Etusivu » Uutiset » Lähikuvassa päävalmentaja Andy Smith – taustalla pitkä pelaajaura
03.06.2024
Tällä viikolla FC Hakan verkkosivuilla julkaistaan kolmiosainen haastattelusarja päävalmentaja Andrew ”Andy” Smithin kanssa, jossa päästään hieman pintaa syvemmälle täksi kaudeksi päävalmentajaksi tulleen pohjoisirlantilaisen kanssa. Haastattelusarjan avausosassa käydään läpi Smithin pelaajauraa.
Smithin syntymäpäivä (25.9.1980) ei jää epäselväksi, kun se on tatuoitu molempien käsien ranteisiin ja rystysiin. Smith varttui Belfastin lähellä Lisburnin kaupingin työläiskaupunginosassa ja jalkapallo vei nuoren Andrew’n nopeasti mukanaan.
– Kuten jokainen lapsi, niin halusin urheilla eri lajeja, mutta jalkapallo oli minulle aina ykkönen. Pelasin koulussa ja nuorten joukkueissa, Smith avaa päätymistään jalkapallon pariin.
Smith kävi Lisburnin junioriputken, kunnes hänen kykynsä huomattiin Englannissa Sheffield Unitedissa. 17-vuotiaana Smith sai ensimmäisen kunnon mahdollisuutensa nykyisessä Championshipissä pelanneessa Sheffield Unitedissa legendaksi nousseen manageri Neil Warnockin alaisuudessa.
– Silloin matkani ammattijalkapalloilijana alkoi. Silloin tulin aikuiseksi. Muutin pois kotoa ja käytännössä siitä lähtien olen ollut poissa kotoa jalkapallon perässä. Jalkapallo on kuitenkin se asia jota rakastan ja joka on intohimoni.
Veikkausliigan katsomoissa on saatu jo esimakua Smithin intohimoisesta eläytymisestä ottelutapahtumiin. Hän kertoo eläneensä pelissä tunteella mukana myös pelaajana.
– Olin pelaajana samanlainen kuin valmentajana. Haluan vain voittaa ja annoin kaikkeni. Treenasit maanantaista perjantaihin ja pelasit lauantaina. Teet töitä sitä lauantaita varten, jolloin perheesi ja ystäväsi tulevat katsomaan peliäsi. Sinun on annettava kaikkesi, sillä mitä järkeä siinä muuten olisi.
Smith edusti Sheffield Unitedia yhteensä kolmen kauden ajan, mutta vietti suurimman osan ajasta lainalla sarjaporrasta alempana Buryssa ja Pohjois-Irlannin liigassa Glentoranin joukkueessa. Lopulta hän siirtyi pysyvällä siirrolla Glentoraniin, jossa hän löi itsensä tosissaan läpi. Kaudella 2002-03 hän viimeisteli joukkueelle 37 maalia johdattaessaan Glentoranin triplamestaruuteen voittaen Pohjois-Irlannin mestaruuden lisäksi myös cupin ja liigacupin. Seuraavana vuonna palkintokaappi täyttyi vielä super cupin voitolla.
– Minulla on niiltä ajoilta siellä vielä hyviä ystäviä ja Glentoran on varmasti se läheisin seura kotona itselleni. Voitimme parin vuoden aikana paljon pokaaleja ja ne muistot säilyvät ikuisesti, Smith fiilistelee.
📂 #GlensLens 📂📸 Photo of the Day 📸Elliott Morris and Andy Smith celebrate as the Glens win the 2004 Irish Cup! #COYG pic.twitter.com/QhM3X3GaKD— Glentoran FC (@Glentoran) July 20, 2020
📂 #GlensLens 📂📸 Photo of the Day 📸Elliott Morris and Andy Smith celebrate as the Glens win the 2004 Irish Cup! #COYG pic.twitter.com/QhM3X3GaKD
Glentoranin vuosina hän nousi mukaan myös Pohjois-Irlannin maajoukkueeseen, jossa hän pelasi uransa aikana yhteensä 18 ottelua. Läpimurtokausi Glentoranissa avasi ovet taas Englannin toiseksi korkeimmalle tasolle, kun hän teki sopimuksen Preston North-Endin kanssa.
– Tykkäsin jokaisesta paikassa missä pelasin. Nautin siitä pukukoppielämästä, peleistä ja treeneistä. Glentoranilla oli omalle urallani iso merkitys, sillä se toimi ponnahduslautana Prestoniin.
Glentoranin jälkeen Smithin ura oli vaihteleva. Hän ei onnistunut vakiinnuttamaan paikkaansa Prestonissa ja käväisi lainalla League Onessa Stockportissa ja Cheltenhamissa sekä Skotlannin Valioliigassa Motherwellissa.
Peliuran loppupuolta vaikeuttivat muun muassa loukkaantumiset ja joukkueet vaihtuivat tiuhaan. Mukaan mahtuu kausia Pohjois-Irlannin eri joukkueissa, kunnes hän päätti ottaa täysin uuden askeleen urallaan, joka lopulta viitoitti hänen tulevaisuuden tiensä.
Kesällä 2011 Smith karisti Brittein saaret kannoiltaan ja siirtyi Belgian kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle Union Royale Namuriin.
– Valmentaja soitti minulle ja kysyi kiinnostustani. Peliura on loppujen lopuksi aika lyhyt ja mietin, etten välttämättä saa enää toista mahdollisuutta siirtyä ulkomaille ja saattaisin katua sitä, jos en lähtisi. Ylipäänsä elämässä erilaisiin kulttuureihin ja ihmisiin tutustuminen on tärkeää.
Vaikka aika Belgiassa jäi lopulta vajaan kauden mittaiseksi, oli sillä iso merkitys hänen tulevaisuutta ajatellen.
– Siellä aloin ensimmäistä kertaa kiinnittää huomiota valmentamiseen. Etienne Delangre oli silloin siellä ja hän oli loistava valmentaja. Yhtenä päivänä yksi apuvalmentajista ei ollut paikalla ja hän kysyi pystyisinkö auttamaan häntä harjoituksissa toimien toisena valmentajana. En osannut ranskaa, mutta jalkapallon kieli on kansainvälinen. Silloin kiinnostuin toden teolla valmentamisesta.
Belgian jälkeen Smith palasi taas kotimaahansa pelaten muun muassa Hakan viime vuoden eurovastustaja Crusadersissa, mutta kesällä 2014 hänellä tuli mahdollisuus siirtyä Portugalin nelostasolla pelanneeseen Mouraan. Se jäi samalla hänen viimeiseksi seurakseen pelaajana.
– Uuteen joukkueeseen meneminen on kuin menisi uuteen kouluun. Saat uusia kavereita ja kaikki ovat siellä vain pelatakseen jalkapalloa.
– Tapasin pelaajana paljon mielenkiintoisia ihmisiä ja persoonia. Valmentajana olen saanut kiertää eri paikoissa ja tavata upeita ihmisiä, joilta olen ammentanut oppia matkaani varten.
Siirto Portugaliin osoittautui lopulta huomattavasti merkityksellisemmäksi kuin ensialkuun olisi ajatellut. Portugalissa hänen valmennusuransa käynnistyi toden teolla.
Smithin henkilökuvan toisessa osassa käydään läpi hänen päätymistään valmentajaksi ja hänen valmennusuraansa. Toinen osa julkaistaan tiistaina.
FC Haka on seuraavan kerran tositoimissa perjantaina 7.6., kun IFK Mariehamn saapuu Tehtaan kentälle vierailulle. Muista hankki lippusi kello 18.00 alkavaan otteluun!
Kuva: Jussi Rämä