haastavaa, kun meillä on varsin pieni valmennusryhmä. Joillakin joukkueilla on analyytikot, joista yksi saattaa keskittyä pelkästään puolustuspelaamiseen ja toinen hyökkäykseen, ja he pystyvät katsomosta kommunikoimaan penkille. Meilläkin olisi siihen osaaminen, mutta ei väkeä. Meidän on pärjättävä niillä mitä meillä on.

Pelin tiimellyksessä jokaisella valmentajalla on oma roolinsa ja tehtävänsä.

– Itse keskityn erityisesti pallolliseen vaiheeseemme ja siihen miten olemme ryhmittyneet, kun menetämme pallon, että olemmeko tarpeeksi tiiviitä ja hyvissä asemissa voittamaan pallon takaisin.

– Teemme myös analyytikon työt ja kaikki muut hommat, joihin tarvitaan yleensä kahdeksan ihmistä, mutta meitä on vain neljä. Siitä Pauli [Jussila] keskittyy enemmän maalivahteihin ja Alex [Peris Mora] fyysiseen puoleen ja GPS-seurantaan. Meidän on jaettava tehtävät parhaamme mukaan.

Menestys ei ole yllättänyt

Smith ja Guerreiro pääsivät aloittamaan puhtaalta pöydältä, sillä Hakan pelaajisto meni käytännössä uusiksi edellisvuodesta. Suuret muutokset näkyivät etenkin alkukaudesta joukkueen otteissa.

– Joissakin peleissä olemme päässeet lähelle sitä peliä mihin pyrimme. Alkukaudesta pystyimme voittamaan pelejä tai pelaamaan tasan, mutta pelimme ei ollut niin hyvää. Materiaalimme on aika kapea ja meillä oli yhdessä vaiheessa paljon pelejä tiiviissä tahdissa. Se vaikutti siihen, ettemme pystyneet ylläpitämään sitä tempoa mitä olisimme halunneet. Se oli pelaamista ja palautumista ja se vei parhaan terän. Emme harjoitelleet käytännössä lainkaan, vaan vain palauduimme. Sen takia tempomme oli pienempi emmekä pystyneet prässäämään vastustajaa niin kuin olisimme halunneet. Silloin meillä oli vaikeaa. Se oli pelkkää selviytymistaistelua ja yritimme raapia niin paljon pisteitä kuin mahdollista.

Kauteen lähdettäessä ulkopuoliset eivät juuri Hakaan uskoneet. Tuntemattomat ja kokemattomat valmentajat monilla uusilla pelaajilla höystettynä eivät kotimaisia ”asiantuntijoita” juuri vakuuttaneet. Kauden aikana Haka on päässyt näpäyttämään epäilijöitään ja taistelee vielä neljännestä sijasta ja kausi päättyy Eurolopputurnaukseen, josta on mahdollisuus napata paikka ensi kesän europeleihin. Vaikka monet ovat ehkä yllättyneet Hakan menestyksestä, niin Guerreiro oli varovaisen optimistinen kauteen lähdettäessä.

– En halua kuulostaa ylimieliseltä, mutta en ole hirveän yllättynyt. Kun Andy oli ehdolla päävalmentajaksi, niin katsoimme 2-3 kuukautta Veikkausliigan pelejä oppiaksemme pelaajia, sarjaa ja joukkueita. Liigacupissa näimme, että pystymme pärjäämään mitä tahansa joukkuetta vastaan, ja se antoi meille itseluottamusta.

Veikkausliiga on kuitenkin tehnyt portugalilaiseen vaikutuksen.

– Olen yllättynyt kuinka positiivisesti Veikkausliigassa pelataan. En osannut odottaa sitä. Peli näyttää hyvin erilaiselta TV:n välityksellä kuin paikan päällä. Pelin vauhti on hurja. Menemme koko ajan edestakaisin ylös ja alas. Tämä on kova sarja. Ajattelimme, että se olisi enemmän pitkää palloa koko ajan ja paljon henkilökohtaisia virheitä, mutta rehellisesti sanottuna, useat joukkueet yrittävät rakentaa peliä, pelata hyvää jalkapalloa ja olla viihdyttäviä, kehuu Guerreiro.

Vaikka Veikkausliigan Mestaruussarjan viimeinen kierros on edessä lauantaina, niin Hakalla riittää pelattavaa myös varsinaisen kauden jälkeen, kun Eurolopputurnaus pyörähtää käyntiin. Hakalla on vielä viimeisessä ottelussa mahdollisuus nousta neljänneksi, joka takaisi suoran paikan Eurolopputurnauksen finaaliin. Kaikki siis lauantaina Tehtikselle kannustamaan Haka voittoon ja kohti eurokenttiä!

FC Haka – VPS la 19.10. klo 18.00 (portit 16.30). Osta liput täältä! Alle 17-vuotiaat ilmaiseksi! Lisätietoa ottelutapahtumasta löydät täältä.

Muista myös kausikorttihaastekampanja! Kortteja on varattu jo yli 1000 kappaletta ja tavoitteena on kerätä vähintään 3200 varausta. Varaa kausikortti täältä!

Kuvat: Sanna Lahtinen-Mäkelä

PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT